· articole
· intamplari

Copilul tau iti raspunde obraznic?
Copilul tău îți răspunde obraznic, iar tu nu știi cum să reacționezi în această situație? Iată câteva sfaturi oferite de Ligia Moise, psiholog clinician și terapeut de familie.#1 Primul pas este să te calmezi, să faci o scurtă analiză a felului în care ai reacționat.
“După ce lași să îți treacă nervii și îți vei fi dat seama că ai avut cel puțin o reacție nepotrivită, va trebui să o iei pe firul poveștii înapoi, eventual cu una-două zile în urmă, ca să poți înțelege ce a determinat reacția asta la copilul tău”, spune Ligia Moise.

#2 Caută să afli, prin întrebări, ce s-a întâmplat și ce anume a cauzat respectiva reacție la copilul tău.
“Domolește-ți reacțiile și, după aceea, blând dar ferm, pune-i întrebările potrivite ca să poți înțelege ce s-a întâmplat”, este recomandarea psihologului. “Dacă vei institui o pedeapsă fără să fi înțeles ce s-a întâmplat, nu vei face decât să adaugi încă o problemă la cea existentă.”

· De ce copilul este nervos?

#3 Arată-i unde a greșit și care este consecința faptelor sale.
“După ce va înțelege ce s-a întâmplat, va trebui să-l faci și pe copilul tău să înțeleagă ce anume a făcut greșit, care este consecința faptelor sale și, mai ales, că nu i se va mai permite un astfel de comportament. Dar, în același timp, va trebui să îl asiguri că ai înțeles, că l-ai înțeles și că, acolo unde este cazul, vei schimba ceva și în comportamentul tău. Fii atentă la tine și făs chimbarea pe care ți-ai propus-o. Oferind un alt stimul copilului tău, vei obține, cu siguranță, un alt răspuns”, precizează specialistul.

· Copilul meu e prea rasfatat

Opinia specialistului
“Copilul tău răspunde obraznic într-o reacție de răzvrătire. Aceasta poate fi răspunsul la o nedreptate săvârșită de noi, de multe ori fără să știm. Și, de cele mai multe ori, nu știm, pentru că amintirile noastre cele mai timpurii sunt pline de astfel de comportamente (identice!) pe care părinții noștri le-au avut vizavi de noi. Nedreptatea poate fi un motiv care să declanșeze o reacție nepotrivită a copilului. Dar, atenție!!! Nedrept i se pare LUI, este modul în care copilul a înțeles și interiorizat comportamentul vostru și nu este obligatoriu să fie ceea ce voi ați gândit. Din acest motiv este bine să întrebi (cum te sfătuiam la punctul 2) ce anume a determinat acest lucru, ce s-a întâmplat în mintea și în sufletul copilului tău încât el a ales să fie obraznic”, explică psihologul Ligia Moise.

Sursă; revista MAMI, iulie 2015, Foto: 123RF .

"Copilul tau iti raspunde obraznic?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent