· articole
· intamplari

Copiii si astenia de primavarapng"/>
Originea asteniei sta in cresterea numarului de ore de lumina care deregleaza ritmul biologic. Se produce un dezechilibru hormonal, iar organismul resimte o serie de schimbari care adesea sunt asociate si cu o crestere a anxietatii.

Lumina si efectele ei
Hipotalamusul (regiune a encefalului situata la baza creierului) primeste impulsuri nervoase prin intermediul retinei si stimuleaza glanda pineala (structura care regleaza secretia de hormoni si neurotransmitatori in functie de lumina pe care o primeste). Neurotransmitatorii sunt substante implicate in ceea ce inseamna starea de spirit a unei persoane si vitalitatea ei (melotonina cerebrala, de exemplu, initiaza starea de somn, in timp ce, serotonina favorizeaza vivacitatea si bucuria) Cand nivelul hormonilor si neurotransmitatorilor nu este unul bun, adultii si copiii se simt obositi si tristi.

Simptome

Ca si in cazul adultilor simptomele generale sunt :
stare de oboseala
somnolenta
lipsa poftei de mancare
lipsa de motivatie
lipsa de concentrare
tristete inexplicabila
dureri de cap
slabiciunea muschilor

In cazul in care copilul este si alergic, spre exemplu la polen, atunci exista riscul ca simptomele de alergie sa se combine cu cele ale asteniei, ajungandu-se la usturimea ochilor, stranuturi, tuse, iar in acest caz un consult pediatric este obligatoriu.

Remedii
Ca parinte, este important sa observi orice schimbare a copilului, fie ea de natura fizica, fie psihica pentru a putea trata din timp astenia, iar daca stii ca este expus si alergiilor, trebuie facut un control periodic la pediatru pentru a mentine sub observatie si tratament problemele cauzate de venirea primaverii.

Una dintre cele mai bune metode pentru a solutiona problema starii de oboseala este sportul, la care trebuie adaugata o alimentatie cat mai sanatoasa. In aceasta perioada copiii trebuie sa manance, pentru a atenua din efectele asteniei, suc de fructe natural, bogat in vitamine si nutrienti care ii va ajuta pe cei mici sa dea mai mult randament.

Somnul devine esential. Copiii trebuie sa doarma suficient de mult si sa evite expunerile prea mari la soare pentru a nu ajunge la epuizare (recomandabile, pana la 13 ani, sunt 11 ore de somn linistit).

De asemenea, trebuie sa asimileze:
Foarte multa vitamina B, asa ca, din alimentatie, in mod special primavara, nu trebuie sa lipseasca cerealele integrale, pestele, ouale, laptele.
Fosfor gasit in: broccoli, carne de vita, de pui, fructe uscate
Fier gasit in: mazare, cartof, spanac, paine cu secara
Cupru care poate fi luat din: crustacee, ficat, ciuperci
Daca starea de oboseala si de tristete persista mai mult de 15 zile, atunci este nevoie de opinia unui pediatru pentru a detecta alte posibile cauze ale acestor simptome.

Articol EXCLUSIV ONLINE
Autor: Oana Voncick
Surse: ClubParenting, Hola
.
"Copiii si astenia de primavara" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent