· articole
· intamplari

Cum conving un preșcolar să ia o gustare sănătoasă?
Preșcolarii sunt o categorie aparte de copii, cu o energie iesita din comun.

De aceea, au nevoie de o alimentație aparte, iar tu trebuie să ai grijă să îi asiguri tot necesarul de vitamine și minerale. În primul rând trebuie să te asiguri că puiul tău nu mănâncă toate chipsurile, prăjiturile, hamburgerii care îi pică în mânca. Gustările pe care le ia trebuie să fie sănătoase, fără un exces de zaharuri, grăsimi, sare și/sau aditivi alimentari.
În perioada preșcolară copilul tău are nevoie de 1200-1600 de calorii zilnic, pe care trebuie să i le asiguri din fructe, legume, lactate, carne slabă, cereale integrale. La prima vedere pare o sarcina foarte ușoară, însă este destul de complicat având în vedere că tentațiile sunt la tot pasul. Cu siguranță, dacă va vedea în parc un alt copil ronțăind chipsuri va vrea și el. Degeaba îi vei explică tu că nu sunt sănătoase, că mai bine mănâncă un măr, pentru că el nu va putea înțelege. Tu vei fi mama cea rea care nu îi îndeplinește poftele. Cel mai bine este că în casă la voi să nu pătrundă astfel de produse alimentare. De asemenea, este important să respecți un orar al gustărilor. Copilul nu trebuie să mănânce la orice ora sau să stea tot timpul să ronțăie câte ceva. Nu vei face decât să îngroși numărul copiilor obezi.

Cum îl fac să aleagă gustările sănătoase?

Atunci când vine ora gustării propunei tu mai multe variante: un măr, un iaurt, o felie de pâine integrală cu unt. Poți deasemenea, să îi rezervi lui un colț de frigider sau de dulap, de unde să știe că poate alege ce să mănânce la ora gustării. Tu deții controlul, așa că dacă tu nu îi dai chipsuri, el nu va ști de existența lor și nu va vrea să mănânce. Mai mult, gusturile se educa, așa că obișnuit fiind cu alimentele sănătoase, va refuză singur produsele chimice.

Încearcă de fiecare dată să îi oferi ceva nou. Chiar dacă știi că îi place un anume iaurt, nu i-l oferii în fiecare zi! Se va plictisi de el și nu îl va mai vrea. Mai mult, cu cât sunt mai variate, cu atât îi vei da mai multe vitamine și minerale, iar el va crește mai sănătos. Medicii pedriatrii spun că uneori este nevoie de până la 15 încercări până că un copil să accepte o nouă mâncare.

Programul de mese și gustări trebuie să fie unul strict. Nu îl lasă să chiuguleasca între mese, pentru că atunci când va veni ora prânzului sau a cinei, riști să nu mai vrea nimic. Mai mult, în felul acesta copilul va ști singur când trebuie să mănânce, iar “foamea” lui va urmă și ea un program.

Nu lasă copilul să mănânce la televizor! Mesele principale și gustările se servesc la masă!

Păstrează în casă alimentele sanatose, care nu conțîn cantități însemnate de zahăr, sare și grăsimi. Uneori, poți face excepțîi de la această regulă și îl poți lasă se se bucure de o acadea sau de o prăjitură, însă nu face din această regulă. Fă o verificare cod CAEN pe internet pentru a găși alimentele cele mai sănătoase pentru copilul tău.

Gustările vor fi însoțite de lapte sau apă! În nici un caz nu trebuie să îi potolești setea copilului cu băuturi carbogazoase sau alte băuturi obținute prin procedee industriale.

Uneori poate fi util să îl lași pe el să își prepare gustarea. Se va simți important și va mânca mai cu poftă, mai ales că va fi munca lui.

Dacă nu vrea să mănânce ceva, așează-te și tu cu el la masă! Copiii au obiceiul de a-și copia părinții, așa că poate fi soluția salvatoare în cazul unui copil mofturos.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

.

"Cum conving un preșcolar să ia o gustare sănătoasă?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent