· articole
· intamplari

Cum poți preveni sau rezolva problemele și viciile adolescenților?
Adolescenților li s-a spus să stea departe de alcool, țigări și droguri, însă nu și de viciile moderne care produc adicții periculoase.

Chiar dacă cele mai comune probleme, la prima vedere, rămân clasicele patimi, noile probleme ale generațiilor actuale pot fi rezolvate în mod pașnic. Există și situații unde este nevoie de ajutorul specialiștilor, mai ales în cazurile în care năravurile par să fi pus complet stăpânire pe adolescent.Dependența de shopping nu este luată în serios, cel puțin până când nu apar probleme financiare sau furturi din partea persoanei în cauză. Adolescentul va cheltui câți bani are pe mână, așa că de multe ori problema iese la iveală abia când acesta se mută din casa părinților. Pentru a preveni sau rezolva o astfel de problemă, este necesar ca adolescentului să-i fie deseori demonstrată valoarea banului, cum anumiți oameni defavorizați își câștigă pâinea și alte exemple de acest fel. Dacă are vârsta legală, poate fi trimis pentru a se angaja pe perioada vacanței de vară sau în week-end-uri.

Dependența de televizor sau de seriale este oarecum similară. Adolescentul uită de sine și trăiește o altă viață. Timpul petrecut în fața televizorului devine o problemă reală în momentul în care acesta își neglijează prietenii, studiile și activitățile casnice din cauza televizorului. Atenție, pentru că uneori cauza poate fi alta, spre exemplu o depresie, iar adolescentul nu face altceva decât să se refugieze în asta. În primul rând, trebuie descoperit motivul, iar apoi trebuie înlocuită această activitate cu altele.

Agresivitatea și violența în rândul adolescenților cauzează 180 de decese anual conform Organizației Mondiale a Sănătății. Pe lângă asta, viețile multora sunt ruinate din cauza unor violențe care nu cauzează moartea. Educația, alimentația și mediul joacă un rol important, însă părintele poate să intervină. În primul rând, adolescentul trebuie să fie îndrumat spre jocuri și filme lipsite de violență și cruzime. Alimentația sa trebuie să fie cât mai săracă în zaharuri (a se evita, în special, cele rafinate) și limitată în ceea ce privește cantitatea de carbohidrați. Nu în ultimul rând, folosind exemple (filme, documentare sau mărturii) pentru a-i arăta gravitatea acestui tip de comportament și cum decurge viața celor care o iau pe această cale.

Dependența de telefon și internet este una dintre cele mai mari problemele actuale în rândul adolescenților. Unii dintre ei, efectiv nu pot sta departe de telefon mai mult de câteva minute. Numărul telefoanelor mobile este cu 13% mai mare decât cel al cetățenilor europeni, așa că eradicarea problemei nu va fi tocmai simplă. Prevenția este cea mai bună, în sensul de a limita timpul pe care adolescentul îl petrece încă de la primirea dispozitivului și întârzierea vârstei la care acesta să primească un smartphone. Implicarea în activități extracurriculare poate, de asemenea, să prevină sau chiar să rezolve o astfel de dependență.

Dependența de substanțe apare, de cele mai multe ori, în urma curiozității sau a dorinței de a se valida ca fiind "cool" în fața celorlalți. În anumite cazuri însă, se recurge la substanțe pentru a se refugia de problemele de acasă. Partea bună este că pentru aceste adicții există metode și centre speciale, precum și numeroși doctori și psihologi care pot ajuta. Puterea exemplului este importantă, așa că dacă tu, în calitate de părinte, te lași, să spunem, de fumat, ai putea să-l convingi și pe copilul tău să facă asta.

Sedentarismul și obezitatea sunt probleme comune în era internetului, atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți. Prevenirea acestei probleme însă, este de dorit, pentru că după o anumită vârstă intervine o plafonare, care îi împiedică pe mulți să-și mai dorească să revină la normal. Adolescentul trebuie să primească o educație nutrițională, fie de la părinte, fie de la specialist, însă părinții trebuie să fie, de asemenea, conștiincioși în acest sens. Asigură-te că adolescentul face mișcare și nu uita că tu ești un exemplu pentru el. În spatele obezității se pot ascunde însă și cauze emoționale, iar dacă nu reușești să rezolvi problema în casă, apelează la un psiholog, pentru că tulburările se tratează mai ușor dacă sunt abordare mai devreme. Nu aștepta ca lucrurile să scape de sub control!

Dependența de jocuri de noroc în rândul minorilor este o problemă de care statul nu pare să se preocupe prea intens. Adolescentului trebuie să i se explice care sunt repercusiunile unei astfel de dependențe și să i se clarifice faptul că aceasta trebuie să fie numai o distracție, încât nu se poate câștiga pe termen lung din jocuri de noroc. În schimb, trebuie sfătuit despre cum poate să-și construiască o carieră, cum poate să-și deschidă o afacere sau ce trebuie să facă pentru avea șanse mari de a găsi un loc de muncă avantajos. Te poți documenta din diverse materiale despre ce poți face ca părinte , însă nici să apelezi la un psiholog nu este o idee rea.

Probleme cu învățătura apar atunci când atenția copilului este acaparată fie de un viciu, fie de o tulburare de natură psihologică. Depistarea cauzei este esențială. O alimentație echilibrată și practicarea unor exerciții fizice poate rezolva în mare parte astfel de situații, însă este nevoie și de sprijinul familiei, de încurajare, dar și de explicarea importanței educației și cum îi va folosi ceea ce face astăzi pentru a se descurca mai bine la maturitate. Prezentarea unor contraexemple poate fi, de asemenea, o metodă foarte bună de a determina adolescentul să ia în serios școala.

Dependența de sex poate fi prevenită dacă între părinte și copil există o bună comunicare. Subiectul trebuie abordat la timpul potrivit, însă de multe ori părinții depășesc acest termen. Pe lângă orele de sexualitate de la școală, poți să-l duci și la un psiholog, pentru că acolo va putea să se deschidă și să pună întrebări, dar și să primească sfaturi de calitate, mai ales atunci când tu nu reușești să intri pe frecvența adolescentului. Odată ce va conștientiza problemele care pot apărea, este foarte probabil să aibă mult mai multă grijă din acest punct de vedere.

Probleme psihologice, precum și cele psihice, sunt adesea ignorate în țara noastră. Părinții nu vor să accepte faptul că copilul lor are probleme reale și că trebuie să meargă la psihiatrie sau la psiholog. Pentru mulți, acest concept este de neacceptat, crezând că lucrurile se vor rezolva prin amenințări sau chiar de la sine, însă printr-o astfel de abordare, nu se face altceva decât să se înrăutățească problema. Cine face câteva vizitate la psihiatrie nu este neapărat nebun și sigur, asta nu poate face rău. Lăsați specialiștii să se pronunțe și dacă aveți dubii, mergeți chiar la mai mulți doctori pentru a afla mai multe păreri.

Cel mai important este să nu lăsăm lucrurile de izbeliște. Problemele și viciile adolescenților trebuie adresate și rezolvate pe cât de repede cu putință, iar atunci când situația scapă de sub control, apelează cât mai rapid la ajutorul specialiștilor.


Sursă: agenția PROMOdesk
Sursă foto: Pixabay
.

"Cum poți preveni sau rezolva problemele și viciile adolescenților?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent