· articole
· intamplari

Copilul meu este laudaros! Cum sa-l temperez?
Copilul tău e un "mare" lăudăros și nu o dată l-ai auzit punându-se pe poziție de superioritate față de prietenii lui, prin afirmații de genul: "tatăl meu e mai puternic decât tatăl tău!", "mama mea e mai frumoasă decât mama ta!", eu am mai multe jucării" etc.Reacția ta a fost, desigur, să-i atragi atenția că nu este frumos să spună asta, că-l poate jigni pe prietenul cu care discută. Acum, dacă ți se pare că exagerează cu afirmațiile care-l scot mereu pe el în față, să știi că micuțul tău nu este mai lăudăros decât alții. De fapt, este vorba de un comportament perfect normal pentru copilul de 5-6 ani. Pe de o parte, el este suficient de mare pentru a înțelege sentimentele altora și felul în care îi poate răni pe cei din jur, pe de altă parte, încă nu s-a obișnuit să dea dovadă de emapatie și simte nevoia unor exagerări când vine vorba despre propria lui persona (sau persoanele și obiectele care-i compun universul de viață).

Tactul se invata. Dar cum?

Deci, atunci când îți auzi copilul că se laudă față de alții, că vrea să fie deasupra lor – desenez mai frumos, scriu mai bine, alerg mai repede etc - nu-l certa și nu-l cicăli cu prelegeri. În schimb, abordează situația cu tact. Vorbește-i despre felul în care se simte prietenul lui, întreabă-l cum s-ar simți el dacă prietenul lui ar fi lăudăros și i-ar spune mereu că este mai bun decât el. Întreabă-l dacă ar dori să se mai joace cu el.

De asemenea, poți fi chiar tu un exemplu de moderație și de echilibru. Dacă unul dintre prietenii tăi îți spune cât de bine se descurcă fiul lui la lecțiile de înot, felicită-l și încurajează-l. Evită ca răspunsul tău să fie o sublinere a felului excelent în care se descurcă propriul tău copil. Nu lăsa ca această situație să treacă neobservată, deoarece este o foarte bună ocazie de analiză împreună cu copilul tău. Spune-i: "Ai auzit ce a spus Cristina despre David? N-am vrut să-i rănesc sentimentele și să-i spun că tu te descurci mai bine, așa că am ascultat-o și i-am arătat cât de tare mă bucur pentru ea."

Pe măsură ce crește, tendința lui de a se compara și de a se pune pe o poziție superioară colegilor/ prietenilor lui se va atenua.

Adaptare după un articol publicat pe BabyCenter.com, Foto: pixabay.com .

"Copilul meu este laudaros! Cum sa-l temperez?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent