· articole
· intamplari

Copilul tau ''se smiorcaie'' in loc sa ceara. Cum il dezveti de acest obiceijpg?oh=fc99bea73a924b7aac013d1e8e1cece5&oe=56FD4F1C&__gda__=1459461525_2f43fb0f7de7b8552524e54c254ca058"/>
Forma obișnuită de protest sau de a obține ceva este, pentru mulți copii, plânsul. Dar când un copil este excesiv de plângăcios, dacă s-a obișnuit să se “smiorcăie” pentru a-și atinge scopul în loc să ceară frumos - pe un ton calm și politicos - e bine să iei măsuri.

Acordă-i copilului atenție
De cele mai multe ori, copilul te bate la cap și se plânge pentru că vrea să obțină o reacție din partea ta. Prin urmare, nu-l ignora! Ascultă-l, întreabă-l ce simte vizavi de o situație și ce păreri are.

Atrage-i atenția în privința obiceiului
Tendința de a se văicări și chiar de a plânge din orice se poate transforma din tactică în obișnuință pe măsură ce copilul tău crește. Prin urmare, atrage-i atenția asupra acestui fapt, deoarece este posibil ca el să nu-și dea seama (dacă nu o vei face tu, o vor face colegii de la școală - și crede-mă că nu vor fi blânzi, iar el ar putea primi porecle care-l vor face să sufere). Dacă este mai mic, întreabă-l simplu „Cum se cere frumos?”. Dacă e mai mare, întreabă-l cum crede că-și poate să-și schimbe intonația, felul de a vorbi pentru a cere politicos ceva.

Depresia la copii. Simptomele unei afectiuni care nu ocoleste intotdeauna copilaria

Păstrează-ți calmul
Poate fi dificil să-ți păstrezi cumpătul când ai un copil plângăcios, dar enervarea doar agravează situația. Încearcă să-ți păstrezi controlul, inspiră adânc și repetă-ți că se poartă așa pentru că are nevoie de ajutorul tău. Rezolvă situația cu răbdare, vorbește pe un ton calm, întreabă-l care este problema și îndeamnă-l să ți-o explice clar, pentru a înțelege bine despre ce este vorba.

Fii un model pentru copil
Analizează felul în care vorbești cu ceilalți membrii familiei, cu prietenii, chiar și la telefon. Tu ce ton folosești? Ești fermă, stăpână de tine, calmă sau obișnuiești să te plângi, iar când vrei să ceri ceva adopți un ton rugător și ușor tânguitor? Copiii învață comportamentul observându-și părinții, iar dacă tu faci asta, o va face cu siguranță și el.

Decalogul fericirii

Fii fermă
Fie că este micuț sau deja mărișor, copilul trebuie să învețe că smiorcăiala nu o să-l ajute să primească ce vrea. Spune-i că-l vei asculta numai dacă vorbește clar, dacă se uită la tine și nu se mai smiorcăie. Într-un final, va învăța că tonul răsfățat nu îl ajută și va vorbi firesc.

Încurajează-l
Fii pe fază când copilul cere sau te roagă ceva frumos și laudă-l. Spune-i „Îmi place că ai fost politicos”, iar el va înțelege că eforturile lui sunt apreciate și că nu trebuie să recurgă la un ton plângăcios ca să obțină ce vrea.

Editor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com.
"Copilul tau ''se smiorcaie'' in loc sa ceara. Cum il dezveti de acest obicei" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent