· articole
· intamplari

Cum funcționează creierul copilului?

Este știință pură, cum s-ar zice.

Dacă vei înțelege cum funcționează creierul celui mic, sunt cele mai mari șanse să îi înțelegi și comportamentul.


Deseori părinții se întreabă ce nu a mers bine și cu ce au greșit, deoarece copilul lor se poartă cu totul diferit față de educația pe care ei se străduiesc să i-o ofere. Răspunsul stă doar parțial în eforturile lor.

„Lasă-l, că nu știe ce face”


Cel mai adesea comportamentele copiilor au de-a face cu modul în care funcționează creierul și cu lumea emoțională infinit mai vastă decât paleta comportamentală prin care se manifestă.

Copilul de doi ani lovește și mușcă, deși nu a văzut acest comportament în familie și în pofida faptului că i s-a spus de multe ori să nu o mai facă, ba a fost și pedepsit pentru asta. Copilul de patru ani nu se poate opri din sărit pe pat, deși i s-a repetat de nenumărate ori că nu are voie să facă asta și știe că vor exista repercusiuni. Adolescentul pare să renege toate valorile familiei și să se împotrivescă părinților doar pentru că poate.

Sigur că putem să ne adresăm acestor comportamente încercând să le controlăm, însă dese ori, mai ales pe termen lung, pedepsirea, interdicțiile și poruncile nu funcționează! De ce? Pentru că aceste manifestări țin mai mult de fiecare etapă de dezvoltare în care se află copilul și sunt mai puțin sub controlul său decât am putea crede.

Citește și: Cum înveți copilul noțiunea timpului

Nu este rea-voință!


În toate etapele de dezvoltare a copiilor, cheia succesului în educație este păstrarea unei relații deschise, bazate pe înțelegerea punctului în care se află aceștia. Astfel, părintele se transformă din „polițist” în antrenor, o călăuză a copilului pe drumul vieții.

La doi ani, creierul copiilor este în plină expansiune, iar rețelele nervoase se formează cu viteza luminii. Majoritatea comportamentelor care se manifestă în această perioadă sunt înnăscute. Astfel, putem spune că loviturile unui copil mic, deși par rău intenționate și uneori chiar sunt menite să-i rănească pe ceilalți, nu izvorăsc din rea-voință, ci din neștiință, nevoie de explorare, auto-apărare. Repetiția și oferirea de alternative comportamentale adecvate sunt răspunsul în această perioadă. Doar sub modelarea blândă a unui adult copilașul va învăța să ceară, să își aștepte rândul sau să facă schimb când dorește jucăria altui copil.

Autocontrolul se maturizează greu


La patru ani, partea creierului care controlează impulsurile începe să își facă simțită prezența, însă ea va ajunge la forma sa matură doar la vârsta de 25 de ani. Astfel, cel mai adesea, deși copilul își dorește din tot sufletul să ne facă pe plac, pur și simplu nu se poate abține. Așadar, aici avem nevoie de empatie, limite ferme aplicate consecvent și îndrumarea prin joacă spre creșterea stăpânirii de sine.

În adolescență are loc o restructurare profundă a rețelei neuronale. Aceasta este etapa în care creierul își „forțează” proprietarul să plece din cuibul familiei pentru a devein adult și a se descurca pe cont propriu. Adesea, raportarea la prieteni, respingerea valorilor parentale și dorința de libertate sunt doar manifestări naturale ale acestui aspect.

Ține cont de dezvoltarea creierului!


Cheia succesului cu copilul adolescent este să păstrăm o relație deschisă în care primează comunicarea, astfel încât să ne menținem portița deschisă către lumea lui și să rămână totuși receptiv la îndrumarea noastră în situațiile dificile. Dacă încercăm doar să-i controlăm comportamentele, ne sabotăm relația și ne închidem singuri ușa în nas.

De aceea, în educația pe care ne dorim să o oferim copiilor noștri, ar trebui în primul rând să ținem cont de dezvoltarea și maturizarea creierului lor! Având în minte scopul nostru pe termen lung – să formăm adulți într-adevăr independenți, care se vor descurca pe toate planurile fără probleme socio-emoționale –, vom reuși cu adevărat să creștem oameni mari!

Citește și: Dezvoltarea limbajului la bebeluși. Calendarul vorbirii


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Cum funcționează creierul copilului?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent