· articole
· intamplari

Copiii si jocurile pe calculator
Exista numeroase cercetari derulate in domeniul efectelor pe care jocurile pe calculator le au asupra copiilor.

Insa preocuparea principala a cercetatorilor o reprezinta acele jocuri care stimuleaza violenta si ale caror efecte asupra celor mici sunt dintre cele negative. Sunt jocurile pe calculator bune sau daunatoare in educatia copiilor? Cel mai simplu raspuns pe care psihologii il dau este “depinde”. Depinde de joc si de modul in care acesta este jucat.

Limite
In primul rand, stabiliti limite impreuna cu intreaga familie. Cat timp se poate juca in fiecare zi? Joaca pe calculator ii afecteaza randamentul pe care il are in rezolvarea temelor sau a indatoririlor zilnice? Ce fel de jocuri sunt acceptate? Exista anumite jocuri care sunt interzise? Luarea acestor decizii impreuna cu familia si stabilirea de reguli clare, vor imbunatati comunicarea dintre voi, eliminand confuzia copilului. Desigur, limitele nu trebuie impuse, ci trebuie stabilite “de comun acord”, incat copilul sa nu se afle sub impresia ca ii este interzis un anumit lucru, ci ca a participat si el la luarea acestei hotarari. Astfel, regulile vor fi mult mai usor intelese si mai bine respectate.

Informare
Jocurile pe calculator au devenit in ultimul timp deosebit de sofisticate si realiste. Unele dintre acestea necesita o conexiune la internet, permitandu-le copiilor sa se joace online, impreuna cu prieteni, sau chiar cu persoane necunoscute. De aceea, odata ce regulile au fost stabilite, este bine ca parintele sa ramana informat in permanenta in legatura cu jocurile respective. Interesati-va despre continutul unui joc nou, dar si despre efectele acestuia asupra copiilor. Verificati rating-urile la jocurile pe care copilul le prefera si invatati ce inseamna acestea. In plus, numeroase bloguri de profil scriu recenzii despre diferite jocuri, pun in balanta avantajele si dezavantajele si comenteaza despre diverse caracteristici. Insa cel mai important, faceti-va putin timp pentru a juca jocul respectiv alaturi de copil.

Siguranta
Deseori, copiii se intalnesc sa se joace impreuna pe calculator. Inainte de aceasta intalnire de joaca, discutati cu unul dintre parintii la a carui casa are lor intalnirea. Impartasiti-i opinia dvs. asupra jocurilor pe calculator si intrebati despre a lor. De asemenea, ii puteti transmite informatiile pe care le-ati invatat pe parcursul timpului despre diverse jocuri pe care copiii le prefera.

Insa, mai presus de toate, mentineti un interes viu despre preferintele copilului in materie de jocuri pe calculator si lasati intotdeauna aceasta discutie deschisa. Cu ajutorul parintelui, copilul va folosi jocurile pe calculator numai in scopul pentru care acestea au fost create: distractie si relaxare.

Text: Evelina Vranceanu.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent