· articole
· intamplari

Cum iti inveti copilul sa ia decizii0-9/12313528_916554198381655_8193407684639245693_n.jpg?oh=a45e38b03420324b3e7d34dc1c92e96c&oe=56E2723D"/>
Adesea este mult mai ușor și, să fim cinstiți, câștigi timp dacă îi spui copilului direct ce să facă sau faci chiar tu lucrurile în locul lui (îi speli cana, îi strângi jucăriile, îl ajuți la teme mai mult decât este necesar, îl îmbraci etc).

Dar, în acest fel, îi faci un mare deserviciu, deoarece el trebuie să învețe să facă singur lucruri, să-și asume responsabilități, să gândească singur – nu să te lase pe tine să te gândești în locul lui – și să învețe că orice lucru are consecințe. Tu trebuie să ghidezi, să-l înveți, să-i oferi repere în viață, dar nu să-i spui cum să-și trăiască viața.

Cum sa iti lauzi copilul. Exemple de: asa da si asa nu

Iată câteva formulări pe care e bine să le eviți în viața de zi cu zi și cu ce le poți înlocui, sugerate de dr. Elisa Medhus în cartea „Învață-ți copilul să gândească singur”.

A. Situație: îți spui exact ce are de făcut (se mai spune „îi dai mură-n gură”)

Formulare „Nu-ți uita rucsacul!” - e de preferat: „N-ai uitat cumva ceva?”

Formulare „Să-ți pui casca, în caz că ieși cu bicicleta!” - e de preferat: „Mersul pe bicicletă fără cască te expune la pericole.”

Formulare „Pune-ți haina, este frig” - este de preferat: „S-a anunțat frig pentru după-amiaza asta.”

În fiecare din recomandările oferite de dr. Medhus de mai sus, tu îl provoci pe copil să gândească de unul singur: să găsească răspunsul la întrebarea „Ce am uitat?”, „Ce am de făcut dacă mersul pe bicicletă fără cască este periculos?”, „Ce am de făcut dacă s-a anunțat frig?”

B. Situație: Îi faci programul în loc să-l înveți să se organizeze.

Formulare: „Să treci la făcut temele imediat după ce mănânci” - e de preferat să-l lași să-și programeze asta singur.

Formulare: „Să nu uiți să-l suni pe prietenul tău Jerry și să-l rogi să-ți trimită lista cu exerciții de gramatică pe care ai uitat-o”- e de preferat să-l lași să sufere consecințele testului de a doua zi.

Cum te implici in viata scolara a copilului tau

Poate nu ești de acord cu cele două situații din final pentru că nu dorești să-și facă temele târziu și nici nu vrei să ia nota mică la test. Dar, reflectează puțin: ce este mai eficient pe termen lung: să-i spui tu la fiecare pas ce are de făcut sau să suporte consecințele acțiunilor sale (și să realizeze de unul singur că nu este bine ca situația respectivă să se repete)?

Copilul trebuie să experimenteze propriile alegeri și consecințe, este de părere Elisa Medhus. „Uneori, din rațiuni de comoditate, noi trăim viețile copiilor noștri în locul lor. La urma urmei, noi putem face lucrurile mult mai repede. Este mai simplu să le spălăm cana și farfuria de la micul dejun, dacă sunt pe cale să întârzie la școală, decât să-i învățăm să-și împartă timpul mai eficient, făcându-i să se achite de îndatoririle lor, chiar dacă asta înseamnă că va trebui să alerge ca să nu întârzie la ore”, spune aceasta.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia.
"Cum iti inveti copilul sa ia decizii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent