· articole
· intamplari

Copilul la 6 ani – marisor si totusi… puiut
Copilul tău a împlinit 6 ani.

Timpul a trecut fără să-ți dai seama, iar el e mărișor, nu-i așa?

Te străduiești să găsești calea de mijloc între două lucruri aparent contradictorii: copilul tău este deja mare, descurcăreț și destul de independent, dar în multe privințe este încă micuț.

Ce ai de făcut în această situație?
Acordă-i încredere, oferă-i responsabilități potrivite vârstei, lasă-l să se îmbrace singur etc. În același timp, trebuie să înțelegi că nu este suficient de matur pentru a fi capabil de auto-control și auto-disciplină, deci fii rezonabilă în așteptările tale și în lucrurile pe care i le ceri.

Copilul de 6 ani este sociabil, vorbește mult despre prietenii săi, pe care îi vei regăsi inclusiv în desenele pe care le realizează. Este creativ, atât în poveștile pe care ți le spune, cât și în găsirea și utilizarea unor elemente de recuzită din jurul casei - de exemplu, se folosește de pături pentru a-și face corturi. Oferă-i idei și posibilități de a improviza și fii generoasă cu obiectele de uz casnic (în măsura în care se poate, desigur).

Copilului de 6 ani îi place să fie un mic “regizor”, să dea indicații și s-ar putea să-l surprinzi făcând asta cu prietenii lui: “Intră în camera și spune BOOO”, “Să ne prefacem că mergem să cumpărăm ceva”, “Să zicem că mergem cu mașina” etc. În acest fel, el preia încet-încet conducerea jocului. Dar dacă în grup sunt 2-3 copii mai fermi și dominați, s-ar putea să se producă unele conflicte. Lasă-i să încerce să-și rezolve problemele între ei, dar fii pregătită să intervii dacă conflictul se intensifică și înrăutățește.

Sugestii
Ai impresia că nu vei reuși să strângi niciodată după el? Nu ești singura în situația asta! Două idei te pot ajuta să păstrezi cât de cât ordinea în casă.
1. Învață-l să strângă un joc înainte de a scoate și împrăștia altul, iar dacă uită să-și pună lucrurile la loc, întoarce-l din drum și nu-l lăsa să se apuce de altceva până nu și le strânge.
2. Dacă nu vrei să-i strângi mereu hăinuțele aruncate, fixează câteva agățători pe ușa dulapului sau pe o altă ușă din casă, la nivelul lui. Îi va fi mai ușor să-și pună acolo singurel hainele decât pe un cuier sau pe niște agățători așezate prea sus pentru el.

Sunteți părinții unui copil de 6 ani? Cum vă surprinde copilașul la această vârstă? Cât de independent este?

Sursă: BabyCenter.com
Adaptare: Adina GRuia
.

"Copilul la 6 ani – marisor si totusi… puiut" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent