· articole
· intamplari

Cum ii spui ca e adoptat?jpg?width=545"/>
Atunci când adoptați un copil există câteva aspecte psihologice pe care să le luați în considerare, pe lângă motivele pentru care o faceți sau posibilitățile pe care le aveți.

Fie că v-ați îndreptat către adopție pentru că nu puteți avea propriii copii sau pentru că v-ați hotărât să oferiți unui copil un cămin, această alegere vă va împlini ca părinți și vă va aduce toate bucuriile și toate grijile pe care a avea un copil le presupune.

Una din cele mai dificile întrebări la care va trebui să vă răspundeți este: cum îi spui că e adoptat? când, la ce vârstă? .
Psihologii consideră că este cel mai bine să îi spuneți copilului cât mai devreme, de îndată ce micuțul are o vârstă care îi permite să înțeleagă anumite lucruri. Diverse studii arată că în jur de 80% din părinții adoptivi consideră discuția despre adopție una sensibilă și că se confruntă deseori cu teama de a-i spune copilului că nu ei sunt părinții naturali; ei se informează în mod constant despre cum să abordeze acest subiect și sunt destul de anxioși în legătură cu momentul discuției cu copilul lor.

Iată câteva informații importante legate de momentul în care veți purta discuția despre adopție cu copilul dumneavoastră:
• folosiți cuvântul „adopție” în familie cât se poate de firesc și nu îl transformați într-un termen tabu. Dacă discutați normal cu el despre acest cuvânt și îi explicați pe înțelesul lui ce înseamnă, înainte să îi spuneți că este adoptat, tranziția va fi mai ușoară.
• folosiți un limbaj potrivit vârstei lui și adaptați informațiile capacității lui de înțelegere.
• puteți folosi cărți, animații sau filmulețe relaționate la adopție și de aici să deschideți discuția dumneavoastră cu copilul. Orice metodă ați alege, sinceritatea și adevărul vă sunt cei mai buni aliați în această situație.
• dacă aveți un copil de vârstă mai mare, este firesc să pună întrebări incomode, legate fie de motivele dumneavoastră de adopție sau de părinții lui naturali. De asemenea poate trăi și exprima, la orice vârstă, sentimente nu tocmai ușor de gestionat pentru dumneavoastră, dar încercați să fiți empatic.
• puteți să plănuiți câteva activități fizice după ce discuția despre adopție se încheie, deoarece copilul adoptat poate simți emoții intense, iar cea mai bună metodă de a le descărca este mișcarea fizică.
• încercați să nu vă simțiți repinși când ei doresc să afle mai multe informații despre părinții lor naturali. Copiii încearcă doar să se cunoască pe sine și nu să vă compare cu părinții naturali sau să vă critice. De asemenea, este important să nu lăsați să li se instaleze sentimentul de vinovăție; asigurați copilul că nu a fost vina lui pentru că a ajuns în situația de a fi adoptat, că nu a greșit cu nimic și că nu a făcut nimic rău.
• mențineți o atitudine deschisă față de acest subiect și nu ezitați să fiți dumneavoastră primul care deschide subiectul ulterior, pentru că celor mici le este deja destul de greu în situația în care se află.

În concluzie, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să îl iubiți și să îl tratați cu respect și având aceste premise, fiți sigur că veți gestiona așa cum trebuie discuția cu copilul dumneavoastră despre adopție.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent