· articole
· intamplari

Convulsiile febrile

Autor: raul
data publicarii: 27.08.02


Personal, stiam ca se pot intampla la copiii mici, dar nu am dat cuvenita importanta. Si s-a intamplat. Trauma suferita de copil, panica, durerea prin care am trecut in acele momente s-ar fi diminuat considerabil daca as fi recunoscut convulsiile febrile, daca as fi stiu cauza lor, daca as fi stiut exact cum sa procedez.

Ce sunt convulsiile febrile?
Convulsiile febrile sunt reactii care apar la anumiti copii in prezenta febrei.

Nu atat febra in sine conteaza, cat viteza de crestere a temperaturii. Sistemul nervos al acestor copii este mai sensibil decat media. Copilul poate deveni inconstient, incordat, poate avea miscari rapide, spasmodice, poate avea ochii mariti mult sau dati peste cap, poate chiar pierde controlul functiilor organismului. Convulsiile febrile pot dura cateva minute, dupa care copilul va dormi adanc pe perioada refacerii.

Convulsiile febrile sunt periculoase?
In mod normal, NU! De asemenea, nu sunt un semn de epilepsie. Desi reprezinta niste experiente traumatice pentru parinti, convulsiile febrile sunt comune la copii si nu afecteaza sanatatea generala. Ceea ce este important este ca aceste convulsii sa nu dureze prea mult timp, deoarece pe parcursul lor la creier ajunge mai putin oxigen.

Care este cauza?
Febra! La unii copii convulsiile febrile apar la temepraturi mari (41-42°C), dar pot aparea si temperaturi mai mici, in functie de viteza de crestere a febrei.

Va fi prima convulsie febrila inceputul unei serii de convulsii?
70% din copiii care au avut o convulsie febrila nu o vor avea si pe a doua. Restul de 30% pot avea recurente, chiar si la luni diferenta de primul episod, dat intotdeauna in prezenta febrei. Convulsiile febrile dispar la varsta de 5-6 ani.

Ce este de facut la prima convulsie?
In primul rand, fi calm! Este o risipa de timp sa incerci sa duci copilul la spital sau sa chemi doctorul inainte de a actiona. Incearca sa eviti actiuni fara rost, cum ar fi scuturarea copilului, palmuirea, strigarea copilului pe nume etc.
In cazul primei convulsii febrile temperatura trebuie scazuta cat mai repede cu putinta.
Pentru scaderea febrei:
- asigura-te ca nu cumva copilul sa fie prea imbracat (nu este necesar sa il dezbraci).
- plaseaza pe fruntea si ceafa copilului bureti de baie cu apa rece sau gheata sau un prosop umed.
- intinde copilul pe o parte.
- cu degetul elibereaza gura copilului de orice ar putea avea inauntru (in caz de voma, curata imediat).
- dupa terminarea convulsiilor, administreaza-i Paracetamol. In acest moment cheama doctorul, care va verifica daca totul este in ordine cu copilul si te va sfatui ce sa faci in cazul in care convulsiile se repeta.

Ce este de facut daca un copil care a avut convulsii febrile in trecut devine febril?
Un copil care a avut convulsii febrile in trecut este sanatos. Totusi, daca are febra, aceasta trebuie coborata imediat, chiar daca este mica (37,5°C sub brat sau 38°C rectal). Comporta-te cum te comporti intotdeauna cand copilul are febra si ai grija sa ii administrezi Paracetamol, 10-15mg per kilogram corp pentru prima doza, si, la nevoie, 10mg/kg la fiecare 6 ore, dar nu mai mult de 4-5 ori.
Exista doua moduri de prevenire a recurentei convulsiilor febrile:
1. Administrarea zilnica de medicamente antiepileptice (fenobarbital si acid valproic) pentru o perioada de minim 2 ani. Dar aceasta metoda, din cauza administrarii indelungate de medicamente, expune copilului la efecte secundare. Acestea pot fi: hiperactivitare, irascibilitate, somnolenta. Copilul este sub tratament chiar si atunci cand febra, care este cauza convulsiilor, nu este prezenta.
2. Din aceste cauze, metoda preferata pentru prevenirea convulsiilor febrile este administrarea unui medicament antiepileptic (diazepam) in momentul detectarii febrei. Diazepam-ul se administreaza (oral sau rectal) ori de cate ori copilul are febra pentru o perioada de un an.
Medicul va decide care este cea mai buna metoda pentru prevenirea convulsiilor febrile.

Ce este facut in cazul in care copilul are un nou episod de convulsii febrile?
Deoarece febra nu este intotdeauna detectata la timp, o interventie imediata nu este intotdeauna posibila si pot apare noi episoade de convulsii febrile. In acest caz trebuie administrat diazepam rectal. Consulta medicul referitor la dozaj. Nu incerca sa administrezi diazepamul oral deoarece, din cauza spasmelor, copilul poate inhala lichidul sau il poate scuipa. De asemenea, este foarte important sa incerci sa cobori febra cat de repede posibil.

Ce NU trebuie facut pe parcursul unei convulsii febrile?
- Nu-ti pierde cumpatul.
- Nu incerca sa imobilizezi copilul, lasa-l sa se miste liber atat timp cat nu exista pericolul sa se loveasca la cap.
- Nu incerca sa captezi atentia copilului strigandu-l, scuturandu-l sau palmuindu-l, chiar daca inceateaza temporar sa respire.
- Nu chema doctorul si nu incerca sa duci copilul la spital fara a aplica procedurile de urgenta pentru astfel de cazuri si in nici un caz inainte de incetarea convulsiilor.
- Nu incerca sa introduci nimic in gura copilului; ii poti face rau sau il poti face sa vomite.

Cand trebuie chemat doctorul?
- In momemtul in care au incetat convulsiile.
- In cazul in care convulsiile febrile dureaza mai mult de 10 minute.

Rezumat
- Convulsiile febrile nu sunt periculoase! De asemenea, prezenta lor nu inseamna epilepsie.
- Convulsiile febrile sunt cauzate de febra, nu de o boala.
- Convulsiile febrile nu cauzeaza daune creierului, acestea pot fi cauzate numai de lipsa de oxigen in cazul unor convulsii exceptional de lungi.
- Daca un copil a avut convulsii febrile, aceasta nu inseamna in mod sigur ca va mai avea.

In cazul convulsiilor febrile, NU UITA!
- Copilul trebuie intins pe o parte si lasat sa se miste liber (avand grija sa nu se loveasca la cap). Gura trebuie golita folosind degetul.
- In cazul aparitiei convulsiilor febrile, febra trebuie coborata cat mai repede cu putinta.
- In cazul copiilor care au avut convulsii febrile in trecut, este foarte important sa nu lasi temperatura sa le urce, chiar si in valori mici.
- Daca apare un nou episod de convulsii febrile, trebuie administrat imediat diazepam. Acesta trebuie administrat rectal.Sursa: Istituto di Richerche Farmacologiche 'Mario Negri', Milano
.

"Convulsiile febrile" | cont nou | 17 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.08.02 07:23: muztu
Mi-a placut articolul. Eu am incercat intotdeauna sa evit aparita unei convulsii febrile, deoarece se stie ca e mai bine sa previi, decat sa repari ceva dupa ce s-a intamplat.
Intotdeauna cand fetita mea avea febra, peste 38.2, ii dadeam inainte de culcare un fenobarbital, ca sa ma asigur ca peste noapte nu i se intampla nimic rau, mai ales ca de obicei noapte creste febra. In cursul zilei ma feresc sa ii dau si fac acest lucru doar daca nu ii mai pot tine febra sub control.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Bine venit articolul, mai ales pt. cei care inca nu stiu cit de serioase pot fi convulsiile si ce consecinte pot avea.
Eu am facut tot posibilul ca Alex sa nu ajunga la convulsii, pentru ca am un caz in familie. Sora mea a facut o singura data convulsii, nu avea inca 3 ani, era insa la tara si mamaie a dus-o repede la spital. Cei de acolo nu au stiut ce sa faca decit sa tina febra scazuta. Parintii mei, aflati in alt oras au luat-o repede la ei si au tinut-o acasa sub observatie (mamam este asist. med.). Degeaba, in nici 24 de ore au inceput convulsiile, de urgenta la spital si diagnosticul a venit ca o "bomba": MENINGITA.

Cu aceasta spaima din copilarie am avut grija mereu ca la mai mult de 37.5°C temperatura rectala, sa-i administrez lui Alex supozitoare cu Paracetamol sau sirop cu Acetaminofen. Dupa 38.5°C in RO administram Algocalmin, iar aici in US Ibuprofen. Dupa 40°C il bagam direct sub dus cu apa sub 37°C. Slava Domnului! ca am ajuns doar pina la 40.5°C (atentie! era temperatura luata sub brat) si am ratat mereu convulsiile.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

06.09.05 09:06: mikyw
In romania se gaseste diazepam tub rectal pentru copii si e indicat si in crizele de epilepsie. Fenobarbital se da pentru linistirea si adormirea copilului.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.02.07 12:12: angy75
fetita mea a facut o convulsie febrila in urma cu 3 sapt.momentan,urmam tratament cu tanakan 1ml,fenobarbital 50mg seara.ce facem cu vaccinarile?din cauza imobilizarii in aparat gipsat(a avut luxatie congenitala de sold)am ramas in urma cu vaccinarile,respectiv la cel de 6 luni.se stie ca vacinul,de obicei are ca reactie secundara febra si cum noi nu putem avea febra niciodata,nu stiu care e varianta cea mai buna:sa vaccinez copilul si sa risc o a doua convulsie sau sa ramina neimunizata ?daca cineva se confrunta cu asa ceva,va rog, dati-mi un sfat!urmeza sa mergem la neuropsihiatru infantil dar m-ar incuraja experienta altora.multumesc!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

11.02.07 00:07: Thine
Bine venit articolul. L-am descoperit cu ceva timp in urma cautind informatii pt o mamica speriata (fetitza ei tocmai avusese o astfel de convulsie).Din ce informatii am mai gasit, m-am gindit ca as putea aduce niste completari.2-5% dintre copii intre virstele 6 luni - 5 ani, pot dezvolta in cadrul unei infectii ce evolueaza cu febra mare(peste 39 grade) un episod de convulsii febrile.40% dintre acesti copii au o predispozitie familiala pt convulsii febrile.Semne ingrijoratoare : convulsii febrile la copii sub 6 luni sau peste 5 ani; convulsii fara existentza unuei infectii febrile ; convulsii, pareze sau paralizii ce afecteaza doar o jumatate din corp(stg sau dr); convulsii mai lungi decat 10 minute sau care nu reactioneaza la medicamente antipiretice (care scad febra). La 2-3 saptamini dupa un episod de convulsii se recomanda efectuarea unui EEG . Si neaparat investigat care a fost cauza febrei.O treime din copii care au facut convulsii febrile mai fac un al doilea episod sau mai multe .Riscul de epilepsie dupa convulsii febrile e de 2-5% si e corelat cu existenta urmatorilor factori de risc: prezenta epilepsiei in familie; aparitia de convulsii atipice; preexistenta unor afectiuni neurologice.Tratamentul de lunga durata cu antiepileptice s-a dovedit a fii ineficient in prevenirea convulsiilor febrile. Antiepilepticele s-au aratat eficiente in prevenirea convulsiilor febrile daca sunt folosite pt durata scurta (max 48 ore - de ex. sub forma de Diazepam supozitoare sau tablete ). Se recomanda folosirea lor in acest mod in urmatoarele situatii : daca au existat deja 2 sau 3 episoade de convulsii febrile; daca copilul are mai putin de 1 an; daca mai multe persoane din familie au avut convulsii febrile; daca este un episod de convulsii febrile atipice. Efectele secundare date de antiepileptice dispar la scurta vreme dupa incetarea administrarii.Convusiile febrile atipice - apar la copii sub 6 luni sau peste 5 ani; -afecteaza mai mult o jumatate de corp; - au durata peste 10 min.; - sunt urmate de paralizie si tulburari de vorbire.O alta metoda de scadere a temperaturii este folosirea de comprese pt gambe (poate stie cineva o traducere mai buna pt wadenwickel...). Se folosesc doar cind gambele se simt fierbinti - nu se folosesc daca copilul are frisoane sau picioarele-i sunt reci. Se folosesc prosoape umezite (apa la temp camerei, in care pui si putin otet ) si stoarse(potrivit - adica nu ca si cum le-ai pune la uscat :-D) cu care invelesti picioarele, de la glezna pina la genunchi, si apoi le acoperi cu un prosop uscat.Pt. fixare puteti folosi sosete de adulti. Se lasa asa vreo 10-20 minute. Se poate repeta de mai multe ori.(Important e ca prosopul umed sa fie bine intins). Se poate scade temp cu 0,5 grad folosind aceasta metoda.Si nu uitati febra deshidrateaza - dati-i copilului lichide!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

31.05.09 12:54: mami_paolino
Anul trecut, Paolo a avut un episod de convulsii febrile. Copilul facuse febra dimimneata, avea 38.5, astfel incat i-am dat Paracetamol. 10 minute mai tarziu a inceput sa tremure, s-a facut vanat, daduse ochii peste cap. Ceea ce am fost in stare sa fac, a fost sa iau copilul in brate, sa alerg la telefon si sa chem Salvarea...eram singura acasa si chiar daca as fi avut permis de conducere, nu eram in stare sa conduc 20 de km. pana la spital. In timp ce chemam Salvarea, a inceput sa respire mai bine, 5 min. mai tarziu cand a venit si l-au vazut asistentii a inceput sa planga si in momentul ala m-am linistit (daca plange inseamna ca ceva il deranjeaza, deci e reactiv). La spital mi-au zis ca in cazul in care convulsiiile dureaza mai mult de 3 min. sa-i fac o microclisma cu Diazepam si sa chem Salvarea. Medicamentul l-am cumparat imediat, dar nu a mai fost nevoie...acum sunt putin paranoica, cum ajunge la 37.5 ii dau Paracetamol sau Nureflex (daca are temperatura mare) ca sa nu ii creasca prea mult temperatura. Bataie insa cu pediatrul si cu cei de la cresa, care administreaza Paracetamol copilului (mai intai ma cheama la telefon) doar daca face 38 de grade. A trebuit sa scriu o scrisoare educatoarei prin care ii ceream sa-i dea de la 37. 5 dat fiind episodul de anul trecut. Acum ma gandesc cu groaza...educatoarea de la gradinita unde va merge la toamna nu ii poate da nimic, nici Paracetamol. Va trebui sa ma duc la directoare sa ma cert cu ea...doar nu am chef sa ma cheme de la spital din cauza ca nu au vrut sa-i dea un supozitor.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

14.02.11 14:13: Coseva
Imi cer scuze daca nu ma descurc prea bine , intru prima data pe un forum cu comentarii dar am vrut se va impartasesc experienta pe care am avut-o.Am doua fetite de 2 si 5 ani . Fetita cea mare a facut febra mare si vazand ca dupa impachetari si supozitor nu reusim sa-i scadem febra am dus-o la doctor. Acolo doctorita a vazut ca este putin calda si fetita cea mica si mi-a recomandat supozitor si pentru ea. Am primit reteta pentru amandoua cu antibiotice.Vreau sa fac o precizare am foarte mare incredere in doctorita mea. Acasa le-am dat medicamentele si binenteles supozitorul pentru fetita de 2 ani iar in jur de ora 14 am culcat-o.De aici calvar, in timp ce dormea am obsevat ca respira tot mai greu si la un moment dat parca se ineca si pe urma nu respira se uita in gol, nu-si misca corpul deloc Atunci sotul a dus-o repede in baie sa incerce sa faca ceva ,orice , a pus-o pe o parte , pe urma i-a facut respiratie gura la gura, nimic, in tot acest timp eu strigam ca crizata in casa pe urma pe scari ca nu resuseam sa formez nr. de la urgente si nu stiu cum am format din greseala 911 la care mi-au raspuns cei de Smurd. La un moment dat sotul imi face semn ca-i gata a murit era vanata si atunci i-a apasat de cateva ori pe piept pt resuscitare si dintr-o data a inceput sa respire . Nu vreau sa zic ca el a readus-o la viata ca am citit pe urma ca se intampla sa i se opreasca respiratia cateva secunde dar noua ni s-a parut enorm de mult.Apoi am crezut ca va ramane paralizata ca nu se misca deloc si se uita in continuare in gol.Poate ziceti ca sunt o toanta dar nu am mai trecut prin asa ceva si nu doresc nimanui . In sfarsit cand a venit Smurdul m-am linistit ca totusi sunt oameni cu pregatire si ne-am lasat pe mana lor. Au fost niste superdomni. Acum traiesc cu spaima sa nu se repete ca daca voi fi singura poate nu voi reusi sa fac nimica pentru fetele mele. Imi cer scuze ca v-am scris asa de mult. Sanatate tuturor si Doamne ajuta !
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.71
voturi 35


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent