· articole
· intamplari

Clasic e FantasticÎntr-un moment de maximă derută socială, culturală şi sufletească, muzicienii primei şi celei mai vechi Filarmonici din ţară oferă cel mai amplu program românesc de educaţie muzicală în spirit clasic - Clasic e Fantastic
Filarmonica George Enescu a lansat programul de educaţie muzicală „Clasic e Fantastic, pentru copii şi tineri de la 4 la 20 de ani.

În perioada noiembrie 2010- iunie 2011, sunt programate 16 concerte, dintre care opt se vor desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, cu concursul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu, dirijată de Ilarion Ionescu Galaţi şi Horia Andreescu, şi alte opt concerte-spectacol ce vor avea loc în Sala de operă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti - interpreţi actori, păpuşari, cântăreţi, studenţi ai UNMB, membrii ai Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Peste 100 de artişti vor lucra la realizarea programului „Clasic e Fantastic.

Intenţia organizatorilor este de a dezvolta acest program educaţional pe termen lung, în stagiunile viitoare, preconizând extinderea lui şi în alte oraşe ale ţării. Utilitatea socială şi statutul de unicat al proiectului au determinat instituţii, companii şi organizaţii să se implice cu suport moral şi financiar. Creşterea numărului acestora este condiţia vitală ca proiectul Clasic e Fantastic să poată fi împlinit la anvergura necesară.

Istoria îi învaţă pe cei care vor să o cunoască în marile ei adevăruri că, în perioadele de criză ale omenirii, investiţiile în cercetare şi în oameni ( în educaţie şi cultură) sunt cele mai bune soluţii de a scoate ţările din marasm şi mai ales de a duce mai departe viaţa şi societatea. În vremuri grele a nu face nimic este o atitudine fundamental greşită. Deteriorarea condiţiei umane, asaltul inculturii, al lipsei de educaţie civică sunt cele mai profunde răni ce pot afecta sufletul unui popor. Şi un popor fără suflet este un popor pierdut.Nu este niciodată prea tarziu să reîncepi să îngrijeşti suflete. Cel mai eficient mijloc de a modela suflete este arta, iar dintre arte, muzica la auzul căreia nimeni nu poate rămâne nepăsător. Muzica zilelor noastre este dominată de ritm – primul şi cel mai direct sistem de semnalizare interumană. Mulţi tineri se mulţumesc să rămână la acest nivel nereuşind să depăşească, din varii motive, un prag ce îi desparte de melodie şi de armonie. Legenda spune că lira lui Orfeu a îmblânzit animalele prin melodii delicate, încărcate de tristeţe şi speranţă. Melodia şi armonia sunt dominantele creaţiei muzicale clasice.

Proiectul Clasic e Fantastic este o premieră în România. În majoritatea orașelor lumii, la Viena, Paris, München, Hamburg, Londra, Praga, Budapesta, New York marile instituţii muzicale de cultură derulează de ani de zile programe educaționale asemănătoare. Pentru prima stagiune a acestui proiect (2010-2011), obiectivul este de a aduce în sălile de spectacol ale Ateneului Român și ale Conservatorului peste 10,000 de copii și tineri.

Organizatorii își doresc ca acest proiect să depășească bariera timpului și orașului în care a fost conceput – București, și să permită cât mai multor copii și tineri accesul gratuit la educația muzicală clasică. Accesul este liber, porţile sălilor se vor deschide generos pentru copiii şi tinerii doritori de frumos.

Duminica, 27 Februarie 2011, la Ateneul Roman se desfasoara unul dintre cele 16 concerte programate . Intrarea este libera iar in program Bach, Mozart, Gabrielli, Enescu, Ceaikovski, Musorgski-Ravel.

Mai multe informatii despre program : www.clasicefantastic.ro.

"Clasic e Fantastic" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre evenimente:
Sarcina si Nasterea - 4 decembrie 2002

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent