· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Copilărie, ochii plânşi nu pot să te vadă

Autor: Onush
data publicarii: 26.01.06


În fiecare an, mii de copii români sunt bătuţi şi abuzaţi sexual

În România, mii de copii sunt bătuţi şi exploataţi sexual în fiecare an. Potrivit Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC), în ţara noastră se comit, în medie, peste 600 de infracţiuni sexuale de victimizare a minorilor, între care cele mai multe sunt violurile. Statisticile cele mai îngrijorătoare se referă la incest, a cărui pondere a crescut de patru ori faţă de 1998. De asemenea, datele ICPC arată că anual sunt bătuţi circa 4.

000 de copii. Dintr-un studiu realizat de Salvaţi copiii România reiese că 45 la sută din copiii bătuţi spun că au mâncat bătaie fără nici cea mai mică vină. Acest fapt duce la slăbirea încrederii în părinţi şi la reducerea comunicării cu ei.

Profesorii, printre agresori
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de ştiinţe ale Educaţiei, 30% din elevi spun că profesorii manifestă agresiune nonverbală, 19% au declarat că au fost excluşi de la ore, 3,5 % din elevi au zis că au fost deseori umiliţi şi înjuraţi de către profesori, iar aproximativ 2% au menţionat loviturile ca mod de pedeapsă pe care îl folosesc profesorii. Un alt studiu realizat de Salvaţi Copiii arată că 5,7% din profesori îi bat pe elevi, iar 22% din copii au spus că sunt certaţi şi jigniţi de cadrele didactice. (.)

Unde pot reclama copiii abuzurile:
0.800.8.200.200 (linie telefonică gratuită)

Opinia psihologului
Efectele violului şi ale bătăii
* Un copil bătut sau abuzat sexual nu mai dă randament la şcoală, are frecvent coşmaruri şi tulburări de alimentaţie. Copilul care a trecut printr-un abuz sexual manifestă ostilitate şi agresiune în relaţiile cu alţi copii şi adulţi, se simte deseori vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat, îi e frică permanent şi are un puternic sentiment de murdărie corporală, spune psihologul Andreea Biji. În urma abuzului sexual se poate ajunge la fuga de acasă, consum de alcool, de droguri şi la prostituţie. Fetele pot ajunge să aibă dificultăţi de relaţionare, în special cu bărbaţii, apare teama când vine vorba de naşterea unui copil şi nu mai au stimă pentru ele însele. Un copil bătut are toate şansele să devină un părinte agresiv, spune psihologul Andreea Biji* Copilul abuzat fizic este un copil temător, care nu are încredere în nimeni şi cu o curiozitate scăzută sau chiar absentă, spune Andreea Biji. Bătaia îi face pe copii fie să se manifeste defensiv, evitând confruntările, fie, la polul opus, să devină teribilişti şi violenţi în relaţiile cu ceilalţi. O palmă primită în copilărie poate să dezvolte un sentiment de inferioritate pe care aceşti copii îl trăiesc şi care va persista şi la o vârstă adultă.Articol integral:adevarulonline .ro.

"Stiri: Stiri: Copilărie, ochii plânşi nu pot să te vadă" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
09.02.06 19:33: ciupi-ca
Oare cand ne vom spala creierul si vom realiza ca bataia nu este rupta din rai? Cred ca si profesorii ar trebui sa dea o testare psihologica la angajare asa cum se face si in alte domenii .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent