· articole
· intamplari

Alaptare: Alaptare: Copilul alaptat si anemiaCantitatea de fier din laptele de mama nu este influentata de hranirea mamei si nici de fierul luat sub forma de medicamente.

Cateva fapte:
Anemia (lipsa de fier) este foarte rara in randul bebelusilor alaptati, printre altele, in special, din urmatoarele motive:
   * bebelusul sanatos, nascut la timp are resurse destule de fier in momentul nasterii, cel putin pentru primele 6 luni.
   * chiar daca laptele de mama contine o cantitate mica de fier, acest fier se absoarbe in proportie de 49%. Aceasta in opozitite cu laptele de vaca, 10%, iar laptele praf imbogatit cu fier numai 4%.

Cantitatea ridicata de lactoza si vitamina C care se gaseste in laptele de mama, ajuta la absorbtia fierului.
   * bebelusii alaptati nu pierd fier prin excremente, spre deosebire de cei care sunt hraniti cu lapte de vaca. Laptele de vaca produce fisuri in intestine.

Cantitatea de fier a bebelusilor nascuti la timp este proportionala cu cantitatea de fier din laptele de mama si asta este de obicei suficient ca nivelul hemoglobinei bebelusilor sa ramana in intervalul normal chiar si in mare parte din a doua jumatate al primului an de viata.

In urma unei statistici, care s-a efectuat pe bebelusi care nu au primit surplus de fier sau cereale imbogatite cu fier, s-a constatat ca la bebelusii care au fost alaptati 7 luni sau mai mult, nivelul hemoglobinei este mult ridicat fata de acei bebelusi care au primit ceva mancare solida inainte de 7 luni. Cercetatorii nu au gasit anemici intre bebelusii alaptati exclusiv pana la 7 luni. De aici, au concluzionat ca alaptarea exclusiva pana la 7 luni scade probabilitatea formarii de anemie, deci este de preferat mai ales in regiunile unde majoritatea alapteaza si adaugarea de surplus de fier nu este posibila sau nu este permisa in cultura respectiva.

Daca mama sau medicul pediatru doresc, se poate stabili cantitatea de fier, masurata prin hemoglobine, printr-o analiza a sangelui.

La nastere, cantitatea de hemoglobina este relativ ridicata: intre 13,7-20,1 gm/dl este normala si scade cu trecerea timpului. La varsta de 3 luni intre 9,5-14,5 (in general 12), intre 6 luni si 6 ani 10,5-14,0 (in general 12) este normala.

Fierul administrat in surplus poate sa dea peste cap absorbtia dificila la bebelus a fierului, pot sa apara probleme digestive, de ex. varsaturi sau diaree. 2 albumine aflate in laptele de mama, lactoferin si transferin preiau si "leaga" fierul aflat in sistemul digestiv, totodata previn raspandirea acelor bacterii daunatoare care au nevoie de fier pentru a creste. Daca bebelusul alaptat primeste surplus de fier, capacitatea de "legare" a lactoferinei si transferinei scade, prin urmare bacteriile daunatoare se inmultesc.

Sursa: The Breastfeeding Answer Book, revised edition, 1997.

"Alaptare: Alaptare: Copilul alaptat si anemia" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
12.03.07 08:05: ralus
in plus, fara sa imio amintesc sursa pe care o citez, laptele de vaca ar provoca, tardiv, hipertensiune arteriala.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de mamaluieric

Evaluare
scor mediu 4
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent