· articole
· intamplari

Cum alegi tabăra de vară potrivită pentru copii

În fiecare an, odată cu venirea verii, te întrebi ce va face puiul tău în vacanță.

Există sute de tabere organizate în afara marilor aglomerări urbane, dar cum s-o alegi pe cea potrivită?


De la sporturi tradiționale la gastronomie, de la muzică la călărie, o mulțime de asociații te îmbie să-ți trimiți copilul în tabără. Dacă încă te întrebi care e scopul acestor activități, află că taberele oferă o alternativă organizată de petrecere a timpului liber, cu dezvoltarea deprinderilor de independență, de socializare, de trai în cadrul unei comunități.

Pe parcursul sejurului, micuțul tău are posibilitatea de a experimenta unalt mod de viață decât cel de acasă, ceea ce îi dezvoltă creativitatea și independența, în timp ce tu poți sta liniștită pentru că odorul nu va mai avea ocazia nici să se plictisească, dar nici să facă năzbâtii.

O experiență de neuitat


Pentru ca experiența taberei să fie una plăcută, iar odorul tău să aibă parte de o vacanță de neuitat, e esențial să-l întrebi ce-și dorește. Nu-l trimite într-o tabără unde se învață intensiv limba germană, dacă puiul tău nu are o înclinație vădită pentru acest mod de educație. Scopul taberei este distracția și voia bună, deci ține cont de preferințele lui, pentru că ai de unde alege.

Înot, drumeții cu bicicleta, vânătoare de comori, tir cu arcul, teatru și improvizație, pictură, ateliere de ceramică, alpinism, speologie, ecologie, călărie sau canoe, fii dispusă să accepți alegerea copilului tău.

Detalii tehnice


E bine să alegi tabăra în funcție de vârsta micuțului tău. Așadar, pentru un copil cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani, e mai potrivit un sejur de scurtă durată – pe parcursul unui weekend, de exemplu. Tot pentru acești micuți, locul de amplasare a taberei e bine să fie cât mai aproape de casă. Ca tip de cazare, alege un dormitor comun, la cabană, și evită, cel puțin până mai crește, somnul în cort.

Nu în ultimul rând, ține cont de temperamentul, dar și de caracteristicile speciale ale copilului tău – dacă suferă de astm, de pildă, trimite-l într-o zonă marină, pentru că aerosolii naturali sunt terapeutici, ajutând la detoxifierea plămânilor și a căilor respiratorii, dar au și o acțiune tonifiantă, făcându-ți puiul mai vioi, mai activ.

Citește și: Joaca e o treabă serioasă

Alegerea potrivită


E necesar să faci o primă selecție a taberelor în lunile martie-mai. Ținând cont de bugetul alocat și de preferințele micului voiajor, caută referințe de la rude, prieteni, ghidează-te după faima, reputația taberei sau uită-te pe site-urile specializate după o locație potrivită.

Odată făcută alegerea, încearcă să te întâlnești cu managerul taberei sau, dacă acest lucru nu e posibil, pune-i cât mai multe întrebări prin intermediul emailului sau telefonic. Dacă sedovedește agasat de insistențele tale, caută altă tabără – este esențial să te asiguri că puiul tău va fi bine îngrijit.

Un alt criteriu pe care e bine să-l ai în vedere e acreditarea. Taberele sunt, în general, supuse unor criterii riguroase înainte de a li se oferi autorizația de funcționare, între altele acestea trebuind să asigure însoțitori instruiți, programe de calitate, ospitalitate, terenuri și construcții sigure, dar și servicii de salubrizare.

În plus, reține că un program este considerat specializat (călărie, înot, gastronomie) numai dacă are o pondere de cel puțin două ore pe zi din totalul activităților.

Atitudine pozitivă


Pentru a pregăti puiul pentru o experiență plină de satisfacții, trebuie să-i transmiți un mesaj pozitiv, să-l faci să înțeleagă că șederea sa în tabără este o aventură plină de bucurii și descoperiri. În cazul în care micuțul este speriat, încurajează-l să vorbească despre temerile lui și asigură-l că-l vei lua înapoi acasă imediat ce va dori.

În ajunul plecării, lasă-l să facă bagajul cu tine și dă-i posibilitatea să ia cu el câteva obiecte dragi – o poză de familie, o jucărie, perna cu care doarme de obicei. Prezintă-i aspectele favorabile – va cunoaște copii, se va juca în natură, va învăța să pescuiască, va asista la primul lui foc de tabără.

Citește și: Pubertatea precoce. Cum reacționezi?


Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock.

"Cum alegi tabăra de vară potrivită pentru copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent