· articole
· intamplari

Cum il ajuti pe cel mic sa scape de complexejpg?width=545"/>
Copilaria este una din cele mai frumoase perioade ale vietii omului, dar vine la pachet si cu aspecte mai dificil de gestionat, cum ar fi complexele si probleme de comunicare.

Copiii sunt sensibili la modul in care sunt vazuti de ceilalti, deoarece in primii ani de viata copiii nu au o imagine despre sine bine conturata, delimitata si bine inradacinata. Ei se vad prin ochii celorlalti, cu precadere ai parintilor, dar in acelasi timp sunt foarte sensibili la eventualele aspecte negative ale acestei oglindiri a imaginii de sine in ceilalti.

Ideea de schimbare este una importanta atat pentru copii, cat si pentru adulti, deoarece vine cu o multime de trairi. Cand sunt nevoiti sa poarte ochelari de vedere este un asemenea eveniment, ce poate pune copilul intr-o situatie stresanta si il poate supune la o anume presiune. Unii copii se adapteaza usor la elementul de noutate dar unii copiii se simt complexati la aparitia ochelarilor. Factorul esential de sustinere il reprezinta parintii, si modul in care acestia gestioneaza intreaga situatie este definitoriu pe termen lung pentru bagajul emotional la inceputul purtarii ochelarilor.

Este recomandat sa discutati cu copilul , sa ii explicati fiecare pas, incepand cu perioada de dinaintea controlului oftalmologic, in care sa ii prezentati ce va urma sa se intample si pana la momentul in care ii prezentati afectiunea de care sufera si alegeti impreuna ramele pentru ochelari. Ideal ar fi sa ii prezentati faptul ca poarta ochelari, cat mai normal, mai apropiat de firesc, sa ii transmiteti ca este de fapt acelasi copil care era si inainte, doar ca ochelarii il ajuta sa vada mai bine. In acelasi timp trebuie sa luati in calcul comentariile si glumele prietenilor si colegilor, care pot sa il raneasca. In situatia in care este afectat de rautatile copiilor, fiti cat se poate de deschisi, acceptati-i sentimentele, ascultati-l si sustineti-l. Daca remarcile neplacute se repeta din partea aceluiasi copil, poate ar fi indicat sa purtati o discutie cu educatoarea, invatatoarea, dirigintele de la clasa sau chiar cu parintii acestuia.

O alta modalitate prin care puteti sa ajutati copilul sa se adapteze la noul sau look este sa ii faceti complimente sincere atunci cand observati ca se asorteaza frumos ochelarii cu vestimentatia sau cand il surprindeti intr-o ipostaza frumoasa. Puteti de asemenea sa sarbatoriti aparitia ochelarilor in familie printr-o petrecere, la care sa invitati familia si prietenii si sa sarbatoriti cu tort.

Este recomandat sa faceti copilul sa se simta puternic si sa nu se lase influentat de remarcile neplacute ale celorlalti, iar daca aveti un adolescent, situatia este cu mult mai sensibila decat in cazul copiilor pana in 12-13 ani, deoarece adolescentii sunt foarte atenti la imaginea lor, si se inhiba imediat daca sunt etichetati drept „tocilarul”, „aragaz cu patru ochi”, „pampalaul” etc. La varsta adolescentei, daca se formeaza diverse complexe, ele vor insoti persoana respectiva toata viata si, din nou, rolul cel mai important revine parintelui, care trebuie sa gestioneze situatia astfel incat adolescentul sa se simta bine in pielea lui.

Alte complexe pe care copiii le dezvolta sunt legate de semnele din nastere, purtarea aparatului dentar, inaltimea lor, greutatea lor, sau orice alt semn distinctiv al corpului lor. Este important ca parintii sa nu le puna porecle sau sa ii strige in diverse feluri care au legatura cu complexele lor, deoarece acestea se vor adanci, iar parintii sunt cei mai importanti in viata copiilor, acestia avand incredere in ei. Cu cat parintii pun mai mult accent pe „defectele” copiilor, copilul le va accepta cu greu, iar echilibrul sau emotional va fi perturbat.

Nu va impacientati daca copilul dumneavoastra are o trasatura fizica distinctiva si incercati sa fiti empatici si sa il sustineti, deoarece este deja greu pentru el sa se simta si sa traiasca simtindu-se diferit. Folosind cuvintele potrivite, punandu-va in locul lui, sustinandu-l, puteti sa il ajutati sa treaca mai usor peste situatiile dificile si sa se accepte mai usor.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent