· articole
· intamplari

Copilul tău pare ingrijorat? 7 solutii pentru a-l ajutajpg?oh=bc12e6225ffb93f7c96393216086bb23&oe=57298347&__gda__=1466069361_39a48c794ae392e71f12bed7f798a97f"/>
Copilul tău pare îngrijorat de ceva şi nu îndrăzneşte să discute cu tine? Iată cum îl poţi ajuta să-şi deschidă sufletul.


1. Încearcă să afli ce problemă îl preocupă. Arată interes pentru ceea ce se întâmplă la şcoală, pentru relaţiile pe care le are cu prietenii. Ocazional, întreabă-l dacă totul e bine la şcoală, la sportul pe care-l frecventează etc. Evită să-l chestionezi, întrebarea ta trebuie să fie punctul de plecare pentru o discuţie prietenească, nu al unui interogatoriu cu răspunsuri bune şi răspunsuri greşite.

2. Vino în întâmpinarea lui. În cazul în care copilul tău pare să fie îngrijorat de ceva, întreabă-l dacă îl supără într-adevăr un lucru. Încurajează-l să vorbească, cere-i detalii şi ascultă-l cu atenţie. Uneori, simplul fapt că ţi se destăinuie îl poate uşura mult.

Suprasolicitarea copilului. Semne ca micutul tau este epuizat

3. Arată-i că îl înţelegi. Arată-i că ceea ce-l interesează pe el este important şi pentru tine. Nu minimaliza îngrijorările şi temerile lui. Dimpotrivă, arată-i că îi înţelegi sentimentele.

4. Ghidează-l spre identificarea de soluţii. Învaţă-l să abordeze în mod constructiv situaţiile dificile. Dacă urmează un test dificil la matematică, fă-l să înţeleagă că nu rezolvă nimic dacă se plânge sau spune că se dă bătut. Vino în ajutorul lui şi găsiţi o soluţie împreună. De pildă, oferă-te să-l ajuţi să înveţe pentru test. Totuşi, soluţia nu trebuie să vină doar de la tine.
Rezistă tentaţiei de a rezolva problemele în locul copilului tău! Ajută-l, ghidează-l, rezolvă problemele împreună cu el şi nu în locul lui! În acest fel, învaţă să se descurce în situaţii dificile, să ia decizii şi capătă încredere în el.

5. Oferă-i stabilitate şi siguranţă. Uneori, când copilul tău este îngrijorat, cel mai mult are nevoie doar de siguranţa pe care i-o oferă părinţii săi. Ajută-l să se simtă în siguranţă oferindu-i o îmbrăţişare, petrecând timp împreună, discutând. Pentru un copil contează enorm să ştie că părinţii lui sunt alături de el, oferindu-i dragoste şi sprijin constant.

Ajuta-l pe copil sa-si inteleaga sentimentele. Jurnalul sentimentelor

6. Fii pozitivă . Întreabă-ţi copilul ce l-a bucurat cel mai mult în această zi, ascultă-l cu atenţie atunci când îţi povesteşte despre realizările lui, despre lucrurile care-l bucură sau cum s-a distrat. Programul tău este ocupat, dar încearcă să dicuţi cu el chiar şi atunci când este fericit, nu doar când pare îngrijorat/ supărat de ceva. În acest fel, accentuezi faptul că emoţiile pozitive şi lucrurile bune contează, că merită să discutaţi despre ele şi să vi le amintiţi.

7. Fii un model bun pentru copilul tău. Cele mai importante şi valoroase lecţii sunt cele pe care copilul tău le vede zi de zi la tine. Felul în care rezolvi situaţiile-problemă, cum faci faţă provocărilor cotidiene, care este răspunsul tău la griji, stres, frustrări sunt lucruri care nu trec neobservate de copil. El reţine reacţiile şi te va imita. Dacă ești agitată şi nervoasă atunci când ai multe lucruri de făcut (în loc să-ţi faci o listă de priorităţi ca să le abordezi sistematic), copilul tău va considera că acesta este răspunsul adecvat la stres.

Foto: Guliver/ Thinkstock, Sursa: Kidshealth.org, Adaptare: Adina Gruia .
"Copilul tău pare ingrijorat? 7 solutii pentru a-l ajuta" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent