· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Clase speciale pentru copiii supradotati

Autor: Onush
data publicarii: 03.11.05
Dupa sistemul „gifted education”, elevii vor merge la scoala in weekend si vor studia materiile pentru care au aptitudini
Copiii supradotati vor putea aprofunda domeniile pentru care au aptitudini, dupa sistemul de invatare „gifted education”, aplicat cu succes in toate tarile dezvoltate. Acest sistem este complementar invatamantului obisnuit si consta in crearea unor clase speciale, pe care elevii le vor frecventa in weekend. Programul include, printre altele, cursuri de fizica laserelor, de antreprenoriat si studii de cercetare medicala. Scopul acestor cursuri, care vor incepe in ianuarie 2006, este absorbtia copiilor „sclipitori” in sistemul romanesc de invatamant.

Programul, initiat de Institutul Roman pentru Studii si Cercetari Avansate (IRSCA), impune, in prima etapa, instruirea a peste 300 de profesori, care vor invata cum sa lucreze cu elevii supradotati.
Tehnici noi de predare
Instruirea profesorilor incepe la sfarsitul acestei saptamani, la Liceul „Mihai ViteazuI” din Capitala, taxa de inscriere fiind de un milion de lei pentru opt sedinte. „Profesorii trebuie sa le predea acestor copii in asa fel incat sa ii inspire. Ei sunt creativi, traiesc materia, invata totul dintr-o data, prin corelare. Stilul clasic de predare, acela in care profesorul expune, iar copilul memoreaza, functioneaza pentru elevii obisnuiti”, explica Florin Colceag, presedintele IRSCA, cel care va sustine cursurile pentru cadrele didactice. El spune ca tehnicile de predare sunt noi in Romania si ca, prin ele, dascalii vor invata sa se ocupe de copiii supradotati si sa dezvolte abilitatile celor normali. Matematician de profesie, Colceag s-a ocupat, inca din 1984, de pregatirea pentru olimpiade internationale a tinerilor supradotati. A participat la dezvoltarea centrelor „gifted education” din Australia si a studiat functionarea lor timp de un an in Statele Unite ale Americii.
Tinta: 15% din elevi
Conform psihologilor romani, persoanele supradotate reprezinta 4% din populatie, iar 15% din elevi au o inteligenta peste medie. „Un copil foarte bun se pierde daca nu are un colectiv similar. Tocmai de aceea am hotarat sa ne implicam in acest proiect. Mai mult, liceul nostru poarta numele Iuliei Hasdeu, si ea copil genial”, spune Doina Melinte, director al institutiei care va fi gazda proiectului pilot. „Peste jumatate din copiii nostri au o inteligenta peste cea medie si multi din ei nu o fructifica pentru ca nu sunt indrumati cum se cuvine”, e de parere si Iuliana Soare, director al Scolii „Sfintii Voievozi”.
Olimpiadele, stindardul istetilor
La nivel international, de peste 40 de ani exista o traditie a invatamantului destinat copiilor supradotati. Cei mai buni pedagogi, psihologi si oameni de stiinta fac studii si promoveaza programe pentru educatia acestora. „In Romania, incepand cu anii ‘80, s-au promovat prezentele la olimpiadele internationale, insa ele nu reprezinta decat aspectul competitional din acest tip de educatie”, explica presedintele IRSCA, Florin Colceag. El a adaugat ca scopul acestui program este acela de a dezvolta anumite aptitudini ale copiilor si de a-i determina pe acestia sa nu plece din tara.
Statul nu se implica
La nivel national, exista doi profesori instruiti in strainatate in „gifted education” si alti 30 de psihologi formati de acestia. „In cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) nu gasesti astfel de specialisti, in conditiile in care in statele dezvoltate s-au creat asa-numitele „scoli-magnet” sau „charter” destinate copiilor inteligenti. Unele sunt publice, altele private si sunt sustinute prin programe guvernamentale”, spune Colceag. In urma cu cateva zile, el a depus la MEC proiectul de lege care reglementeaza invatamantul pentru copiii supradotati. Desi in restul tarilor succesul sistemului este asigurat si prin contributia statului, implicarea MEC in cazul Romaniei este o simpla iluzie. „Initiativa IRSCA este laudabila, dar e nevoie de un efort bugetar de neimaginat pentru a stopa plecarea tinerilor din tara, prin oferirea unor alternative in Romania”, ne-a declarat Daniel Tomoni, seful Biroului de presa din cadrul MEC.
La nivel mondial, 25 din indivizi sunt geniali
Conform specialistilor, 5-10% din populatia lumii este reprezentata de supradotati, 2% din ei fiind geniali. Pentru identificarea supradotatilor, se folosesc testele de inteligenta Wisc-III si Stanford- Binet- IV, in urma carora trebuie sa inregistreze un IQ peste 130. Genialii depasesc pragul de 140 pe primul test sau 148 pe cel de-al doilea. In aceeasi categorie sunt incadrati copiii cu talente deosebite. Psihologii spun ca persoanele capabile de performante inalte se caracterizeaza prin abilitati intelectuale generale, aptitudini academice, gandire creativa sau productiva, abilitati de lider sau abilitati psiho-motorii deosebite.


Evenimentul Zilei .

"Stiri: Stiri: Clase speciale pentru copiii supradotati" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3.2
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent