· articole
· intamplari

Cum îți pregătești copilul pentru vacanța la bunici
Ați mai mers la bunici și copilului tău îi place mult acolo.

Știe locul, este familiarizat cu casa bunicilor, îi place să stea aici, iar lor, ce să mai zic… micuțul le este mai drag ca lumina ochilor.

Prin urmare, nu ar trebui să reprezinte o problemă faptul că va rămâne o perioadă mai îndelungată la ei. Dar totuși, până acum nu a rămas niciodată singur la ei sau, cel mult, a petrecut câteva zile (de obicei, un weekend), iar pe durata vacanței de vară, șederea lui va trebui să depășească această perioadă. Pentru a afla cum este mai bine să procedezi în această situație, am cerut sfatul doamnei psiholog Anamaria Vladu.

Pregătirea copilului este foarte importantă
„Alături de bunici, micuții pot să descopere o lume mai liniștită, mai blândă, mai simplă. Bunicul poate spune cele mai minunate povești, iar bunica gătește cele mai delicioase feluri de mâncare, ceea ce poate trasa granițele unui univers idilic, cu momente în care copilul tău poate să descopere care este dinamica vieții la țară. Însă, chiar dacă bunicii sunt persoane iubitoare care îi oferă copilului toată atenția lor, aceștia nu țin loc de părinți”, spune Anamaria Vladu.

„Este foarte important cum faci trecerea de la viața copilului din timpul anului, la vacanța de vară„, spune Anamaria Vladu. Sub nicio formă să nu mergi cu micuțul acolo și apoi, la plecare, să te strecori și să te ascunzi de el pentu a evita o criză de plâns, crezând că, în timp, îi va trece. Explică-i din timp că orele de la grădiniță se apropie de final și că urmează o vacanță. Spune-i ce este o vacanță și ce experiență minunată îl așteaptă. Copilul o să înțeleagă că este vorba de o „aventură pe o perioada limitată” în care se poate bucură de timpul liber alături de bunici.

Pentru a facilita relația cu bunicii, ar fi bine că aceștia să vină câteva zile în vizită la voi. Astfel, copilul se poate obișnui cu prezența lor, iar, ulterior, puteți face o mică excursie împreună la țară, unde, eventual, poți să rămâi și tu câteva zile. În cele câteva zile pe care le ai la dispoziție vorbește-i despre beneficiile pe care le are la țară alături de bunici și caută să-l faci să fie entuziasmat de ele. Asigură-te că a înțeles că urmează să rămână la țară, în timp ce tu trebuie să te întorci la serviciu.

„De cele mai multe ori părinții își construiesc scenarii negative în minte, referitoare la modul în care micuțul se va raporta la această situație. Însă, în momentul în care discutăm despre un mediu cu care el este familiarizat, trecerea se poate face destul de ușor dacă el se simte în siguranță”, te liniștește psihologul. Desigur, aici intervin și abilitățile bunicilor de a crea jocuri și amuzament.

Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF.

"Cum îți pregătești copilul pentru vacanța la bunici " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent