· articole
· intamplari

Copilul tau este violent?jpg?oh=8c03e468e3bf2c8b6a959e5dd4c347cd&oe=57B7D4EE&__gda__=1471049319_d767466692aba2db85838ae0f86c82ee"/>
Copilul tău devine agresiv atunci când nu-i convine ceva? Împinge și este violent cu alți copii și te lovește chiar și pe tine?

Dacă într-un articol anterior am luat în discuție violența între frați, acum mergem un pas mai departe și luăm în vizor copilul violent, care își manifestă frustrarea, neputința, furia sau chiar caută să obțină ceva prin intermediul manifestărilor agresive – față de copii și adulți.

Până acum ai încercat să vorbești frumos cu el, ai căutat să-l convingi să se folosească de cuvinte, nu de forță, l-ai lăsat singur pentru a se calma, i-ai pus interdicție la televizor sau calculator, i-ai dat chiar și o palmă la fund, dar fără rezultat? Trei specialiști, citați de BabyCenter.com, au venit cu trei soluții/ sfaturi pentru pe care este bine să le iei în calcul în cazul în care copilul tău este violent.

Fără pedepse fizice.
În cazul în care copilul te lovește, nu-l lovi înapoi! Dacă te lovește și tu îi aplici o pedeapsă fizică, îl faci să creadă că agresiune este o formă acceptată de exprimare a sentimentelor sau pentru a obține ceea ce-și dorește! “O palmă la fund nu este soluția, deoarece pedeapsa fizică este, mai degrabă, o formă de exprimare a furiei părinților decât o soluție pentru corectarea comportamentului copiilor”, spune Carl Pickhardt (The Everything Parent's Guide to Positive Discipline). Lasă-l să se liniștească, dar discută ulterior cu el despre acest episod și despre ce ar putea face pe viitor în loc să devină violent, sugerează acesta

Ajută-l să verbalizeze.
“Când copilul nu obține ceea ce dorește, se simte provocat. Trebuie să-l înveți să-și exprime frustrarea într-un mod adecvat, iar când vezi că este pe cale să reacționeze violent, ia-i mâinile în ale tale și fă-l să se exprime în cuvinte. După ce articulează ce vrea, laudă-l pentru exprimarea corectă, apoi ajută-l cu situația respectivă. După ce i-a trecut supărarea, laudă-l că a reușit să se controleze”, spune Linda Sonna (autoarea seriei de cărți de parenting The Everything)

Ajută-l să găsească o alternativă.
Părinții trebuie să facă front și să-i explice copilului că nu tolerează comportamentul violent, că este o formă de manifestare inacceptabilă.
“Explicați-i consecințele: cineva ar putea să fie rănit, ar putea să rămână fără prieteni etc. Ajutați-l să găsească o cale de a-și exprima sentimentele: poate lovi o pernă sau un sac, poate verbaliza dorința („vreau jucăria înapoi”) sau sentimentele („sunt supărat pentru că mi-ai luat jucăria”), poate părăsi încăperea pentru a se calma. Când apar indiciile unui comportament agresiv, amintiți-i ce trebuie să facă pentru a-și înțelege sentimentele și pentru a se controla („pari nervos, vrei să ieși în curte să alergi puțin ca să te descarci?”)”, spune Michele Borba (No More Misbehavin’).

De reținut
“Agresivitatea exprimată prin cuvinte, atitudine sau gesturi violente poate fi modalitatea prin care un copil își exprimă frustrarea sau chiar suferința dar, în același timp, poate să însemne și un comportament învățat de la adulții cu care se întâlnește”, atenționează psihologul Ligia Moise în articolul Semnal de alarmă: copil violent.

Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF .
"Copilul tau este violent?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent