· articole
· intamplari

Copiii crizei - zeci de micuti lasati de parinti in grija statului la TimisoaraPeste 5.000 de copii se nasc in fiecare an la Timisoara. Natalitatea a scazut cu o zecime in ultimul an, de cand criza s-a facut simtita mai acut. Tot conditiile economice fac insa ca o parte din acesti copii sa fie scosi cu un adevarat forceps economic din familia naturala, iar parintii sa-i „imprumute” Directiilor de Protectie a Copilului in asteptarea unor vremuri mai bune sau, si mai grav, sa-i abandoneze pur si simplu.Cei mai mici dintre ei plang. O fac prin maternitati, prin spitale, lasati ca niste bagaje inutile intr-o sala de asteptare. Cei mai marisori sunt intr-o continua asteptare si in suflet cu o speranta mica. Aceea ca mama, tata sau vreo bunica va veni sa-i ia inapoi. Nu vagabondeaza pe strada, sunt deja institutionalizati. Nu cersesc sau, dac-o fac, scopul lor nu sunt banii sau o bucata de ciocolata. Cersesc, muteste, doar afectiune si un loc, indiferent unde ar fi acesta, pe care sa-l poata numi acasa. Ei sunt copiii crizei.

Din Iasi pana la Craiova si de la Constanta la Cluj, angajatii Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se confrunta cu o adevarata avalansa de cazuri de copii abandonati. Mamele isi parasesc micutii fie in maternitati, fie in spitale de pediatrie sau pur si simplu bat la usa Directiei pentru a-i lasa in ingrijire pe un termen nedefinit. Chiar daca in Timis fenomenul nu atinge cotele alarmante ce se inregistreaza in alte judete, avem si noi partea noastra de astfel de cazuri.

„Suntem confruntati, in medie, cu doua-trei astfel de situatii in fiecare saptamana - spun cei de la DGASPC Timis. Motivele sunt, in mare, aceleasi. Familiile nu pot sa-si intretina copiii, sau cel putin nu pe toti, si atunci se adreseaza statului. Au loc scene impresionante, in care cei mici isi striga mama, pregatita sa plece la munca in Italia, si o roaga, cu lacrimi in ochi, sa nu-i lase. Incercam sa evitam cat putem acest tip de abandon temporar. Chemam la consiliere parintii, le explicam care sunt riscurile emotionale pe care le prezinta pentru cei mici instrainarea, fie si pe o durata limitata de timp. ii sfatuim sa incredinteze macar copii unor rude, bunicilor, daca este posibil. Uneori reusim, alteori….”

Alte mame procedeaza mult mai transant si, incet-incet, maternitatile si spitalele tind sa devina adevarate orfelinate. Statisticile DGASPC Timis atesta ca in primele sase luni din acest an, deja 19 nou-nascuti au fost declarati parasiti in unitatile medicale. Ce-i drept, nu ne numaram printre fruntasii acestui trist clasament la ansamblul intregii tari.
Datele ANPFDC arata ca, in primul trimestru al lui 2010, 342 de copii au fost parasiti in unitatile sanitare din Romania (181 - in maternitati, 118 in sectiile de pediatrie si 43 in alte sectii ale spitalelor). Asta, in timp ce, in primele trei luni ale anului trecut, erau inregistrati deja 369 de copii abandonati. Autor : Marius Horescu
Citeste articolul complet aici : agenda.ro.

"Copiii crizei - zeci de micuti lasati de parinti in grija statului la Timisoara" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
28.10.10 13:07: sweetlavy
pacat mare pacat.la ce mai fac copii daca stiu ca nu au posibilitatea sa-i creasca?sunt atatea metode de protectie dar ca la noi la nimenea.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent