· articole
· intamplari

Cum alegi scaunul de masina potrivit?jpg?"/>
Protejeaza micutul in calatoriile cu masina prin alegerea unui scaun potrivit pentru varsta lui.

De nenumărate ori vedem în trafic copii care se zbenguie nestingheriți pe bancheta din spate, fără centuri de siguranță, situație foarte periculoasă. Este ilegal în primul rând să transportați copii în mașină fără a-i așeza într-un scaun special conceput pentru ei și de asemenea, nu sunt protejați dacă îi ținem în brațe; situația vă pune în pericol atât pe dumneavoastră, cât și pe copil.
În încercarea de a vă ajuta să luați o decizie informată în ceea ce privește scaunul de mașină al copilului dumneavoastră, iată câteva aspecte importante care să vă ajute să răspundeți la întrebarea „cum aleg scaunul de mașină potrivit?”

Grupa de care aparține scaunul auto. Scaunele auto sunt împărțite în cinci grupe:
(a) Grupa 0, pentru copiii nou născuți de la 0 până la 9 luni, cu greutatea până în 10 kg.
(b) Grupa 0+, pentru bebelușii de la 0 la 12 luni, cu greutatea până în 13 kg.
(c) Grupa 1, pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 3-4 ani, 9-18 kg.
(d) Grupa 2, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani și cu greutatea în intervalul 15-25 kg.
(e) Grupa 3, pentru copii între 6 și 12 ani, cu greutatea între 22 și 36 kg.

• Unele scaune sunt potrivite pentru mai multe grupe, și deseori acest lucru se întâmplă cu grupele 1, 2 și 3, și sunt de departe preferate de cei mai mulți părinți, deoarece părinții fac o singură achiziție în loc de trei.

Centura de siguranță trebuie neapărat să fie cu prindere în cinci puncte și reglabilă, în funcție de înălțimea copilului, pentru a avea o poziție corectă peste umerii acestuia. Este bine să aibă și protecții în dreptul umerilor, deoarece și un accident minor poate provoca leziuni pe umerii lor sensibili. Este bine de știut că după instalare, scaunele nu trebuie să se miște mai mult de 2-3 centimetri față de poziția inițială.

• Atunci când copiii vor mai crește, trebuie să țineți cont că vor murdări scaunul de mașină și probabil veți dori că husa să fie detașabilă, pentru a o putea spăla. Puteți alege un scaun dintr-un material ignifug, fără compuși toxici și anti-alunecare, pentru siguranță extra.

Scaunul auto trebuie să aibă un sistem de prindere potrivit pentru mașina pe care o dețineți și cel mai bine faceți o probă a scaunului înainte să îl achiziționați. Există scaune care se pot monta cu ajutorul centurii de siguranță și scaune care se montează prin sistemul ISOFIX (sistem lansat în 1997 şi dezvoltat în colaborare cu Volkswagen).
• De asemenea, verificați ca scaunul să fie omologat, adică să întrunească toate normele aflate în vigoare. Pentru a afla dacă este omologat, căutați o etichetă portocalie pe care scrie ECE R 44/04.

Atunci când vă aflați în situația de a alege un scaun auto, luați în considerare atât siguranța, cât și confortul celui mic. Nu ezitați să cereți un sfat medicului pediatru, personalului specializat din magazinele în care puteți cumpăra scaunele auto și, de ce nu, chiar și altor părinți. Puteți învăța lucruri cu adevărat utile din experiențele altor părinți în ceea ce privește scaunele auto.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent