· articole
· intamplari

Cum ii afecteaza pe copii certurile parintilorjpg?width=545"/>
Un fapt unanim recunoscut este ca certurile dintre parinti ii afecteaza in mod direct pe copii.

Acestia percep chiar si starea de incordare, precum si limbajul nonverbal, care transmite starea tensionata dintre parinti.

Studii realizate de psihologii americani arata ca atat certurile violente, zgomotoase, cat si cele care se manifesta prin taceri dense au impact similar asupra psihicului copiilor. Deoarece echilibrul emotional al copiilor este in stransa legatura cu relatiile dintre parintii lor, este firesc sa constatam ca copiii sufera, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, din cauza neintelegerilor din familie.

Coreland cu varsta pe care o au copiii, exista studii ce evidentiaza ca in unele familii cu copii cu varsta sub 7 ani neintelegerile dintre parinti au un impact mai mare, pe cand in alte familii adolescentii sunt mai sensibili, deoarece sunt intr-o perioada critica din punct de vedere psihologic. Adevarul este ca, daca are patru sau optsprezece ani, copilul, sau acea parte a psihicului unui om ce reprezinta „copilul din el”, pot fi afectate grav de conflictele dintre parinti.Sentimentele ce apar la copiii care traiesc in familii in care relatia dintre parinti este conflictuala sunt complexe si pot duce chiar la stari de depresie, anxietate si chiar deviatii de comportament. Teama, vinovatia (in special la copiii mici, deoarece ei nu pot intelege de ce adultii sunt suparati) si neputinta ii apasa pe copii si au efecte nedorite asupra dezvoltarii sanatoase a psihicului acestora. Apar probleme de atasament, iar copiii isi pierd increderea in oameni, iar unii copii pot chiar somatiza (prezenta simptome fizice prin care exprima ceea ce nu pot exprima in cuvinte). Unii copii incep sa aiba probleme cu somnul, au migrene, fac atacuri de panica, sufera de enurezis nocturn sau au probleme cu digestia.

Faptul ca exista numeroase efecte nedorite ale certurilor intre parinti asupra copiilor nu inseamna ca parintii nu pot avea conflicte. Daca acestea sunt inofensive, se poarta pe un ton calm, jos si exista deschidere din partea amandurora sa rezolve conflictul si evita jignirile, copiii chiar invata ceva bun dintr-un asemenea conflict. Invata sa isi gestioneze emotiile, sa comunice asertiv si sa comunice non-violent pentru a-ti rezolva problemele. Atunci cand partenerii intra rapid in defensiva si sunt ostili verbal sau non-verbal, uneori chiar si agresivi fizic, acestea reprezinta situatiile in care conflictele sunt daunatoare pentru copii.Stresul copiilor cauzat de certurile dintre parinti le afecteaza creierul in dezvoltare, iar in prezent exista numeroase studii care demonstreaza afectarea creierului la maturitate chiar si de stresul de mica intensitate. Copiii care traiesc in medii ostile, pline de tensiune, conflicte si certuri au cele mai mari riscuri de a ajunge adulti traumatizati, cu diverse tulburari psihologice. Discutiile spontane, inevitabile, ce izbucnesc din motive banale, cu copiii de fata, repetate frecvent, genereaza in copii, pe termen lung, sentimente de teama si le influenteaza existenta ca adulti.

Bebelusii nu se pot exprima prin cuvinte, dar acest lucru nu inseamna ca ei, la o varsta atat de frageda, nu simt conflictele dintre parinti. Emotiile si starea de tensiune din casa, dintre cei doi parteneri se transmit si non-verbal, iar bebelusii pot decoda acest limbaj, si, fiind sensibili la ce mesaje primesc din partea parintilor, pot plange mai mult, pot avea stari de agitatie sau tulburari de somn.

Unii copii pot sa dezvolte tulburari de alimentatie sau refuza comunicarea cu cei din jur, au probleme la scoala si sunt framantati de discutiile si conflictele la care asista zi de zi acasa.

Una din nevoile esentiale ale copiilor este aceea de a fi in siguranta, iar atunci cand intre parinti apar certuri si conflicte, acestea reprezinta un pericol pentru siguranta copilului. Pe termen lung aceste conflicte vor determina in copil convingeri defensive cu privire la oameni, afectandu-le stima de sine si echilibrul emotional pe termen lung.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent