· articole
· intamplari

Copiii si stirile despre catastrofa din Asia

Autor: Findus
data publicarii: 13.01.05


Pentru noi toti schimbarea anului a fost umbrita de urmarile groaznice ale cutremurului din Asia de est. Toate ziarele, canalele de televiziune sunt pline de imagini ale catastrofei. Multi parinti se intreaba poate cum pot sa explice aceste imagini copiilor lor, ce pot sa faca ca sa ajute copiii sa nu le fie frica si sa nu se sperie.

De multe ori copiii stau cu parintii in fata televizorului atunci cand se vorbeste despre destinul acelor oameni si in special al copiilor loviti de aceasta nenorocire.

Insotite sunt intotdeauna reportajele de fotografii ale mortilor care zac pe strand sau sunt aruncati in saci de plastic. Ar trebui ca parintii sa inchida imediat televizorul?

Aceasta nu este solutia potrivita. Doar la copiii foarte mici are rost sa evitati aceste imagini caci cu cei mici este greu de discutat despre sentimente si ganduri de acest fel. Ceilalti copii vor auzi cel mai tarziu la scoala despre ce s-a intamplat si vor fi curiosi cu atat mai mult cu cat acasa li s-a interzis acest lucru. Sau poate se vor uita la prieteni sau la bunici la televizor, insa acolo nu vor fi din pacate parintii langa ei ca sa discute cu ei despre ce se intampla in acea regiune.

Multi copii se simt sufleteste apropiati de nenorocirea acelor oameni si vor avea frica ca nu cumva sa li se intample si lor acelasi lucru. Tocmai de aceea este foarte important ca parintii sa urmareasca impreuna cu copiii aceste stiri si nu cumva sa fie lasati singuri sa prelucreze informatiile.

Ca parinte nu trebuie sa izbucnesti in plans in fata televizorului pentru ca nu ai face decat sa maresti frica copilului. Insa nici contrariul nu este potrivit si anume sa lasi necomentate imaginile sau sa dai o explicatie laconica, stiintifica despre cum s-a produs catastrofa. Copiii trebuie sa simta ca si adultii reactioneaza emotional la fel de tare. In acelasi timp trebuie sa le dea exemplu ca pot face si ceva constructiv.

Si aceasta se reflecta in donatiile care se revarsa din toate colturile lumii. Orice suma cat de mica poate fi un ajutor mare pentru victimile de acolo. Sentimentul ca au putut fi de ajutor este pentru copii un sentiment foarte important.

De asemenea nu faceti greseala si trimiteti imediat dupa stiri copii la culcare pe motivul ca a sosit momentul. Dati copiilor ocazia sa se exprime prin desene, prin joc, prin discutii.

Foarte important este sa tineti copiii in brate sau foarte aproape cand va uitati la stiri. Trebuie sa simta apropierea fizica ca pe o ocrotire, ca si cand le-ati spune: Nu-ti fie frica, sunt langa tine.


Sursa : Internet

.

"Copiii si stirile despre catastrofa din Asia" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
15.01.05 14:58: Nushi
Articolul tau mi-a amintit de ziua in care a inceput revolutia si la televizor aparuse Petre Roman cel infocat, iar afara se auzeau impuscaturi si noi trebuia sa stam cu paturi in geam si alte grozavii... Ma rog, tatal meu statea in pat si mie mi-era tare frica... si m-am suit in pat langa el si am incercat sa stau cat mai aproape de el, fizic, asa simteam eu nevoia. Dar el... foarte preocupat de ceea ce se intampla la televizor... m-a alungat cu mana si cu o vorba grea... Momentul m-a marcat, as putea spune, pentru ca mi-l amintesc foarte clar, de fapt imi amintesc foarte clar respingerea lui si senzatia pe care mi-a lasat-o acel gest. Din punctul meu de vedere ai pus in evidenta aceasta nevoie a copilului de a se simti fizic langa parinte atunci cand ceva groaznic se intampla. Nota 10 de la mine.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre evenimente:
Sarcina si Nasterea - 4 decembrie 2002

Articole de Findus

Evaluare
scor mediu 4.21
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent