· articole
· intamplari

Crăciunul și mini-campania de lectură
Pe scurt, să punem, pentru copiii noștri, sub bradul de Crăciun, câte o carte, două, alese cu grijă din cele pe care le-am citit cândva pe nerăsuflate sau pe care ne-ar fi plăcut atât de mult să le fi avut când eram mici.Vă sfătuiesc să uitați pentru o clipă cărțile menite să învețe cu orice chip copilul, auxiliare școlii și procesului educativ, alegeți de astă dată povești în adevăratul sens al cuvântului care să-Iipoarte pe cei mici pe tărâmurile fantastice ale adevăratei literaturi. Peste ani de zile, vă vor fi recunoscători , atunci când vor alege la rândul lor, cadouri de Crăciun pentru alți copii.

Iarna, Crăciunul, vacanța de iarnă, serile lungi, toate ne îmbie la spus povești și ne trimit cu gândul la cărți și la citit. Sau măcar așa ar trebui! Hai să recunoaștem că nu stăm prea bine cu cititul, nici noi, cei mari, nici copiii sau nepoții noștri. De ce să nu ne folosim de sărbătorile Crăciunului și să lansăm, fiecare în parte, o mini-campanie de lectură!
Să fim isteți și să strecurăm printre cadourile Moșului – tablete, PC games și câte și mai câte – și câteva “bunătăți” gustate și chiar devorate de generații și generații de copii, de-alungul secolelor.

Din oferta uimitoare de carte de copii a librăriilor fizice sau librăriilor online am selectat pentru dumneavoastră câteva titluri minunate pe care suntem siguri abia așteptați să le citiți împreună cu cei mici, în această vacanță de iarnă.

Din fericire, celebrul Roald Dahl s-a instalat și pe piața noastră de carte cu multe din titlurile sale în traducere românească. Cu siguranță vor mai urma încă foarte multe alte cărți ale sale. Iată una dintre ultimele apariții: Roald Dahl, Domnul Fox iese în fiecare noapte la furat
Domnul Fox iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la trei fermieri tare nesuferiți. De la Boggis fură găini, de la Bunce, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani. Asta până când, exasperați, aceștia pun la cale un plan ca să-l scoată pe vulpoi din vizuină. Însă fermierii nu știu cât de fantastic este domnul Fox și de câte este în stare ca să își apere familia.

Să încercăm și o autoare română, Ana Rotea, cu o poveste din zilele noastre: Dosarul clopoțeilor de Crăciun.
Toți clopoțeii de la Festivalul Iernii, organizat în parcul de la marginea orașului, au dispărut! Mai sunt câteva zile până în Ajunul Crăciunului și cineva trebuie să-i găsească, altfel festivalul va fi un eșec.

Iată și o carte care își duce micii cititori direct la Polul Nord: Tom Fletcher, Crăciunozaurul
Pregătește-te să-ți schimbi părerea despre Polul Nord și despre fabrica de jucării a lui Moș Crăciun! Aceasta e cartea din care afli ce se întâmplă de fapt în seara de Ajun și cum ajung cadourile sub brad.

Unul din cei mai mari scriitori americani ai secolului trecut, Truman Capote, a scris chiar o poveste de Crăciun. O puteți cumpăra acum de la librăriile clasice sau librăriilor online într-o frumoasă ediție bilingvă. O amintire de Crăciun / A Christmas Memory. Prea puțini știu că Truman Capote, celebrul scriitor american a scris o poveste emoționantă despre o prietenie între două suflete inocente – un băiețel și o doamnă în vârstă - și amintirile lor din minunatele vacanțe petrecute împreună.

Iată și un titlu pentru curioșii care nu rabdă nici în seara de Crăciun să nu pună tot felul de întrebări.
Gemma Elwin Harris, Oare peștișorul meu știe cine sunt?
Și multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiștii. Antologia de față, alcătuită chiar din întrebări trimise de copii la care răspund specialiști din diverse domenii: oameni de știință, muzicieni, sportivi, vedete de televiziune, e un colac de salvare pentru toți adulții se simt copleșiți de curiozitatea și inventivitatea celor mici. Și, ca să fie și mai atrăgătoare cartea cuprinde și o serie de teste, prin care, singuri sau împreună cu părinții, copiii își pot măsura forțele.

Kathleen Olmstead, Călătoriile doctorului Dolittle.
Demult, în orășelul Bălteștii din Mlaștină, trăia un doctor priceput și înțelept, pe nume John Dolittle. Doctorul avea o răbdare ieșită din comun, dar și multă înțelegere și bunăvoință pentru animale. De aceea, în gospodăria lui conviețuiau mai mulți șoareci albi, iepuri, găini, o veveriță, un arici, o văcuță și un vițeluș, un cal bătrân și chiar… un crocodil. Intimidați de prezența animalelor, pacienții renunță rând pe rând la serviciile lui, așa că doctorul Dolittle hotărăște să devină medic veterinar. Mulțumită papagalului Polinezia, află că animalele au o limbă a lor și începe s o înțeleagă și s o vorbească.

Una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți de copii de la noi, Adina Rosetti, a scris o nouă poveste: Cartea curajului.
Nu trebuie să fii supererou ca să fii curajos! Cartea curajului este dedicată copiilor care vor să descopere dovezile de adevărat curaj în lucrurile mărunte. Oricine trebuie și poate fi curajos, chiar și atunci când e nevoie să suporte o simplă injecție, să-și ajute un prieten sau când ia o decizie, ca să-și urmeze pasiunea.

Mulți dintre dumneavoastră, în căutarea de cărți pentru cei mici, ați observat probabil de câțiva ani un set de cărți micuțe și subțirele, frumos ilustrate, numai bune de ascuns în buzunar și date cadou copiilor, atunci când se așteaptă mai puțin. Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră, pentru orice eventualitate, o cărțulie PIXI atunci când ieșiți cu cei mici afară din casă. Este vorba de seria PIXI care se bucură în spațiul de limbă germană de un succes răsunător. Seria de

Cărticele educative PIXI ȘTIE-TOT se adresează copiilor care citesc deja singuri și au un format prietenos, tip carte poștală. Informațiile revizuite de specialiști și pedagogi vin în completarea cunoștințelor acumulate la școală sau dezvoltă subiecte care le stârnesc copiilor curiozitatea.

Un minunat basm rusesc: Zăpezica Bunicul-îngheț de Alexander Afanasiev
Zăpezica este povestea a doi bătrâni singuri care, însuflețiți de puternica dorință de a avea un copil, ies într-o iarnă în curtea casei și încropesc din zăpadă o preafrumoasă fată. Ca prin miracol, făptura de zăpadă prinde viață…

Gwyneth Rees , Surori în luna de miere. Dușmănie la cataramă. Prietenie la cuțit
O comedie delicioasă inspirată direct din viața de familie de zi cu zi.
Din familia lui Poppy au făcut parte întotdeauna și un frățior vitreg sau o surioară vitregă. Dar când mama ei anunță că un nou copil adoptat urma să li se alăture, Poppy nu se aștepta să fie chiar Sadie Show. Sadie e tare ca piatra, rece ca gheața, mai dură ca o tigroaică – și este fata nou venită în clasa lui Poppy. O carte care vă ține cu sufletul la gură și în care aventurile celor două surori iau tot felul de întorsături.

Italo Calvino, Desene nărăvașe
Lodolinda este o fetiță care adoră să deseneze, dar și lui Federico îi place foarte mult acest lucru. Când Lodolinda desenează un taur furios, gata de atac, iar Federico un tigru pregătit să se năpustească asupra prăzii, începe lupta desenelor nărăvașe, unde nu există nicio regulă în afară de cea a imaginației și niciun fel de arme în afară de hârtie și creioane colorate.

În sfîrșit și în traducere românească povestea lui Lars, ursulețul polar cu dor de ducă. Hans de Beer Lars, ursulețul polar – Unde pleci tu, Lars?
Ajunse la sute de mii de exemplare vândute în Germania, poveștile cu Lars sunt un ”must” absolut. Începeți cu acesta și urmăriți apariția următoarelor volume. Imaginează-ți cum ar fi să te trezești dus departe, într-un tărâm călduros și plin de culoare, când zăpada și gheața sunt tot ce ai văzut până atunci. Exact asta i se întâmplă lui Lars, micuțul urs polar. Și ce de întâmplări are să-i povestească tatălui său când se întoarce acasă!

Un ilustrator pe care l-ar fi adorat și bunicii noștri este italianul Tony Wolf care repovestește în desenele sale cele mai cunoscute basme ale lumii. Mica sirenă și alte povești de H.Ch. Andersen, Vulpea și strugurii și alte povești cu animale, Peștișorul de aur și alte povești de Frații Grimm, Jack și vrejul de fasole și alte povești din lumea întreagă, Lampa lui Aladin și alte povești orientale, Cei trei purceluși și alte povești fermecate

Același Tony Wolf a scris și Marea carte a minunilor , o poveste extraordinară care are ca punct de plecare un jurnal misterios…
"Dirijabilul e gata de plecare, proviziile au fost încărcate, marea noastră aventură e pe cale să înceapă! Având în vedere că acest jurnal va fi mărturia fidelă a călătoriei noastre și a strădaniilor tuturor membrilor grupului, mi se pare corect ca, mai întâi de toate, să vi-i prezint."

O călătorie fantastică prin junglă, prin deșert, pe mări furtunoase, prin ghețuri polare și prin orașe minunate! Deschide această carte și trăiește emoția aventurii împreună cu eroii din pădure creați de Tony Wolf.

In această perioadă, atât librăriile online cât și multe librării din București și alte mari orașe sunt pline de oferte, așa că este un moment bun să reîmprospătați biblioteca celui mic.
.

"Crăciunul și mini-campania de lectură" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent