· articole
· intamplari

Cu copilul la psiholog. Principalele probleme pentru care copiii din România ajung la psihologjpg?oh=c388424c7d54ea59bc077c5593bd3c71&oe=582DF041&__gda__=1478113182_1060e5554486289cae3acf0b7711125c"/>
Vizita la psiholog este un subiect greu de abordat de români, în special atunci când este vorba despre copii-pacienți.

"Societatea noastră nu încurajează vizita la psiholog, existând prejudecăți de tipul “nu am nevoie de sfaturi din partea unor necunoscuți!” sau “nu sunt nebun/ nu am un copil nebun!”. Familiile apelează la sfatul unui specialist pentru copii, după o serie de încercări eșuate de a rezolva problemele cu care se confruntă sau atunci când sunt sfătuite de cei din mediul școlar.

In ultimii ani s-a remarcat o schimbare de atitudine în ceea ce priveste vizita la psiholog, deoarece stresul cotidian și cerințele din ce în ce mai presante asupra copiilor îi fac pe părinți să se simtă sufocați de probleme și să ceară ajutor specializat”, explică Luminița Preduca, psiholog specialist la Infant Kineto Clinic.

Probleme pentru care copiii din România ajung la psiholog

· Cel mai adesea copiii români ajung la psiholog pentru că au un randament școlar scăzut;
· Agresivitate crescută;
· Suferă de diferite fobii, se confruntă cu diverse temeri;
· Lipsă de comunicare acasă sau în mediul școlar;
· Lipsă de concentrare, inadaptabilitate.

ADHD-ul – des întâlnit, depresia – o boală care afectează și copiii
ADHD-ul (tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate) este tot mai des întâlnit, copiii sunt hiperactivi, nu se pot concentra și vor să facă mai multe lucruri deodată. Săptămânal, diagnosticăm în clinica noastră două cazuri de ADHD, ceea ce înseamnă foarte mult. Pe de altă parte, depresia este boala secolului, și, de cele mai multe ori, afectează și copiii, presiunea socială și familială fiind din ce în ce mai mari. Se cere de la copil să fie cuminte, să fie un bun sportiv, să învețe foarte bine, să aibă note bune, să fie “în rândul lumii”, adaugă psihologul.

Părinții trebuie să se implice activ în terapia copilului
Psihologul este liantul dintre copil și cei ce se ocupă de îngrijirea lui – părinți sau bunici. Specialistul îi ajută să comunice mai bine, să se ajute reciproc, să evolueze împreună, să devină un întreg. “Părinții sunt parte activă în cadrul ședințelor, sunt sfătuiți cum să procedeze în anumite situații, unde au greșit, ce au făcut bun și unde pot corecta anumite comportamente. În lucrul cu copii, inclusiv părinții primesc consiliere psihologică, pentru că un mediu familial bun este foarte important pentru succesul terapiei”, explică Luminița Preduca.

Psihologii spun că, de cele mai multe ori, părinții se consideră vinovați de reacțiile copiilor, dând vina pe lipsa timpului, a banilor sau pe greșelile soțului/ soției. Nu se poate vorbi despre un eșec de parenting, ci este vorba despre aspirațiile, dorințele pe care le au părinții când se gândesc la copii lor, dorințe care, de multe ori, nu corespund cu nevoile copiilor. Toate aceste lucruri pot fi prezentate și discutate cu ajutorul psihologului specializat în terapia familiei – deoarece, neidentificate și nelămurite pot degenera în conflicte puternice.

Foto: www.pixabay.com.
"Cu copilul la psiholog. Principalele probleme pentru care copiii din România ajung la psiholog" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent