· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Cum cheltuie asistentii maternali banii primiti pentru intretinerea copiilor

Autor: Onush
data publicarii: 09.10.08


Asistentul unui copil de 6 luni a decontat bani pentru cocktail de fructe, mici si bere

Nereguli grave la directiile de protectie a copilului, scoase la iveala de un control al Inspectiei Sociale din cadrul Ministerului Muncii. In foarte multe judete am constatat ca multi dintre asistentii maternali au facut din asistarea copiilor un mod de intretinere financiara a propriei familii si mai putin unul de ingrijire a acestor copii'', a declarat Maria Muga, inspector general de stat la Inspectia Sociala, citata de Realitatea Tv.

Unii asistenti maternali cheltuie banii primiti de la stat si pe bauturi alcoolice. Inspectia Sociala de Stat a gasit nereguli si in rapoartele de monitorizare a micutilor.Directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului au lipsa cronica de personal, iar cei care desfasoara totusi aceasta activitate nu isi fac meseria asa cum trebuie, iar unii dintre ei nici nu au studii, copiii fiind incredintati, adesea, unor persoane care au absolvit doar scoala primara - acestea sunt concluziile controlului realizat de Inspectia Sociala din cadrul Ministerului Muncii.

Evaluari facute din Birou
In mod normal, un asistent social trebuie sa verifice lunar 30 de asistenti maternali. In acelasi timp, un alt asistent social este responsabil de monitorizarea bilunara a 25 de copii aflati in plasament la asistenti maternali. In realitate, din cauza lipsei de personal, un asistent social verifica 68 de asistenti maternali, si nu 30. De asemenea, un asistent social este responsabil de monitorizarea, de doua ori pe luna, a 70 de copii aflati in plasament, si nu a 25, asa cum prevede legea.

In plus, asistentii sociali au recunoscut ca au facut evaluari din birou sau au copiat rapoartele intocmite cu luni in urma. De asemenea, evaluarea nu se face bilunar, ci o data la sase luni. In Bihor, de exemplu, nu s-a facut nicio evaluare anul acesta'', a mai spus Maria Muga, inspector general la Inspectia Sociala.

Asistentii maternali deconteaza banii de mici si bere
Mai mult, Inspectia Sociala a descoperit ca directiile de protectie a copilului au decontat asistentilor maternali sume ce fusesera, de fapt, cheltuite pentru cumpararea de bauturi alcoolice sau pentru intretinerea intregii familii.

''Pentru un copil de opt luni am gasit, in sectorul 6 din Bucuresti, decontari de cocktail de fructe, mici, bere si alte produse alimentare. Pentru copil care s-a gasit subnutrit la Buzau, ce facturi deconta asistenul maternal m-am ingrozit. Cate 6 kg de carne de pui, carnati, gusa de porc, iar copilul era subnutrit'', sustine Maria Muga.

Pe de alta parte, autoritatile locale au descoperit situatii in care asistentii maternali nu au primit alocatiile de hrana, rechizite, haine sau jucarii pentru copii. Controlul a fost realizat intre 9 si 15 septembrie. Au fost verificati 2.000 de asistenti maternali, iar pentru 200 dintre ei s-a propus retragerea avizului de practica.

''Daca nu vor fi luate masuri de remediere a modului in care se desfasoara acum activitatea, cazuri precum cele raportate in ultima perioada (copilul de 4 ani maltratat si ucis de o asistenta maternala la Bistrita, n.r.) se vor intampla in continuare'', a atras atentia Maria Muga.

30 septembrie 2008Sursa:Hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Cum cheltuie asistentii maternali banii primiti pentru intretinerea copiilor" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.10.08 17:22: Claudia-Daciana
din pacate e un adevar care doare...nu avem bani sa platim asistentii sociali acestia sunt putini, nu au timp sa faca munca a doua persoane..iar mie personal mi se pare mult si 30 de persoane de vazut intr-o luna de cate o singura persoana.....faptul ca uni asistenti materniali vad acest lucru ca pe o sursa de venit era de asteptat in romania unde accentul a cazut si va cadea mereu pe importanta banilor decat pe un gest de umanitate. si inca o hiba a sistemului asistenti maternali, pe langa evaluarea materiala si a spatiului ar trebuii sa fie eveluati si din punct de vedere psihologic..si de asemenea verificati periodic din acest punct de vedere...un copil te schimba iar cand nu e copilul tau e si mai rau....nu toata lumea reuseste sa creeze acea conexiune cu copilul sa ii ofere pe langa hrana, imbracaminte si jucarii, iubire si intelegere.....nu e de mirare ca s-a ajuns unde s-a ajuns (uciderea unul copil nevinovat - dc asistenul respectiv era in vizorul unul psiholog cel mai probabil ca i s-ar fi ridicat dreptul imediat) si ce deranjeaza este nonsalanta cu care se ridica din umeri si se scoate la inaintare aceeasi eterna scuza: nu sunt bani, nu este personal suficiet....de fapt NU EXISTA INTERES...atata tot...e usor sa gasesti o scuza....dar si dureros....se pot cere bani europeni pt programe de anagazajre a noilor absolventi la asitenta sociala pt ca munca sa le fie rasplatita si sa nu mai existe acesta problema: nu sunt bani, nu exista personal....
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent