· articole
· intamplari

Comportamentul copilului - la scoala si acasa0-9/12074641_897367236967018_612648342360742676_n.jpg?oh=0fcbe76881550a440ce35f5c2af1b0a1&oe=569194FB"/>
Comportamentul copilului poate să fie total diferit la școală fața de cel de acasă. Află care sunt cauzele acestei schimbări și cum trebuie să acționezi.

Este destul de des întâlnită situația în care copilul de grădiniță sau de școală primară își controlează impulsurile în sala de clasă, iar acasă se comportă complet diferit - strigă, este neascultător - de parcă ar fi altă persoană. Iată patru metode care te ajută “să restabilești liniștea”.

Rutina de relaxare
Copilul este mai agitat imediat după ce-l iei de la grădiniță/ școală. “E ca și cum ar spune: Sunt epuizat să ascult și să respect regulile celorlalți. Acum sunt acasă unde pot fi eu, explică Tovah Klein, autorul unor lucrări dedicate psihologiei copiilor. Prin urmare, ajută-l să se relaxeze. Nu există o rețetă unică. Unii copii au nevoie să-și consume energia prin activitate fizică, alții de un masaj blând pe spate și umeri, altora le face bine să facă baloane (acest gest presupune o respirație mai rară și adâncă, cu un efect calmant asupra întregului corp).

Stabilește reguli
Este posibil ca micuțul tău să fie mai cuminte la școală - mai ordonat, mai generos, mai atent - deoarece acolo regulile sunt clare. Stabilește reguli, limite și consecințe clare și acasă, iar dacă unele sunt asemănătoare cu cele de la școală, cu atât mai bine. Copilul va fi familiarizat cu ele și le va respecta.

Setează-l pentru succes
Pentru a netezi tranziția școală-casă este nevoie de câteva artificii. Dacă acasă are de îndeplinit o sarcină, gândește-te cum să o descompui în mai multe etape, ușor de realizat și dă-i o mână de ajutor. De pildă, dacă dorești ca puiul tău să nu-și mai arunce lucrurile, asigură-te că pe ușă sunt două agățători de haine potrivite cu înălțimea lui. În loc să-i spui să-și adune toate jucăriile, spune-i să le strângă pe cele roșii, apoi pe cele verzi, apoi cuburile. Dacă-i vei spune să le adune pe toate, îți va răspunde că este prea greu.

Unește-ți forțele cu educatoarea/ învățătoarea
Discută cu educatoarea/ învățătoarea copilului pentru a depăși această etapă. Dacă ai cuvinte de laudă pentru copilul tău, spune-i și ei. Gândește-te ce surprins va fi să audă de la ea: “Azi dimineață ți-ai făcut singur patul. Bravo! Sunt curioasă ce lucruri bune voi mai afla mâine!” În acest fel, cele două lumi casă-școală se contopesc și copilul își dă seama că nu sunt teritorii separate care trebuie abordate diferit. Mai mult, își va da silința să o impresioneze în continuare pe învățătoarea lui.

Ce părere ai despre metodele prezentate, care vizează comportamentul copilului acasă și la școală?

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia
Sursă: Parents.com
.
"Comportamentul copilului - la scoala si acasa" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent