· articole
· intamplari

Cum evolueaza fertilitatea la femei in timpjpg?width=545"/>
Abordam subiectul delicat ar fertilitatii care desi scade cu varsta, nu distruge sperantele unei femei de a avea un copil.

Natura a avut grijă de toate aspectele de-a lungul evoluției speciei umane iar referitor la reproducere a prevăzut o fereastră destul de largă pentru ca ființa umană să se poată reproduce.

Fertilitatea , atât la femei, cât și la bărbați, este strâns legată de vârstă, și, în cazul ambelor sexe, fertilitatea are cel mai ridicat nivel în perioada dintre adolescență și vârsta de 30-35 ani. După vârsta de 45 ani, în zilele noastre, este ieșit din comun ca o femeie să rămână însărcinată folosindu-și propriile ovule și, de asemenea, ca un bărbat de peste cincizeci de ani să devină tată. Niciuna din situații nu sunt imposibile din punct de vedere medical, ci doar rare.

Organizația mondială a sănătății și standardele internaționale susțin că femeile sunt în perioada optimă de reproducere în intervalul de vârstă situat între 15 și 44 ani. Tehnologia medicală prezentă a făcut ca aceste femei să poată, și la o vârstă mai înaintată, să rămână însărcinate, dar în cele mai multe cazuri folosind ovule de la donatoare cu vârstă mai mică. Cauza principală pentru scăderea fertilității în timp este selecția făcută de organism, care lună de lună alege cel mai sănătos ovul spre a fi eliberat; cum calitatea ovulelor scade pe măsură ce vârsta crește, undeva după 30 ani, șansele că ovulul eliberat să fie unul sănătos, de calitate bună, sunt foarte scăzute. O femeie se naște cu circa 300 000 ovule imature, în medie, pe care le stochează în ovare, dar rata acestora de declin este foarte accelerată. La 30 ani, din cele 300 000 ovule, o femeie mai are doar 12%, iar la 40 de ani, doar 3%. Un alt aspect important este că există diferențe considerabile între rezervele ovariene ale femeilor. Unele dintre ele se nasc cu milioane de ovule, altele cu doar 35.000.

Capacitatea femeilor de a produce ovule care să ducă la procreere scade după vârsta de 30 de ani, și este unanim recunoscut în lumea medicală că nivelurile de fertilitate ating apogeul în intervalul 20-27 ani. O femeie poate, din punct de vedere fiziologic, să poarte un copil și la patruzeci, chiar cincizezi de ani, dar pe măsură ce vârsta progresează, calitatea ovulelor eliberate din ovar scade.

Între vârsta mamei și riscul de a avea un copil cu sindrom Down există o corelație puternică, dar în același timp, studii recente au dovedit că incidența sindromului Down are legătură și cu vârsta tatălui.

Ca să rezumăm în procente și medii, în general, un cuplu în jurul vârstei de 20 de ani, sănătos, fără probleme de fertilitate, concepe un copil după patru luni în care partenerii întrețin contacte sexuale neprotejate. Când ambii parteneri au 30 ani, șansele de a concepe un copil într-un an de contact sexual neprotejat se situează în jurul a 70%, la 35 de ani șansele scad la 55%. Iar la 45 ani ajung la doar 6%.

Concomitent, fertilitatea masculină cunoaște și ea declinul odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu publicat în revista de specialitate „Fertilitatea și Sterilitatea”, realizat pe un eșantion de 2000 femei, relevă că femeilor de peste 35 ani care aveau parteneri în vârstă de 45 ani și mai mult au avut nevoie de 5 ori mai mult timp pentru a concepe un copil, decât femeile de aceeași vârstă, dar ai căror parteneri aveau până în 25 ani.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent