· articole
· intamplari

Copilul de 6-8 ani. Ce importanta au prietenii la aceasta varsta?jpg?oh=2883f6b9390dd2602d4d7ca65e0679a1&oe=56D39AAB&__gda__=1457108649_ae3ad359da08679eac3a3aca38512d2a"/>
Este foarte important pentru copilul tău să-și facă prieteni în școala primară. La această, el va dezvolta relații mai complexe și încet-încet va face transferul de afecțiune (chiar dacă lucrul acesta te sperie) de la familie către prieteni, cu care vor dori să petreacă din ce în ce mai mult timp.

Chiar dacă ești speriat/ ă de faptul că prietenii vor deveni atât de importanți pentru el, acest lucru este absolut normal. Sociabilitatea este o nevoie umană, în piramida nevoilor lui Maslow, nevoi socială, de apartenenţă la un grup, este pe locul trei, după nevoile biologice (fiziologice) și de securitate (protecție).

Cum te surprinde copilul de 7 ani

Influență
Copilul de 6-8 ani învață mult despre el din interacțiunile cu prietenii, iar reacțiile altor copii joacă un rol foarte important în dezvoltarea imaginii de sine. De exemplu, colegii de clasă îi vor aprecia desenele, prin urmare el va crede că este artist. Dacă alții copii râd la glumele lui, va crede că e amuzant. Cu alte cuvinte își va face o idee despre propria persoană în funcție de cum este văzut de colegi. Dacă este acceptat, se va simți împlinit, însă pe de altă parte, dacă întâmpină respingere sau ridicol, stima de sine se poate prăbuși. Aproximativ la această vârstă încep tachinările și se evaluează cine este “slab” sau “puternic”.

Alegeri
La această vârstă copiii își aleg singuri prietenii. Ei se asociază în funcție de trasături comune, jocuri preferate, activități practicate sau hobby-uri. Nu forța o prietenie dacă nu merge, nu te îngrijora de numărul prietenilor sau dacă este popular. Unii copii sunt fericiți cu un singur prieten bun, alții, mai extroverți, se înconjoară de mai mulți. Atâta timp cât influența prietenilor este una pozitivă, relaxează-te.

Timiditatea la scoala. Un lucru care ar trebui sa te ingrijoreze?

Presiune pozitivă
Copilul de 6-8 ani a învățat deja despre generozitate și despre importanța ei: este dornic să împartă, să-și mulțumească prietenii și să rezolve singur eventualele conflicte. Ajunși la acestă vârstă, copiii se încurajează unii pe alții, se susțin la activități sportive sau artistice. Dacă prietenul copilului tău este un cititor avid este posibil ca și el să înceapă să citească mai mult - ei vor face eforturi de a se egala dar și susține unii pe alții.

Presiune negativă
Având în vedere că nu poți să alegi prietenii copilului tău, poți să-i atragi atenția când aceștia îl încurajează să se poarte într-un fel care nu-i este natural. În loc să-i spui ce să facă, întreabă-l cum se simte și care crede că ar putea fi soluția. Rezistă tentației de a acționa tu în locul lui, îndepărtându-i un prieten la care poate că el ține mult. Pune-i întrebări care îl încurajează să reflecteze, să pună în balanță lucrurile bune și pe cele mai puțin bune pe care le face – îndrumă-l, dar lasă să gândească, să ia singur decizia, în urma propriei analize interioare.

7 modalitati sa eviti repetarea cuvantului NU

Ce mai poți face tu este să-l încurajezi să se împrietenească și cu alți copii ale căror valori, comportamente sau interese se potrivesc cu cele ale copilului tău. Invită-i acasă sau organizează întâlniri care să le dezvolte interesele comune. Când se ivește ocazia, spune-i copilului, cu o voce calmă că ești îngrijorată de pretenii lui dificili.

Concentrează-te pe comportamente specifice în loc sa critici personalitatea celorlalți (critici un comportament, nu o persoană). Nu-i interzice să-i mai vadă dar explică-I clar care sunt consecințele unui comportament nepotrivit. Spune-i, calm și politicos: „Familia noastră nu face asta”

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia.
"Copilul de 6-8 ani. Ce importanta au prietenii la aceasta varsta?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent