In gandirea populara, de multe ori imaginea copilului singur la parinti nu este una magulitoare, acesti copii fiind portretizati ca egocentrici, dependenti si temperamentali. In ciuda acestor stereotipuri negative, familiiile mici, in general, – si optiunea unui singur copil – cresc in popularitate.
DE CE TOT MAI MULTI PARINTI ALEG SA AIBE UN SINGUR COPIL?
Schimbarea modelului de familie, interesele economice si noile roluri pe care le au femeile, sunt elemente ce pot contribui la alegerea optiunii de a avea un singur copil.
- Rata divorturilor (mai mare decat a fost vreodata) si tendinta cuplurilor de a se casatori tarziu, sunt factori ce pot contribui la o casatorie de scurta durata si la un numar mic de copii.
- Inflatia si numarul mare de someri sau persoane ce nu isi gasesc loc de munca, contribuind la un venit familial redus, pot incuraja parintii sa aibe familii mici.
- Acum, majoritatea femeilor sunt angajate inainte de a avea copii. Beneficiile financiare si dorinta de a face cariera pot determina femeile sa amane aducerea pe lume a unui copil sau sa se limiteze doar la un singur copil
SUNT COPIII UNICI LA PARINTI DIFERITI DE CEI CE AU FRATI SAU SURORI?
Cercetarile in ceea ce priveste inteligenta, capacitatea de invatare, atasamentul, popularitatea si respectul de sine, sugereaza ca multe dintre credintele populare legate de copilul unic la parinti sunt nefondate. Rezultatele unora dintre aceste investigatii sunt enumerate pe scurt, in cele ce urmeaza:
Inteligenta
In urma rapoartelor existente, s-a constatat faptul ca la copiii singuri la parinti, la fel ca si la primii nascuti, nivelul de inteligenta este putin mai mare decat cel al fratilor lor mai mici (cazul primilor nascuti). Divergenta rezultatelor in ceea ce priveste cercetarile referitoare la inteligenta, pot fi explicate prin indreptarea atentiei catre factorii din interiorul familiei, factori ce afecteaza dezvoltarea intelectuala. Asemenea experiente ar putea sa includa, de exemplu, peocuparea parintilor de a asigura un mediu cultivat si imbogatit din punct de vedere intelectual.
Capacitatea de invatare
La fel ca si in cazul inteligentei, capacitatea de invatare (atat in sens academic cat si in alte sensuri) atat la copiii singuri la parinti cat si la primii nascuti pare ca este mai mare decat la copiii cu frati mai mari. Pentru a explica acest fenomen, teoreticienii au luat in considerare relatia specifica dintre copii si parinti. Motivatia succesului, probabil, isi are originile in standardele inalte ale unui comportament matur pe care parintii il impun singurului lor copil sau primului lor nascut.
Atasamentul
Unele cercetari indica manifestarea unui atasament mai scazut la copiii singuri la parinti decat la copiii de aceeasi varsta care nu sunt singuri la parinti. Cercetari de specialitate au relevat faptul ca acei copii singuri la parinti apartin unui numar mai mic de organizatii, au mai putini prieteni si duc o viata sociala mai putin intensa. Totusi, aceste investigatii au mai relevat si faptul ca acesti copii au un numar comparabil de prieteni apropiati, isi asuma pozitii de lideri in cluburi si se simt satisfacuti si fericiti cu viata pe care o au.
Popularitatea printre cei de varsta lor
Rezultatele cercetarilor privind popularitatea copiilor singuri la parinti sunt, de asemenea, variate. Unele sugereaza ca, neavand frati sau surori cu care sa interactioneze, copiii singuri la parinti, sau primii nascuti, dobandesc un stil mai autocratic si mai putin cooperant. Alte cercetari indica o mult mai mare popularitate printre colegii de acelasi sex. Inca o data, cercetatorii considera ca parintii pot juca un rol important in dezvoltarea comportamentala, influentand astfel si popularitatea printre copiii de aceeasi varsta.
Respectul de sine
La fel ca si studiile referitoare la popularitate, investigatiile in ceea ce priveste respectul de sine al copilului singur la parinti, au dus la rezultate diverse. Exista diferite studii ce demonstreaza ca fiecare dintre aceste trei grupe (primii-nascuti, ultimii nascuti si cei singuri la parinti) poseda cel mai ridicat nivel al respectului de sine. Rezultate consistente ar fi posibile numai daca ar fi luate in considerare mai multe criterii de evaluare a respectului de sine, varsta subiectilor, contributia parintilor si fratilor la dezvoltarea respectului de sine.
EXISTA AVANTAJE IN A FI SINGUR LA PARINTI?
Cele mai multe cercetari par sa indice faptul ca acei copii singuri la parinti au un grad de inteligenta si atasament putin mai mare decat copiii care au frati si surori – si nu prezinta probleme serioase referitoare la relatiile interpersonale. De fapt, copiii singuri la parinti pot avea anumite avantaje ca rezultat al statutului lor special: mai multa atentie din partea parintilor, lipsa rivalitatii si a comparatiei ce exista intre frati si surori, acces la mai multe resurse familiale.
CE AU DE CASTIGAT PARINTII DACA ALEG VARIANTA UNUI SINGUR COPIL?
Conflictul redus in ceea ce priveste impartirea timpului si atentiei intre copii, o mai mare flexibilitate din punct de vedere financiar si o mai stransa unitate a familiei pot incuraja parintii sa isi limiteze familia la un singur copil.
Sursa: Falbo, Toni. THE ONE CHILD FAMILY IN PERSPECTIVE
Traducere:
lumibar
.