· articole
· intamplari

Cum calculezi varsta sarciniijpg?width=545"/>
Care este adevarata varsta a sarcinii: cea indicata de ecografie sau cea cronologica?

Vârsta unei sarcini este o informație pe care orice gravidă și-o dorește, pentru a ști mai multe despre copilul pe care il poarta in burtică, și pentru a cunoaște cât mai multe aspecte ale dezvoltării acestuia. Există mai multe metode prin care se poate aprecia vârsta sarcinii, și le vom prezenta pe rând.

Vârsta gestațională este vârsta sarcinii începând de la momentul în care a avut loc contactul sexual în urma căruia a avut loc concepția.

Vârsta cronologică se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruații pe care a avut-o gravida. Calculând cronologic, sarcina durează 40 de săptămâni, incluzând cele 2 săptămâni dinaintea ovulației si cele 2 săptămâni până la implantare, dar daca le scădem, obținem 36 de săptămâni, adică 9 luni, durata populară a unei sarcini.

Vârsta ecografica o poate calcula medicul ghidându-se dupa biometria fătului.

Există cazuri în care menstruația continuă să apară peste o sarcină deja instalată, iar astfel vârsta cronologică nu mai este relevantă, iar în aceste cazuri, vârsta gestațională (dacă se cunoaște data contactului sexual fecundant) sau cel mai precis, vârsta ecografică sunt cele mai concludente.

Pe piață au început să apară teste care detectează si afisează si vârsta sarcinii, dar medicii afirmă ca erorile pe care aceste teste le au sunt uriașe si iată si explicațiile. Pentru estimarea vârstei unei sarcini, medicii realizează o ecografie, si compilând cu data ultimei menstruații a gravidei, calculează și reiese vârsta sarcinii.
În schimb, nu toate gravidele păstrează un calendar al ovulației și al menstruației, astfel că estimările nu sunt precise. Imaginile obținute prin ecografie sunt utile după circa opt săptămâni de gestație și în plus, nu toate femeile au un ciclu regulat, de 28 de zile, cu ovulație în ziua 14. Multe femei au ciclurile menstruale cu tipare diferite, iar de la concepție până la implantare pot dura în medie 7-10 zile, dar se poate ajunge și la 12-14 zile.
Unele femei pot avea ovulații târzii, în jurul zilei a 20-a a ciclului, iar menstruația lor ar trebui să apară nu mai târziu de 7-8 zile de la ovulație; un test facut în ziua 28 ar fi total neconcludent pentru ca oul nu are timp să se implanteze.

Un test de sarcină este indicat să fie făcut măcar dupa o săptămână de la întârzierea menstruației, sau cel puțin la 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat. Dacă faceți unul si este pozitiv, înseamnă că fecundarea și implantarea s-au petrecut rapid, dar daca testul indică negativ, poate fi un fals negativ, iar asta nu inseamnă că nu există sarcina, ci doar că nu s-a implantat zigotul în peretele uterin.

Vârsta sarcinii are un rol esențial în estimarea datei probabile a nașterii, în verificarea valorilor biometriei fătului prin compararea cu valorile statistice medii pentru vârsta respectivă și pentru efectuarea diverselor teste si analize care verifică dacă fatul este sănătos.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent