Cum ar trebui sã fie meniul din grãdinițã?
15-270x180.jpg"/> Grãdinița, în esențã, presupune educație, joacã și interacțiune socialã și, nu în ultimul rând, alimentație. Acestea sunt lucrurile pe care copilul le primește odatã cu intrarea la grãdi
Pãrinții trebuie sã aibã acces permanent la informație – meniul din grãdinițã zilnic/ sãptãmânal, afișat pe site-ul grãdiniței sau în format tipãrit la avizier, pentru a cunoaște în acest fel opțiunile alimentare pe care le are copilul. Este util din mai multe punct de vedere: reprezintã o bazã de discuție a pãrintelui cu copilul (va povesti cu plãcere ce a mâncat, ce feluri noi de mâncare a descoperit, iar pãrintelui îi va fi mai ușor sã dezvolte un dialog cu el); pentru pãrinte este o metodã de control și decizie (poate sã deschidã discuții cu personalul responsabil din grãdinițã, cu sugestii și comentarii despre varietatea meniurilor oferite).
Meniul din grãdinițã trebuie sã fie avizat de cãtre o persoanã cu specializare în nutriție (medic, dietetician, nutrișionist). În acest fel existã o persoanã competetentã care supravegheazã dieta copiilor. Sau, dieta trebuie sã fie variatã, echilibratã nutrițional și corectã ca aport energetic zilnic, corespunzãtor vârstei și necesitãților copilului.
Pãrintele trebuie sã afle dacã existã disponibilitatea unor meniuri personalizate, în funcție de necesitãțile speciale ale celui mic (dacã micuțul are alergii, intoleranțe, afecțiuni metabolice, deficiențe sau carențe, tratamente speciale etc.). Este necesarã o bunã comunicare: grãdinița (prin persoanele competente) trebuie informatã despre particularitãțile copilului, iar pãrintele trebuie sã primeascã garanții clare despre respectarea meniului special, particular al copilului sãu. În acest fel nu vor exista surprize sau discuții dupã intrarea copilului în colectivitatea respectivã.
Un meniu echilibrat, sãnãtos, trebuie sã respecte principiile piramidei alimentare pentru copii, repartizate de-a lungul zilei sub forma celor trei mese principale și doua gustãri (nu existã noțiunea corectã de desert, ci de gustare la distanțã de o orã-douã de masa principalã respectivã). În acest fel, alimentele se vor distribui în porții mici, la intervale de timp regulate, dupã un orar bine stabilit, care va asigura copilului o digestie eficientã și obiceiuri de alimentație sãnãtoase. În mod ideal, grãdinița ar trebui sã aibã o bucãtãrie proprie, pentru un control total al calitãții, varietãții și prospețimii alimentelor oferite copiilor (existã însã și firme de catering care îndeplinesc aceste criterii și garanții).
Meniul ar trebui sã respecte recomandãrile orientative privind numãrul de porții zilnice pentru fiecare categorie de grupe. Adicã: cereale, fãinoase (6-9 porții); legume (3-4 porții); fructe (2-3 porții); produse lactate (2-4 porții); carne și leguminoase (aproximativ 2-3 porții) în fiecare zi. Grãsimile și dulciurile trebuie consumate doar ocazional, în porții cât mai mici (e de preferat ca gustãrile dintre sã fie alese din categoria fructe proaspete sau uscate și oleaginoase; nu dulciuri, chiar dacã sunt fãcute în casã).
Luminita Florea, medic specialist diabet, nutriþie ºi boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita
.
Articole din aceeasi categorie
|
"Cum ar trebui sã fie meniul din grãdinițã?" | cont nou | 0 comentarii |
| Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor. |
| Evaluare scor mediu 0 voturi 0
|