· articole
· intamplari

Copilul meu nu vrea respecte regulile0-0/s261x260/13669008_1037376009632806_1671924701357962836_n.jpg?oh=ba3b4299197448af1f2100ed35e5aed4&oe=57F38C8D"/>
E normal ca un copil sa se opună autorității și să-ți încerce limitele răbdării, dar nu trebuie să te dai bătută! Regulile sunt importante dacă vrei să ai un copil educat (și, în unele cazuri, siguranța copilului depinde de respectarea lor).

Copilul tău nu vrea să respecte regulile? 6 strategii pentru a rezolva problema

Stabilește reguli rezonabile, potrivite vârstei lui. Spre exemplu, este bine să nu escaladeze masa și să nu fie violent cu alți copii, dar nu este firesc să-I interzici să atingă bibelourile de porțelan ale bunicii dacă îi sunt la îndemână.

Cum iti inveti copilul sa fie ordonat

Evită regulile care nu sunt necesare! Înainte de a stabili o regulă, analizează-I importanța, deoarece copilul are nevoie de libertate.

Dă-i instrucțiuni scurte și clare, astfel încât să le poată urma. Încearcă să nu critici ce a făcut, ci mai degrabă spune-i ce ar fi trebuit să facă. Spre exemplu, poți să-i spui “te rog să-ți strângi jucăriile”, în loc de “iar ai uitat să-ți strângi jucăriile”? După ce ai stabilit un set de reguli simple și coerente, următorul pas ar fi punerea lor în aplicare. Explică-i copilului folosind cuvinte simple: "Nu pune mâna la aragaz pentru că o să te arzi!" Apoi repetă ori de câte ori este necesar. În final, nu uita să-l lauzi când a procedat corect sau să-ți manifești dezacordul când a greșit. Nu uita: calmul e mai eficient decât țipatul.

Critica in exces si cum afecteaza aceasta copilul

Folosește numărătoarea! Spune-i copilului că trebuie să se apuce de treabă atunci când tu începi să numeri, de pildă de la 1 la 10. Astfel, îl ajuți să se despartă pentru o vreme de joacă și să facă ce-i ceri. Dacă a reușit să se încadreze în timp, nu uita să-l lauzi. Dacă vezi că mai are puțin, rărește numărătoarea – 9 și un sfert, 9 și jumătate, 9 și trei sferturi, 10. Vei vedea cât de fericit este că a reușit, iar data viitoare se va strădui mai mult.

Laudă-i fiecare mic progres pe care îl face în respectarea regulilor. “Ce repede ți-ai strâns jucăriile! Ai fost mai rapid ca ieri!”

Lasă-l să suporte consecințele - desigur, în situația în care nu este vorba de o situație periculoasă – dacă nu te-a ascultat!

Sursă: revista MAMI, mai 2014, Foto: www.pixabay.com.
"Copilul meu nu vrea respecte regulile" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent