· articole
· intamplari

Cum să îți obișnuiești copilul cu călătoritul: 11 sfaturi și recomandări

Călătoriile reprezintă o experiență extraordinară pentru copiii de toate vârstele.

Pe de altă parte,
călătoriile alături de copiii înseamnă adesea pentru părinți un stres teribil, bagaje suplimentare, agendă modificată și multe alte situații neprevăzute. 

În acest articol, îţi oferim sfaturi utile pentru ca tu să te bucuri din plin de fiecare secundă a vacanței!

Sfaturi practice în funcție de vârstă


Așadar, abia aștepți vacanța, dar vrei să fii sigur că și membrii cei mai tineri ai familiei se vor simți bine în timpul acesteia. Există destule strategii legate de ce să faci ca să fii sigur că ai un copil fericit. Trebuie să știi însă că aceste strategii se aleg cel mai bine în funcție de vârsta copilului.
 • Cu bebelușul în vacanță: într-un fel, este cel mai ușor de călătorit cu un copil de până la 2 ani, pentru că îl poți lua peste tot și poți să-l faci să se simtă confortabil atâta timp cât creezi un mediu liniştit și nu-i schimbi foarte mult din rutina cu care este obișnuit. Programul este foarte important pentru un bebeluș. Nu trebuie să sară peste mese sau peste orele de somn. De asemenea, foarte important, ia cu tine jucăriile preferate ale copilului și păstrează-le la îndemână. În plus, dacă poate să meargă, permite-i să facă mișcare, măcar în timpul escalelor, sau înainte de îmbarcare, tocmai pentru ca în avion sau în tren/mașină să fie liniștit. 
 • Copiii de peste 2 ani: călătoria poate fi o ocazie nemaipomenită pentru cel mic pentru a explora spații noi. Este foarte bine să-i lași libertate cât de mult se poate. Împrietenește-te cu alți părinți care au copii de vârste apropiate și află de la aceștia care sunt cele mai prietenoase restaurante pentru familiile cu copii. 
 • Copiii peste 5 ani: este esențial să-i implici în organizarea vacanței. De exemplu, îi poți întreba care sunt locurile pe care vor să le viziteze. Lasă-i să aleagă și ulterior vorbește cu ei despre aceste experiență.
 • Adolescenți: cel mai bine ar fi să-i lași să organizeze o parte din vacanță. Ar putea să aleagă, de exemplu, o parte din atracțiile care le plac, sau să opteze pentru itinerariul dintr-o zi sau două de vacanță. 

Trucuri pentru familiile care călătoresc împreună cu cei mici


 • Nu te grăbi. E mai bine să ai mai mult timp la dispoziție, decât să alergi cu copilul și bagajele după tine. Atunci când călătorești împreună cu cei mici, orice îţi ocupă mai mult timp decât ai planificat, de la formalitățile de check-in dacă vei călători cu avionul, până la cumpărarea de gustări și răcoritoare sau îmbarcarea. Indiferent de zborurile pentru care optezi spre destinația dorită (sunt multe zboruri ieftine România Germania de exemplu, sau spre alte destinații europene interesante și nu numai), este important să știi că personalul de zbor și ceilalți călători nu vor fi automat stresați de prezența unui bebeluș la bord. Nu te impacienta mai mult decât este cazul și ai grijă ca bebelușului să nu-i lipsească nimic și să nu se plictisească, pentru a evita neplăcerile.
 • Acceptă, totuși, ideea că uneori lucrurile nu vor merge aşa cum au fost gândite. Nu trebuie să faci o tragedie din asta. Chiar dacă cel mic plânge în avion sau dacă este mofturos la masă, persoanele adulte care știu ce înseamnă să ai un copil vor înțelege situația. 
 • Asigură-te că ajungi la timp la aeroport și că ai timp să rezolvi tot ce ia o întorsătură nedorită. Nu vrei să pierzi avionul și să fii blocat în aeroport cu un copil nefericit, încercând să găsești un alt zbor.
 • Nu lua cu tine toate jucăriile copilului. Este suficient să iei cu tine doar jucăriile preferate, cele cu care este obișnuit și cu care îi place să se joace. Poți să fii sigur că te vei întoarce din vacanță cu jucării noi. 
 • Rezervă din timp orice se poate rezerva. În acest fel, vei avea ocazia să te relaxezi și să petreci mai mult timp cu cel mic, în loc să stai pe la cozi sau să alergi pe drumuri. 
 • Un copil care nu se simte confortabil este un copil nefericit și care se manifestă zgomotos. Tocmai de aceea, asigură-te că atât cei mari, cât şi cei mici, se simt în largul lor pe toată perioada vacanţei 
 • Trebuie să ai gustări la îndemână pentru cel mic. Nu uita că un copil flămând poate transforma o călătorie într-un coșmar în câteva minute. De aceea este bine să ai la îndemână gustări pentru urgențele care pot apărea pe parcursul călătoriei.
 • Foarte important este să știi întotdeauna unde se află copilul tău. Ca să nu apară situații de criză, nu-l pierde din ochi, mai ales dacă îl lași să zburde singur sau împreună cu alți copii. Cel mai bine ar fi să aibă la el într-un buzunăraș datele de contact ale părinților, pentru cazurile de urgență (nume, număr de telefon, adresă de e-mail, unde locuiește).
 • Pune în bagaje medicamentele de care s-ar putea să aibă nevoie. Este valabil nu numai pentru copii, dar este să ai la tine, mai ales în cazul celor mici: medicamente contra durerilor, împotriva alergiei, pentru deranjamentele stomacale,  pentru prevenirea răului de călătorie şi alte medicamente pentru probleme frecvente ce pot apărea în timpul unei călătorii.
 • Verifică dacă ai la tine documentele importante: certificate de naștere, copii ale acestora, adrese din partea părinților care nu sunt prezenți în călătorie, mai ales dacă este vorba despre călătoria în afara țării.
 • Responsabilizează-l pe copil: dacă este mai mare și știe să facă fotografii, ține-l ocupat rugându-l să se ocupe de asta. Îi va plăcea cu siguranță și îl va ține ocupat o bună parte din timp. De asemenea, dacă îi place să se joace pe tabletă, asigură-te că o ai mereu în bagajul de călătorie.

Vacanța în compania copilului tău este nu numai o perioadă de relaxare, ci și o oportunitate de a petrece timp împreună cu acesta. Învață să te bucuri de această perioadă, indiferent de surprizele pe care ți le aduce.


Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Shutterstock.

"Cum să îți obișnuiești copilul cu călătoritul: 11 sfaturi și recomandări" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent