· articole
· intamplari

Cum să îi înveți pe copil importanța banilor

Trăim într-o lume în care aproape totul se învârte în jurul contului bancar.

Iar micuțul tău crește în această lume. Și atunci, când e momentul potrivit să îi vorbești despre bani?


Economii, plăţi, datorii, chitanţe, facturi – cum să-i vorbeşti despre toate astea pe limba lui? De fapt, copiii ştiu mai multe despre bani decât îţi închipui.

Învaţă la ce folosesc când mergeţi la magazin şi achiţi produsele cumpărate, când îi cumperi un balon sau plăteşti o jucărie. Învaţă despre bani şi când te aude vorbind despre ei – din felul în care îţi modifici vocea sau după cum ţi se încruntă fruntea. Pe măsură ce creşte, va deveni tot mai curios şi îşi va pune tot mai multe întrebări. Tu trebuie să ai răspunsul potrivit la toate.

Răsplătește-l cu măsură


Imediat ce începe să vorbească, o să spună „dă-mi“ de o sută de ori pe zi. Învaţă să-l refuzi şi să aştepte pentru a căpăta ce-şi doreşte. Adulţii care n-au învăţat lecţia asta vor fi primii care se vor îndatora până peste cap. De exemplu, nu fugi la magazin ori de câte ori vrea o jucărie nouă. Trebuie să o şi merite! Sau când mergeţi în parc, spune-i de la început că nu ai bani decât pentru două ture în carusel şi respectă-ţi cuvântul indiferent de tehnicile de convingere ale micuţului.

Învață-l să-și administreze finanțele


Ajută-l să gestioneze cumpătat banii primiţi de la bunici sau de la alţi membri ai familiei. În trei puşculiţe (borcane, cutii de carton sau plicuri), arată-i cum să împartă banii primiţi: pentru acte de caritate - 10%, pentru cheltuieli - 40% şi pentru economii - 50%. Vei fi uimită să observi cât e de darnic puştiul tău.

Citește și: Cum să economisești bani pentru următoarea vacanță

Vorbește-i despre responsabilitate


După vârsta de cinci ani, copilul trebuie să ştie că nu are doar drepturi, ci şi obligaţii. Nu poate fi răsplătit pentru ceea ce oricum are de făcut (cum ar fi să-şi facă patul, să-şi strângă jucăriile sau să împăturească pijamaua). Dacă se oferă să te ajute la treburile casnice – chiar şi în mod simbolic –, atunci poţi să îl stimulezi cu o sumă modică. Va înţelege că efortul depus îi poate aduce câştiguri suplimentare.

Comentați reclamele de la televizor


Explică-i diferenţa dintre emisiuni şi calupurile publicitare. Fă-l să înţeleagă că reclamele nu reflectă întotdeauna adevărul. Spune-i de ce nu poţi să-i iei tot ce-şi doreşte: dacă veţi cumpăra toate jucăriile din lume, nu vă vor ajunge banii de mâncare sau de vacanţă.

Nu poți cumpăra orice!


Explică-i de mic că banii sunt necesari pentru a achiziționa obiecte, dar nu poți cumpăra cu ei și dragostea celorlalți. Fă-l să înțeleagă că prietenia, respectul, sinceritatea nu pot fi dobândite în schimbul unei sume și că sunt mult mai valoroase decât banii!

Citește și: Cum înveți copilul noțiunea timpului


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Cum să îi înveți pe copil importanța banilor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent