· articole
· intamplari

Cu ce alimente incepem diversificarea alimentatiei la copii?
jpg?width=545>

De cand ii putem oferi celui mic si altceva decat laptele matern?

Diversificarea alimentaţiei este o perioadă pe cât de frumoasă, pe atât de plină de întrebări și nedumeriri din partea părinților, dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a bebelușului fiind prima lor prioritate. Diversificarea vine ca o etapă firească din viața bebelușului, ce începe să consume și alte alimente, solide, pe lângă laptele matern. Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării la vârstă de minim 6 luni, până la care recomandă alăptarea exclusivă. Odată cu începerea diversificării se poate oferi bebelușului apă, deoarece cantitatea de solide ingerată are nevoie să fie echilibrată de un consum ridicat de lichide, iar astfel este introdusă apa în dieta copilului.

Cu ce alimente începem diversificarea?

Morcovul este un bun aliment pentru începerea diversificării, deoarece, oferit fiert este foarte hrănitor și ușor dulceag. Se poate oferi atât în diversificarea clasică, cât și în autodiversificare, dar nu este recomandat să exagerăm cu cantitatea de morcov oferită copilului, deoarece unii copii nu pot sintetiza cantități mari de vitamina A din substanțele numite carotenoizi.

Dovlecelul este o legumă cu un gust neutru și cu o consistență bună, potrivită pentru începutul diversificării. Oferit sub formă de piure, singur ori în combinație cu morcov, cartof dulce, pătrunjel și dovleac sau sub formă de bețișoare mai lungi, ce pot fi ținute în mână de bebeluș, el este un aliment foarte versatil și ușor de digerat de către bebeluși.

Avocado este perfect pentru începutul diversificării deoarece din punct de vedere nutrițional este un fruct complet, plin de nutrienți, minerale și vitamine care se digeră foarte ușor. Are o textură plăcută, untoasă, și poate fi ușor combinat cu alte fructe în piureuri, dar și cu legume, datorită gustului neutru. Copiii digeră foarte bine grăsimile (să nu uităm că laptele matern este un aliment cu un conținut ridicat de grăsimi), iar avocado, prin cantitățile ridicate de grăsimi sănătoase vine în întâmpinarea nevoilor copilului.

Dovleacul, oferit bucățele sau în piure este ușor de digerat și hrănitor, și în plus este autohton și poate fi găsit în piețe toamna. Poate fi foarte bine combinat cu cartoful dulce, deoarece sunt chiar asemănătoare la gust, acesta având o aromă specială și o textură cremoasă atunci când este copt sau fiert.

Conopida și broccoli, deși sunt elementul central al mitului conform căruia ele balonează și provoacă colici, conțin numeroasa substanțe nutritive și sunt perfecte pentru începutul diversificării, deoarece bebelușii le pot apuca ușor, datorită formei de copăcel.

Gălbenușul asigură copilului grăsimile necesare pentru dezvoltarea creierului și de aceea nu trebuie evitat la începutul diversificării. Bebelușii, așa cum am menționat, au stomacul adaptat să digere grăsimi animale similare celor din laptele matern, așa că dacă aveți acces chiar la ouă de calitate, copilul va beneficia din plin de grăsimile sănătoase și de acizii grași Omega 3 prezenți în gălbenuș. La început oferiți câte un sfert de gălbenuș și faceți pauză de două-trei zile. Puteți oferi copilului până la 3-4 gălbenușuri pe săptămână.

Ficatul, aliment controversat deoarece unii îl consideră impur, toxic și plin de toxine, el este de fapt prețios, bogat în vitamina B12 și fier. Atunci când provine din surse sigure, de la animale hrănite correct, cum ar fi cele de la țară, ce pasc iarbă, se mișcă liber și nu ingerează hrană artificial și hormoni de creștere, ficatul este un aliment potrivit pentru începutul diversificării. Se poate oferi sub formă de pateu sau chiar și bucățele mici, iar dacă sunteți nevoiți să cumpărați din comerț ficatul, nu alegeți niciodată cel de pui. Puteți să vă orientați spre ficat de vită, de oaie sau de capră.

Legumele oferite se pot combina cu smântâna, unt, iaurt gras sau smântână fermentată, dar după o perioadă de timp în care el s-a acomodat cu gusturile și cu texturile noi. Supa de oase (și carne) este foarte sănătoasă și se poate oferi în piureul de legume sau chiar ca atare, de băut. Din nou este esențial ca sursa de carne să fie una curată, și orientați-vă către găina, vită sau curcan.

Dacă v-ați hotărât să începeți cu fructele, deși nu este recomandat, deoarece copilul se va obișnui cu gusturile dulci înaintea celor de legume, puteți să oferiți piure și nu doar sucurile de la pară, banană, măr sau mango.

Echipa parinti.com.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent