· articole
· intamplari

ConjunctivitaConjunctivita reprezinta inflamatia stratului mucos transparent care acopera ochiul si suprafata interna a pleoapelor, este destul de frecventa la copii si se manifesta prin inrosirea ochilor, secretie conjunctivala, senzatie de corp strain, lipirea pleoapelor , fotofobie, prurit in functie de etiologia conjunctivitei.

article_preview.jpg"/>
Conjunctivitele pot fi infectioase, cu risc mare de contagiozitate: virale, bacteriene si neinfectioase: alergice sau iritative (cauzate de concentratii mari de clor in apa, sapun, fum).

Conjunctivitele virale sunt produse de obicei de adenovirusuri, prezinta risc mare de contagiozitate, avand cale de transmitere atat secretiile respiratorii cat si oculare si se manifesta prin senzatie de corp strain, lacrimare, edeme palpebrale, ganglioni preauriculari palpabili, pacientii avand de obicei istoric recent sau contact de infectie a tractului respirator superior. Tratamentul este simptomatic asociind comprese locale reci, lacrimi artificiale si antialergice locale.

Conjunctivitele bacteriene au ca semn principal secretia mucopurulenta alb galbuie care aglutineaza genele mai ales dimineata (lucru foarte neplacut pentru copii), la care se adauga senzatia de corp strain, roseata intensa, prurit . Conjunctivita bacteriana este data de obicei de Staph. Aureus, Staph. Epidermidis, Strept. Pneumoniae, Haemophilus influenzae, se transmite prin contact direct cu secretiile infectate si tratamentul este cu antibiotic local ajustat conform rezultatelor culturilor si sensibilitatii germenilor (picaturi sau unguent; unguentul ofera concentratii mai mari pentru perioade mai lungi de timp dar produce o usoara incetosare vederii).

Conjunctivitele alergice au ca semne caracteristice pruritul, secretia apoasa asociate cu stranut, secretie nazala apoasa si un istoric de alergii; de obicei sunt sezoniere cu debut vara si sensibilitate la polenuri dar pot fi si perene cu simptome tot anul dar cu exacerbari mai ales toamna prin expunere la praf. Tratamentul este cu antialergice topice si profilactic prin identificare si evitarea alergenilor.

La unii nou nascuti si bebelusi, in conditiile prezentei obstructiei congenitale canalului nazolacrimal lacrimile nu pot ajunge in cavitatea nazala, cum este normal existand riscul suprainfectarii si aparitiei conjunctivitei; de obicei canalul nazolacrimal se dezobstrueaza spontan cu reluarea normala a functiei sale.
Tot la bebeluşi, în primele zile de la naştere, poate apărea conjunctivita cu gonococ sau Chlamydia, bacteriile fiind transmise de la mamele infectate la copii in timpul nasterii si pot duce la complicatii oculare grave. Tratamentul trebuie inceput rapid si se face cu antibiotic specifice administrate local si general.

SFATURI GENERALE
1. Cand suspicionezi o conjunctivita la copilul tau este important sa mergi la medical oftalmolog pentru a vedea ce a cauzat-o si cum sa o tratezi mai ales deoarece exista afectiuni mai grave care pot doar mima o conjunctivita.
2. Este importanta igiena locala perioculara cu apa si sapun.
3. Ochii trebuie curatati de cateva ori pe zi cu ser fiziologic.
4. Spalatul des pe maini este important, mai ales inainte si dupa administrarea tratamentului.
5. Evitarea atingerii ochilor, folosirii in comun a prosoapelor, lenjeriei de pat.
6. Scoaterea din colectivitate (gradinita, scoala) pentru copiii cu conjunctivite contagioase.
"Conjunctivita" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent