· articole
· intamplari

Copilul violent. Ce e de facut?jpg?width=545"/>
Descopera emotiile din spatele unui copil care loveste un altul.

Violența face parte din lumea în care trăim, iar uneori copiii agresivi ne șochează și ne sperie. Unii își mușcă sau își lovesc prietenii, părinții, unii chinuie animalele, alți copii înjură sau amenință iar alții smulg jucăriile din mâinile altor copii. Cei mici sunt uneori agresivi și cruzi și de cele mai multe ori situațiile de genul acesta sunt greu de gestionat pentru părinți sau pentru cei în grija cărora se află.

De ce sunt copiii violenți?
Violența este un comportament care are rolul de a trage un semnal de alarmă în legătură cu o nevoie neîmplinită sau o emoție prea puternică, ce este greu de trăit și gestionat pentr copil. De cele mai multe ori părinții întrețin comportamentul violent deoarece intră într-un fel de cerc vicios cu copilul, pentru că îl resping, îl pedepsesc și sunt furioși iar copilul devine și mai furios și mai frustrat pentru că nu a fost ajutat să descarce tensiunea și să exprime emoția cu care era încărcat. Nu există copii răi, aceasta este doar o etichetă care nu face decât să înrăutățească situația, copiii sunt buni și empatici din firea lor, și cel mai bun lucru pe care îl putem face este să fim și noi buni și empatici cu ei.

Există cazuri în care agresivitatea este provocată de mediul extern, iar comportamentul copilului este doar o reacție naturală de apărare. Să nu uităm că copiii imită foarte bine ceea ce văd în jurul lor și de cele mai multe ori violența este un comportament învățat din familie. Este foarte posibil ca un copil ce se manifestă violent cu alții să fie la rândul lui o victimă a violenței fizice sau verbale din partea părinților sau a altor copii.

Cum procedăm când copilul este violent?
Cea mai bună metodă pentru a găsi cauzele comportamentului violent este să ne privim întâi pe noi înșine, ca părinți, cu sinceritate și gata să acceptăm și faptul că uneori suntem violenți verbal sau fizic cu copiii noștri și să fim pregătiți să schimbăm aceste lucruri. Să nu uităm că și noi, la rândul nostru am fost crescuți de niște oameni de la care am învățat involuntar comportamente și în situațiile în care copiii ne trezesc sentimente puternice, ies la iveală propriile emoții din copilăria noastră, emoții greu de gestionat pentru unele persoane.

Atunci când observăm un comportament violent la copilul nostru, cel mai bine este să intervenim calm, dar ferm, comunicând cu el prin propoziții scurte și explicându-i că în momentul acela el are un comportament ce provoacă neplăceri altor persoane. Dacă mușcă sau lovește un copil, puteți să îi țineți mâna sau să îi despărțiți, apoi să îi spuneți : „pe X îl doare dacă îl muști sau îl lovești, te rog să te oprești!”.

Dacă bănuiți sau sunteți sigur că una din cauzele pentru care este violent este o emoție foarte puternică, puteți să o verbalizati în locul lui: „am observat că ești furios/frustrat/supărat/trist. Poți să te simți așa, dar nu poți să lovești. Vrei să îmi spui ce s-a întâmplat?”. Copiii foarte mici, până în 2 ani, lovesc alți copii pentru că nu cunosc cuvintele necesare pentru a le transmite că vor să se joace cu ei, că vor să fie lăsați în pace, că nu vor să împartă jucăriile, iar uneori acești copii îi lovesc pe alții doar din curiozitate, pentru a vedea ce se întâmplă.

Atunci când copilul greșește și are un comportament nepotrivit, părinții trebuie să îi semnaleze acest lucru, și să îl ajute să își gestioneze emoțiile și trăirile. Cel mai important este să vă gestionați propriile emoții și să vă controlați furia, deoarece copilul învață din comportamentul dumneavoastră. În situația în care vă simțiți depășit, este cel mai bine să apelați la sfaturile unui specialist.

În multe cazuri terapia prin joc este foarte eficientă și poate ajuta la descoperirea cauzei comportamentului violent și poate ajuta copiii. Etichetările, criticile, pedepsele nu fac decât să accentueze situația problematică a copilului și cel mai bine ar fi ca părinții să îl ajute într-un mod civilizat și empatic cum să interacționeze cu ceilalți.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent