· articole
· intamplari

Când este recomandat să îi iei copilului primul telefon. Verdictul dat de experți
Telefonul este un instrument care îl ajută, dar îl poate pune și în pericol pe copilul tau.Când vine vorba despre achiziția unui mobil, nu vrei să fie nici prea devreme, nici prea târziu.

Fără îndoială, telefonul mobil este o modalitate de încredere pentru a ține legătura cu copilul tău și pentru a te asigura că este în siguranță, dar și pentru ca el să te poată suna în caz de urgență sau dacă întâmpină probleme. În același timp, acest device le deschide celor mici poarta spre pericolele internetului: cyberbullying, accesul la informații și imagini nepotrivite pentru vârsta lor, dar și posibilitatea de a lua legătura cu persoane necunoscute.

Vârsta la care copilul ar trebui să primească primul telefon creează dispute printre părinți. Unii consideră că atunci când micuțul începe școala, este important să poată comunica oricând cu el, în timp ce alții văd ca pe un moft a avea propriul smartphone atât de devreme. Iată ce aspecte ar trebui să iei în considerare înainte să iei o decizie:

Cât de bine se descurcă copilul tău cu gadgeturile

Copiii sunt ca niște bureți care absorb informații și se pricep să folosească gadgeturile mai bine ca noi, uneori, încă de la vârste fragede. În plus, cu telefoane precum acestea, oricui i-ar fi simplu să se descurce, pentru că sunt foarte ușor de folosit, dar au numeroase funcții și aplicații care îți permit să ții legătura cu cel mic pe mai multe canale: mesaje, apeluri, Facebook, Whatsapp sau Viber.

De asemenea, este important ca el să înțeleagă că a avea un telefon presupune să fie suficient de responsabil astfel încât să nu îl piardă, să îl păstreze într-un loc sigur și să nu meargă cu el la vedere pe stradă, unde i-ar putea fi furat cu ușurință.

Pentru un plus de siguranță, setează-i numărul tău pe tastele pentru apeluri de urgență, pentru a putea să te sune rapid în caz că se întâmplă ceva. La fel de important este ca el să memoreze numărul tău de telefon și să știe mereu numărul de apel al serviciului de urgență. Un astfel de instructaj este scurt și te va ajuta să te relaxezi, știind că el se va descurca în orice situație.

Cum îi poți limita accesul la rețelele sociale

Există numeroase aplicații pentru smartphone care le permit părinților să restricționeze unele funcții ale telefonului cu ajutorul unei parole, pentru a-și proteja copiii. Dacă te temi de influența pe care ar putea să o aibă rețelele sociale sau site-urile cu conț‌inut pentru adulți, o aplicație de control parental este suficientă pentru a fi tu cel care decide ce poate vedea copilul tău pe internet și ce nu.

Cele mai mari primejdii de pe rețelele sociale sunt legate de fenomenul de bullying, dar și de posibilitatea ca al tău copil să intre în legătură cu necunoscuți periculoși. Cel mai bine este să stai de vorbă cu el înainte să îi dai telefonul și să îi explici toate aceste lucruri pe un ton cât mai natural. Povestește-i că, uneori, oamenii lasă comentarii răutăcioase pe internet doar pentru că sunt protejați de anonimitate sau pentru că încearcă să-și defuleze unele frustrări.

De asemenea, instruiește-l să nu își dea numele, adresa sau alte detalii personale necunoscuților și să îți spună dacă cineva încearcă să intre în contact cu el. Asigură-l că poate sta de vorbă cu tine despre orice și că nu va fi pedepsit sau certat. De multe ori, copiii se tem să le spună părinților când sunt hărțuiți sau amenințați, de teamă că se vor alege cu mustrări sau pedepse.

Limitează-i convorbirile, numărul de mesaje și traficul de date

Copilul tău se poate descurca și cu o cartelă prepay, pe care să i-o încarci lunar. Asta poate preveni surprizele neplăcute din factura unui abonament. Numărul de minute și mesaje disponibile le poți alege cu ajutorul unei opțiuni, iar traficul de date poate fi restricționat din telefon.

Ce recomandări au experții în privința vârstei potrivite

În medie, copiii primesc primul telefon în jurul vârstei de 10 ani, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Influence Central, față de 12 ani, cât era media de vârstă în anul 2012. Unii copii primesc un telefon chiar de la vârsta de 7 ani. „Probabil media de vârstă va scădea, pentru că părinții se satură să-și tot împrumute telefoanele copiilor”, arată un expert de la Influence Central, într-un articol publicat de New York Times.

Cu toate acestea, există și părinți mai conservatori, care cred că telefoanele nu sunt potrivite pentru copii, cel puțin până când aceștia nu ajung la liceu. Experții în parenting sunt de părere că vârsta potrivită pentru primul telefon este undeva între 12 și 14 ani. La această vârstă, copiii sunt suficient de maturi încât să nu se lase prinși în dependența de tehnologie, capătă un plus de responsabilitate și sunt destul de mari încât să înțeleagă ce pericole trebuie să evite.

Tu la ce vârstă crezi că e potrivit pentru un copil să aibă telefon?

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Alinute Silzeviciute .

"Când este recomandat să îi iei copilului primul telefon. Verdictul dat de experți" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent