· articole
· intamplari

Cum îți obișnuiești copilul să citească
Lectura de la o vârstă fragedă este o modalitate excelentă de dezvoltare, atât intelectuală, cât și emoțională.

Copiii care citesc regulat deprind abilități utile pentru viitor, precum o imaginație bogată, o creativitate uimitoare, o putere mai mare de concentrare și nu numai.Dacă și tu ai unul sau mai mulți copii pe care dorești să îi îndrumi spre a citi mai multe cărți, vezi sfaturile eficiente de mai jos și pune-le în practică!

Iată cum îți poți obișnui copilul să citească mai des:

Oferă-i un exemplu bun

Pentru a convinge un copil să își mănânce legumele din farfurie, este necesar, mai întâi, ca propria ta farfurie să fie goală. Nu pentru că nu ți-ai pus legume în ea, ci pentru că le-ai terminat deja.

Același principiu se aplică și în cazul lecturii. Dacă adulții din jurul său, mai cu seamă părinții, nu citesc niciodată, nici cel mic nu va considera acest lucru ca fiind ceva necesar sau benefic.

În schimb, dacă prichindelul te va surprinde, de câteva ori pe săptămână, cu o carte în mână, el va deveni curios și mult mai atras de idee decât dacă i-ai spune lucruri precum „e bine să citești, de ce nu o faci mai des?”

Ține minte că puterea exemplului este mult mai eficientă decât vorbele și sfaturile!

2. Citește-i de la o vârstă fragedă

Obiceiurile se deprind încă din copilărie, iar acest lucru este valabil atât pentru cele bune, cât și pentru cele mai puțin bune.

De aceea, dacă vrei ca micuțul tău să fie pasionat de lectură când crește și să se bucure de toate avantajele acestei activități, îl poți ajuta în mod direct.

Încă de când cel mic începe să meargă la grădiniță, cumpără câteva cărți pentru copii și încearcă să stabilești un ritual.

De exemplu, serile de miercuri și duminică pot reprezenta seri de lectură, în care prichindelul petrece timp de calitate cu tine, în timp ce îi citești o poveste înainte de culcare.

Acest lucru îi va trezi curiozitatea în mod natural, iar atunci când va ști să citească singur, va continua să o facă în mod constant.

3. Nu îl forța să învețe să citească

Ca orice alt lucru în viață, și lectura poate fi o corvoadă, atunci când cineva ne-o impune. De aceea, este important să lași copilul să învețe în ritmul său natural, fără să îl împingi de la spate sau să îl cerți.

În niciun caz nu îți compara micuțul cu alți colegi de la grădiniță sau școală și nu îl face să se simtă prost pentru faptul că nu stăpânește încă toate literele sau nu citește cursiv.

Dacă vei crea o presiune în jurul lecturii, copilul tău va avea o repulsie față de cărți. Mai degrabă, fii răbdătoare și observă-i comportamentul. Este posibil ca micuțul să pună singur mâna pe cărți și să exerseze.

Dacă fiul sau fiica ta încă nu știe să citească, nu îți face foarte multe griji. Mulți copii inteligenți deprind această abilitate ceva mai târziu.

4. Oferă-i cărți audio

În prezent, pe piață există numeroase volume citite cu o intonație perfectă de actori sau chiar muzicieni. Chiar dacă micuțul tău încă nu știe să citească sau nu a descoperit încă pasiunea pentru lectură, va adora să asculte povești interesante.

Cumpără câteva astfel de cărți audio și propune-i copilului să le ascultați împreună, în timp ce pregătiți prânzul, organizați cutiile cu jucării sau vă pregătiți de culcare.

5. Creează un mediu favorabil lecturii

Copiii sunt foarte sensibili la stimulii externi. Construiește-le un fort din pături, perne și luminițe colorate și vor dori să-și petreacă toată ziua acolo.

În mod similar, poți amenaja în casă sau chiar în camera de joacă un colț special pentru citit, cu păturele pufoase, perne confortabile, lumânări parfumate și poate chiar câteva gustări sănătoase.

Aplică aceste sfaturi eficiente și vei observa cum micuțul tău va începe să iubească lectura și să își dorească din ce în ce mai mult să afle povești noi și interesante.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels
.

"Cum îți obișnuiești copilul să citească" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent