· articole
· intamplari

Copilul singur la parinti



In gandirea populara, de multe ori imaginea copilului singur la parinti nu este una magulitoare, acesti copii fiind portretizati ca egocentrici, dependenti si temperamentali. In ciuda acestor stereotipuri negative, familiiile mici, in general, – si optiunea unui singur copil – cresc in popularitate.

DE CE TOT MAI MULTI PARINTI ALEG SA AIBE UN SINGUR COPIL?

Schimbarea modelului de familie, interesele economice si noile roluri pe care le au femeile, sunt elemente ce pot contribui la alegerea optiunii de a avea un singur copil.
- Rata divorturilor (mai mare decat a fost vreodata) si tendinta cuplurilor de a se casatori tarziu, sunt factori ce pot contribui la o casatorie de scurta durata si la un numar mic de copii.


- Inflatia si numarul mare de someri sau persoane ce nu isi gasesc loc de munca, contribuind la un venit familial redus, pot incuraja parintii sa aibe familii mici.
- Acum, majoritatea femeilor sunt angajate inainte de a avea copii. Beneficiile financiare si dorinta de a face cariera pot determina femeile sa amane aducerea pe lume a unui copil sau sa se limiteze doar la un singur copil


SUNT COPIII UNICI LA PARINTI DIFERITI DE CEI CE AU FRATI SAU SURORI?

Cercetarile in ceea ce priveste inteligenta, capacitatea de invatare, atasamentul, popularitatea si respectul de sine, sugereaza ca multe dintre credintele populare legate de copilul unic la parinti sunt nefondate. Rezultatele unora dintre aceste investigatii sunt enumerate pe scurt, in cele ce urmeaza:

Inteligenta
In urma rapoartelor existente, s-a constatat faptul ca la copiii singuri la parinti, la fel ca si la primii nascuti, nivelul de inteligenta este putin mai mare decat cel al fratilor lor mai mici (cazul primilor nascuti). Divergenta rezultatelor in ceea ce priveste cercetarile referitoare la inteligenta, pot fi explicate prin indreptarea atentiei catre factorii din interiorul familiei, factori ce afecteaza dezvoltarea intelectuala. Asemenea experiente ar putea sa includa, de exemplu, peocuparea parintilor de a asigura un mediu cultivat si imbogatit din punct de vedere intelectual.

Capacitatea de invatare
La fel ca si in cazul inteligentei, capacitatea de invatare (atat in sens academic cat si in alte sensuri) atat la copiii singuri la parinti cat si la primii nascuti pare ca este mai mare decat la copiii cu frati mai mari. Pentru a explica acest fenomen, teoreticienii au luat in considerare relatia specifica dintre copii si parinti. Motivatia succesului, probabil, isi are originile in standardele inalte ale unui comportament matur pe care parintii il impun singurului lor copil sau primului lor nascut.

Atasamentul
Unele cercetari indica manifestarea unui atasament mai scazut la copiii singuri la parinti decat la copiii de aceeasi varsta care nu sunt singuri la parinti. Cercetari de specialitate au relevat faptul ca acei copii singuri la parinti apartin unui numar mai mic de organizatii, au mai putini prieteni si duc o viata sociala mai putin intensa. Totusi, aceste investigatii au mai relevat si faptul ca acesti copii au un numar comparabil de prieteni apropiati, isi asuma pozitii de lideri in cluburi si se simt satisfacuti si fericiti cu viata pe care o au.

Popularitatea printre cei de varsta lor
Rezultatele cercetarilor privind popularitatea copiilor singuri la parinti sunt, de asemenea, variate. Unele sugereaza ca, neavand frati sau surori cu care sa interactioneze, copiii singuri la parinti, sau primii nascuti, dobandesc un stil mai autocratic si mai putin cooperant. Alte cercetari indica o mult mai mare popularitate printre colegii de acelasi sex. Inca o data, cercetatorii considera ca parintii pot juca un rol important in dezvoltarea comportamentala, influentand astfel si popularitatea printre copiii de aceeasi varsta.

Respectul de sine
La fel ca si studiile referitoare la popularitate, investigatiile in ceea ce priveste respectul de sine al copilului singur la parinti, au dus la rezultate diverse. Exista diferite studii ce demonstreaza ca fiecare dintre aceste trei grupe (primii-nascuti, ultimii nascuti si cei singuri la parinti) poseda cel mai ridicat nivel al respectului de sine. Rezultate consistente ar fi posibile numai daca ar fi luate in considerare mai multe criterii de evaluare a respectului de sine, varsta subiectilor, contributia parintilor si fratilor la dezvoltarea respectului de sine.


EXISTA AVANTAJE IN A FI SINGUR LA PARINTI?

Cele mai multe cercetari par sa indice faptul ca acei copii singuri la parinti au un grad de inteligenta si atasament putin mai mare decat copiii care au frati si surori – si nu prezinta probleme serioase referitoare la relatiile interpersonale. De fapt, copiii singuri la parinti pot avea anumite avantaje ca rezultat al statutului lor special: mai multa atentie din partea parintilor, lipsa rivalitatii si a comparatiei ce exista intre frati si surori, acces la mai multe resurse familiale.


CE AU DE CASTIGAT PARINTII DACA ALEG VARIANTA UNUI SINGUR COPIL?

Conflictul redus in ceea ce priveste impartirea timpului si atentiei intre copii, o mai mare flexibilitate din punct de vedere financiar si o mai stransa unitate a familiei pot incuraja parintii sa isi limiteze familia la un singur copil.


Sursa: Falbo, Toni. THE ONE CHILD FAMILY IN PERSPECTIVE
Traducere: lumibar
.





"Copilul singur la parinti" | cont nou | 21 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
14.07.03 10:58: dani29
Eu sunt de acord cu cele scrise aici si mai ales in ceea ce priveste atasamentul!
Eu una nu ma vad mama a doi copii, nu cred ca sunt capabila decat sa am un singur copil!!! nu pot sa impart iubirea si restul... intre 2 sau mai multi!!!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

02.12.03 08:29: Renata
Foarte adevarat acest articol , sunt de acord ...ma gandesc daca sunt capabila sa-i mai fac un fratior sau o surioara Enyei .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

04.01.05 14:49: Lee
Si eu sunt de acord cu cele scrise aici. Sunt singura la parintzi si consider ca am fost un copil normal si sunt un adult echilibrat. Intotdeauna m-au enervat la culme prejudecatzile de gen: copii singuri la parintzi sunt egoisti, nu stiu sa imparta, sunt obraznici, rasfatzatzi etc. Cu toate astea, avand experientza de copil unic, cand mi-a lipsit cateodata un frate ca si tovaras permanent de joaca, ca si confident, sunt hotarata sa am cel putin doi copii.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.05.05 01:15: getuleana
Sunt absolut de acord cu cele prezentate mai sus si eu sunt de parere si nu din egoism chiar si spre binele copilului ...in cele din urma ...Sunt decisa sa am doar un copil si eu nu pentru faptul ca nu as putea psihic ci si pentru avantajele copilului, sunt de parere ca este importanta calitatea si nu cantitatea desi nu putem materializa asa un copil care are normal locul lui...dar asa vad eu lucrurile acum...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

14.06.05 15:45: antoniabalan
Candva si eu am gandit ca ar trebui sa fac doar un singur copil, caci cu sora mea nu m-am inteles niciodata. De altfel, nici sotul meu nu s-a inteles prea bine cu fratii sai. Pe de o parte, studiile au in parte dreptate, caci realismul intrece idealismul. Insa, haideti sa ne gandim la altceva. Candva, in viitor, parintii mor. Acel copil singur la parinti ramane intr-adevar singur pe lume. Am exemple in familie: mama mea a fost copil unic, iar atunci cand i-au decedat parintii, desi era trecuta de 40 de ani, a suferit cumplit. Nu a ajutat-o cu nimic faptul ca avea ea insasi doi copii. La 3 ani dupa bunica mea a murit si ea. In tot acest timp a repetat neostenit ca ce bine ar fi fost daca ar fi avut un frate sau o sora. Cat despre faptul ca vremurile nu ne mai permit sa dam de mancare sau zestre unui numar mai mare de copii, sa fim seriosi. Deja suntem egoisti, nu realisti. Unde mananca unul, mananca si celalalt. Candva, tata mi-a spus o vorba: Un singur copil nu e suficient, doi sunt prea multi. Dar ce ne facem ca jumatati de masura nu exista? Cred ca acest lucru e foarte adevarat. Ii multumesc lui Dumnezeu ca a facut sa am doi copii, in ciuda tuturor dificultatilor. Am sacrificat mult, dar sunt mandra ca am doi baieti. Cand voi inchide ochii, voi sti ca ei se au unul pe altul si nu se vor trada niciodata. Caci acest lucru depinde doar de felul in care ii educam noi, ca parinti. Cat despre inteligenta, sa fim iarasi seriosi. Am exemple multiple in jurul meu: sotul meu e al treilea dintre frati, dar este cel mai inteligent dintre ei. Avantajele unui singur copil: nu prea le gasesc. In afara de faptul ca el va creste de multe ori egoist, bazat pe faptul ca nu va imparti niciodata nimic cu altcineva, ca e convins ca totul i se cuvine... nu mi se par avantaje. Ah, da, avantajele materiale... ne ghidam mereu dupa ele... Dar valorile umane - ce facem cu ele? De multe ori, frustrarea este constructiva. Nu as vrea niciodata sa fi trait alta viata si sa nu am doi copii. Ci sunt prea multumita ca mi s-a intamplat acest lucru. Si totodata mi-am demonstrat mie ca se poate si altfel: doi frati care sa se iubeasca, sa imparta totul fara cearta, sa ramana impreuna cu ajutorul lui Dumnezeu. Ce bine ca nu m-am luat dupa studii! Mai sunt si exceptii: depinde doar de noi insine sa stim sa ne conducem viata, nu sa ne lasam condusi de ea.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

17.07.06 07:58: iutzulica
eu nu am o situatie materiala prea buna.nu am nici casa nici nu stiu cum imi voi permite sami cumpar una .ca la salariile noastre nici o banca nuti acorda un credit asa de mare.cu toate astea am decis sai fac lui andrei un fratior .ma gandesc ca noi,parintii nu vom trai cat lumea asa ca mam asigurat ca nu va ramane singur niciodata,vor fi 2 frati care se vor ajuta la nevoie,se vor certa cateodata dar la greu intotdeauna vor fi impreuna.nu voi micsora iubirea data lui andrei ci mi va creste inima de fericire ca am doi pui mici iar atunci vor avea parte de o cantitate imensa de iubire.nu mie usor dar asa e mai bine.sa fie 2 frati.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.09.06 10:39: dabelea
Este un studiu, care nu intotdeauna se adevereste. Eu mai am trei surori. Ne-am inteles perfect si ne intelegem perfect. Este urat din partea noastra sa spunem ca mama a tinut mai mult la una decat la celelalte. Odata am intrebat-o ,,Mama, de ce ai facut atatia copii. Iar ea ne-a raspuns, exact ca un filosof , desi are doar 8 clase ,,Care dintre voi sa nu existe. Nu spun cat de frumos este atunci cand ne intalnim de zilele de nastere, sau cat de frumos este atunci cand de Craciun sarbatorim la mama acasa. Fericire de pe fetele noastre, glumele pe care le spunem , recitalurile de colinde pe care le prezentam lui mama si tata precum si sotilor nostri (trei suntem casatorite) si copiilor nostri (din pacate avem doar cate un copil de fiecare). Faptul ca preferam sa avem doarb un copil se datoreaza societatii in care traim . Timpurile sunt foarte grele, bani nu se ajung, iar incercarea de a-ti face o cariera este foarte grea in viata de familie. Astea sunt adevaratele motive pentru care multi au doar un copil. Nu faptul ca iubirea pentru ei va fi impartita, ca unul va fi mai prost si altul mai destept cu nu stiu cat .Astea-s baliverne de adormit. Noi toate am facut o facultate si avem o cariera de invidiat pentru alti. Atunci cand una din noi se afla intr-un moment greu, toate celelalte ii suntem aproape, iar acel oment este mult mai usor de suportat. De unde mai iei saruturile mangaierile calde, imbratisarile pe care ti le da fratele tau (sora ta)? Toate aceste intrebari nu se pun . In acest studiu s-a tinut cont de aceste lucruri? Nu pot uita clipele de joaca pe care le-am avut impreuna, deoarece eram patru putem sa ne jucam diverse jocuri si destul de multe. Aceste studii nu se iau in calcul? Nu jocul (joaca)dezvolta gandirea copilului? Dca esti singur te mai poti juca tomapant, sah, remy, table?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.18
voturi 48


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent