· articole
· intamplari

Cum il inveti pe cel mic sa numere in joacajpg?width=545"/>
Cel mai frumos este sa inveti jucandu-te!

Ideea de număr și de numărătoare poate fi introdusă în joaca copilului încă de la vârsta de un an, dar dacă copilul nu este receptiv, nu vă impacientați, este normal ca la această vârstă să nu fie interesat de așa ceva.

La copiii mici, cu vârsta între un an și doi ani, puteți să numărați și să evidențiați acest lucru, dar numărând doar „unu, doi”, maxim până la trei. Puteți folosi poezioare mici, care să rimeze și să fie ușor de reținut, melodioase. Pentru copiii mici puteți folosi doar începutul de la următoarea poezie, urmând ca pe măsură ce cresc să mai adăugați versuri pe care să le recitați împreună cu el:

„O alună, două, trei
Veveriță, tu nu vrei?
-Ba vreau patru, cinci și șase
Că alunele-s gustoase -Îți dau șapte, opt și nouă
Dac-o să ne spui și nouă
Cînd o să ajungă-ncoace
Iarnă cu zece cojoace!.
Veverița socoti:
-Parcă nouă zile-ar fi,
Parcă opt, ba parcă șapte-mi pare.
Spune-mi, vînt, tu nu știi oare?
Vîntul s-a zbîrlit: -Ba da!
Șase, cinci, așa ceva!
Și-ai s-auzi prin fagi, prin tei
Cît spui patru, cît spui trei
Cît spui două, cît spui una
Viscolind pe-aici într-una!”


Atunci când copilul atinge vârsta de doi ani, este posibil să poată număra pe derost până la 10, dar fără să asocieze cu simbolurile numerelor sau să înțeleagă efectiv conceptul de număr sau cel de numărătoare.

Între doi și trei ani ei devin mai interesați de a număra, și de ideea de „cat?”, și puteți exersa acest lucru numărând șervețelele de la masă, când pregătiți masa, „unul pentru mami, unul pentru tine și unul pentru tati. În total, trei!”. În același timp este bine să știți că nu va face legătura între faptul că adăugarea unei unități schimbă numărătoarea, dar spre vârstă de trei ani, acest lucru va fi încet asimilat și înțeles.

Puteți să experimentați și exemplificați numărătoarea până la 10 chiar între 2 și 3 ani, iar o astfel de activitate foarte frumoasă este construirea de oameni de zăpadă din discuri de hârtie. Aveți nevoie de mai multe discuri de hârtie albă, între 10 și 20, depinzând câți oameni de zăpada vreți să construiți, lipici, mărgeluțe sau ceva obiecte foarte mici pentru a le folosi drept nasturi, iar numărătoarea intervine în momentul în care hotărâți cu micuțul câte „etaje” să aibă omul de zăpada. Mai aveți nevoie de asemenea de markere, pentru a desena măturica oamenilor de zăpadă.

Tot pentru intervalul de vârstă 2-3 ani, există jocul de tipul „găsește și potrivește” și aveți nevoie de 10 hârtii pe care scrieți numerele de la 1 la 10, și un set de cifre din plastic, magnetice, din lemn, etc. pe care copilul trebuie să le așeze peste cele din hârtie, sub formă de perechi (1 peste 1, 2 peste 2, etc).

Dacă copilul dumneavoastră are între 4 și 5 ani, puteți trece la activități cu un nivel mai ridicat de difictultate, cum ar fi să scrieți pe o tablă de scris sau chiar pe asfalt, numerele, dar lăsând locuri libere, urmând că copilul să completeze cu cifrele care lipsesc.

Există și materiale din sistemele educative alternative Montessori sau Waldorf, care sunt special create pentru a învăța copiii numerele, și practic puteți folosi orice material natural, deoarece copiii sunt foarte receptivi la elementele naturale: numărați pietre, așezați-le după mărime, faceți mulțimi. Același lucru puteți face cu bețe, frunze, flori, ghinde, etc.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent