· articole
· intamplari

Complicatiile polipilor
Scoaterea polipilor nazali este uneori obligatorie, insa alteori operatia este absolut inutila.

Iata cand ar trebui sa iei atitudine

Copilul raceste foarte des, are in permanenta secretii nazale, vorbeste pe nas, in timpul noptii, dar si ziua, sforaie si respira cu gura deschisa, are dureri faciale, ii scad mirosul si gustul? Sunt semne care anunta ca polipii s-au complicat. Foarte rar se ajunge insa la astfel de manifestari in primii trei ani de viata, iar cum polipii au si rol imunitar, putini medici recomanda operatia atat de devreme.

Anticorpi sau… antibiotice?
Polipii (sau vegetatiile adenoide, in limbaj medical) sunt, de fapt, un tesut limfatic situat in spatele nasului care pana la pubertate ajuta la formarea anticorpilor. De aceea, fiecare episod de acutizare a polipilor, dar si a amigdalitelor, este un factor prin care un copil castiga un plus de imunitate. Daca insa ajunge sa faca tratament cu antibiotice lunar sau la doua luni, inseamna ca imunitatea lui, in loc sa fie stimulata, este, din contra, distrusa si atunci trebuie luate masuri.

Complicatii ale polipilor tratate medicamentos
Cea mai intalnita complicatie a polipilor este asa numita otita seroasa: copilul se plange de dureri la ureche, spune ca nu mai aude bine sau parintele constata asta.

O alta complicatie, mai rara, dar posibila, este etnoidita: copilul are frecvent dureri de cap si se umfla in unghiul intern al orbitei.

Alta neplacere poate fi infectia respiratorie descendenta (medical numita laringo-traheo-bronsita). Cu alte cuvinte, copilul tuseste mai tot timpul. Tratamentul pe care medicul il va prescrie depinde de modul in care polipii se manifesta. Pentru un copil care doar raceste frecvent se poate incerca mai intai un tratament medicamentos: un antiinflamator, un antialergic si picaturi pentru nas, care au rolul de a micsora volumul vegetatiilor.

Complicatii ale polipilor in care operatia este obligatorie
Doar pentru copiii care sunt in iminenta unei complicatii se impune interventia chirurgicala cat mai rapida. Este vorba de otite, insotite de diminuarea auzului (cele mai frecvente) sau sinuzite (copilul se umfla si are dureri in zona nasului). Si in cazul in care copilul face des laringite subglotice, manifestate prin lipsa aerului, interventia chirurgicala este obligatorie.

Pierderea auzului, risc major
Operarea polipilor care implica complicatii este indicat sa se faca indiferent de varsta (si la 2-3 ani), chiar cu riscul refacerii lor si al necesitatii efectuarii unei a doua interventii. Asta pentru ca e mai bine sa faceti doua operatii decat sa lasati copiii sa ajunga la complicatii severe, cum ar fi pierderea auzului.

Text: Georgeta Neacsu.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent