· articole
· intamplari

Cultura dominant masculina in care traim - un pas inapoi in educatia tinerilor

Autor: mamaluichris
data publicarii: 24.04.03


O vorba din popor spune ca un copil constituie oglinda familiei in care creste, motiv pentru care educatia lui ar trebui sa fie una dintre principalele preocupari ale parintilor.

Indiferent de mediul de provenienta al micutilor ori de nivelul de pregatire al celor ce le sunt parinti, un lucru este cert: educatia baietilor difera destul de mult de cea a fetitelor. Acest lucru nu este determinat de diferenta de sexe dintre cei doi, ci mai degraba de cultura in care sunt crescuti. "Asa cum bine se stie, poporul roman este reprezentat de o cultura balcanica, dominant masculina, iar aceste influente vor putea fi cu greu inlocuite cu unele occidentale", este de parere sociologul Alexandru Deniforescu.Baietii sunt crescuti in spiritul macho
Un lucru sigur este acela ca micutii au de obicei doua orientari in ceea ce priveste educatia lor. Astfel, exista posibilitatea ca ei sa preia modelul comportamental activ pe care il vad in mijlocul familiei in care se dezvolta si se formeaza ca oameni sau, cei mai perfectionisti, incearca sa duca o viata cat mai sanatoasa si mai corecta, tocmai din dorinta de a nu mai repeta greselile parintilor, precum si de a nu mai trai intr-un astfel de mediu ca si cel al copilariei (mai ales in cazul in care au fost martori sau chiar victime ale violentei domestice). "In general, fetele preiau modelul mamei, iar baietii pe cel al tatalui. Astfel, in cazul in care copiii au crescut intr-o familie cu un climat nu tocmai prielnic, caracterizat de violenta verbala sau fizica, fetele se vor identifica cu postura de victima si in momentul maturitatii, in mijlocul propriei lor familii, iar baietii vor duce mai departe comportamentul tatalui", este de parere psihologul Sabina Zapareniuc din cadrul Centrului de Consiliere Pentru Femei Supuse Violentei si Abuzului. Mare ne este mirarea multora dintre noi in momentul in care vedem ca vinovate de comportamentul prea autoritar al baietilor sunt chiar mamele.

Astfel, daca mamele de baieti incearca se le dea acestora cat mai multa incredre in ei, mamele de fete le invata adesea sa fie cat mai supuse si mai ascultatoare. Desi multe dintre ele nu au avut parte de prea multa afectiune si intelegere din partea partenerilor, mamele de baieti asigura perpetuarea unor astfel de experiente tocmai prin felul in care isi educa fiii. Putine la numar sunt cele care iau in calcul faptul ca de educatia pe care copilul lor o primeste depinde viata viitoarei lui partenere, precum si atmosfera care se va stabili in familia care se va forma. Un alt paradox este acela ca de multe ori se intampla ca o mama care are si fetita si baiat, sa nu-i induca fetei ideea ca intr-un cuplu trebuie sa existe in primul rand o relatie de parteneriat, iar baiatului sa-i spuna mereu ca el este cel mai important, fiind factorul principal de decizie in familia pe care si-o va forma la randul lui. Educatia formala (cea care se desfasoara in institutii specializate) are si ea un aport deosebit in dezvoltarea deficitara pe care copiii o primesc inca din perioada prescolaritatii. Astfel, in mai toate manualele si caietele speciale, fetele sunt prezentate facand munci absolut feminine, iar baietii munci specifice lor. In viata de zi cu zi lucrurile stau insa putin diferit in ceea ce priveste muncile prestate de femei si barbati.

Mediul influenteaza educatia
"Datorita mentalitatii greu de schimbat, chiar si barbatii care fac parte dintr-o familie in care cei doi membri au drepturi si obligatii egale, isi ascund adesea aceste indeletniciri de cei din jurul lor", a mai adaugat psihologul Sabina Zapareniuc. O mare importanta in felul cum copiii sunt educati si cum vor privi viata o are si influenta mediului, din care cel mai tare isi spune cuvantul componenta materiala. O greseala pe care multe dintre mame o fac este aceea ca, datorita faptului ca isi alinta prea mult copiii, le creeaza acestora o dependenta de ele, lucru ce nu va avea urmari tocmai placute, mai ales in cazul baietilor.

Principalele nevoi ale copilului sunt de hrana, de ingrijire, de afectiune si de valorizare. "Legatura foarte stransa ce se creeaza intre mama si copii se datoreaza tocmai faptului ca la noi ea este membrul familiei care isi petrece cel mai mult timp cu ei, precum si cel care le arata cea mai multa afectiune", a completat psihologul. Se pare ca unul dintre factorii care are un cuvant greu de spus in viitorul comportament al copiilor este factorul genetic. "Conform ultimelor studii, se pare ca, indiferent de mediul in care creste si se formeaza un individ, la un moment dat factorul genetic va prima", a conchis psihologul Sabina Zapareniuc.

"Cultura dominant masculina in care traim - un pas inapoi in educatia tinerilor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de mamaluichris

Evaluare
scor mediu 3.5
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent