· articole
· intamplari

Citeste sau a invatat pe de rost?
Ai descoperit ca, in loc sa citeasca, copilul tau memoreaza textele? In cazul in care problema nu ti-a fost deja semnalata de la scoala, programeaza o intalnire cu invatatoarea pentru a-i spune ce ai observat si cum a afla cum se poate remedia aceasta situatie.Copilul tau trebuie sa depaseasca etapa de memorare si sa inteleaga mecanismul de citire. Cand citeste un text scurt, pe care-l aude repetat, este normal sa ajunga sa-l invete pe de rost, dar cititul nu inseamna memorare – este, mai degraba, un proces de decodificare. El trebuie sa descopere si sa inteleaga cum functioneaza acesta, si anume legatura dintre sunetul rostit si litera scrisa, cum se leaga literele, silabele, cum se formeaza un cuvant.

Daca ti se pare ca scolarul tau citeste prea repede un text, de parca l-ar recita, fara pauze, putina silabisire sau efort de legare a literelor, fa un mic test: da-i sa citeasca doua-trei cuvinte din el sau o propozitie de prin mijlocul lui. Vei descoperi daca el chiar citeste sau daca l-a invatat pe de rost.

Este foarte important ca el sa inteleaga ca cititul nu inseamna memorarea unui text, ci ca este vorba de un proces de decodificare. Desigur, memorarea este un prim pas, deoarece copilul tau poate ca a ascultat de zeci si zeci de ori povestea preferata si o stie pe de rost, dar la scoala trebuie sa depaseasca aceasta etapa. Prin urmare, daca ai suspiciuni ca, in loc sa citeasca, el memoreaza textele, discuta neaparat cu invatatoarea lui.

Autor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com.

"Citeste sau a invatat pe de rost?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent