· articole
· intamplari

Cum insufli copilului tau valori morale. 3 strategii care iti pot fi de ajutorjpg?oh=0d805c3aa2d324b9a79b6126b36f1f5a&oe=5823D5E8&__gda__=1478738050_61e1c356c83071d26048e8d8d8049a57"/>
Nu este un lucru ușor să-i insufli copilului tău valori morale după care să se ghideze în viață. Cum poți să explici unui pui de om de ce trebuie să fie corect, tolerant sau sincer?

El poate încă se mai gândește că, dacă ia o ciocolată fără să fie văzut, nu se întâmplă nimic sau este bucuros dacă reușește să aducă acasă jucăria altui copil. Deci. cum îi demonstrezi că trebuie să fie corect, sincer, generos, tolerant sau să își țină promisiunile?

· Cum il inveti pe copil sa fie generos?

Cel mai important lucru este să fii tu însăți un exemplu bun pentru copilul tău, demonstrându-i, prin propria ta conduită, cum și de ce trebuie să se poarte într-un anumit fel. În loc să-i spui: "Știu că ai vrut să-ți citesc un capitol nou din Peter Pan, dar acum nu am timp", explică-i situația reală, accentuând valoarea pe care dorești să i-o transmiți: "Știu că vrei să-ți citesc din Peter Pan, dar i-am promis lui tati că-l ajut să pună tabloul pe perete și nu pot să nu-mi respect promisiunea. Îți voi citi după ce terminăm.”

Nu-l învăța să rezolve situațiile delicate mințind. Cred că tuturor ni s-a întâmplat să apelăm la minciună pe post de scuză, și asta chiar în fața copilului. De exemplu: un telefon nevinovat în care spui că vei întârzia la serviciu sau contramandezi o întâlnire pe motiv că te doare capul, când tu, de fapt, ești bine, doar că nu ai reușit să-ți rezolvi toate problemele de acasă. Sau îi spui unei cunoștințe că nu sunteți în oraș în weekend, când de fapt sunteți acasă, dar aveți alte planuri. Copilul tău este pe fază, te urmărește și copiază – și ce valori morale îi transmiți dacă te vede mințind? „Dacă mama minte, înseamnă că așa se procedează, prin urmare pot să fac și eu”, gândește copilul. Prin urmare, caută să eviți aceste minciuni “nevinovate” și să apelezi la alte strategii diplomatice, care nu implică minciuna. Să presupunem că unul dintre copiii tăi aplică o tactică din cele descrise mai sus și-ți spune: "Nu vreau să merg la petrecerea lui Cristi pentru că se va juca fotbal. Nu-mi place fotbalul, mereu sunt pus în poartă și nu-mi place deloc să fiu portar. Nu pot să-i spun că plecăm la bunica?" În loc să fii de acord, întrebă-l cum s-ar simți dacă ar fi mințit de Cristi și de prietenii lui. Apoi, ajută-l să găsească o soluție în care nici nu-și minte, nici nu-și jignește prietenul. E mai bine să-i spună: „Nu-mi place fotbalul și nici să stau în poartă, așa că nu cred că m-aș distra. Dar nu ai vrea să vii la mine acasă săptămâna viitoare să ne jucăm împreună, altceva decât fotbal?” În acest fel îl invită pe prietenul lui, dar îi și transmite adevăratul motiv, fără să mintă.

· 8 greseli de disciplina pe care le fac parintii

Lauda este o altă modalitate prin care-l ajuti să conștientizeze un comportament frumos și valori morale după care trebuie să se conducă în viață. Nu folosi lauda în exces, doar atunci când este justificată, când face trimitere la o situație concretă, care trebuie subliniată. În acest fel, lauda devine un instrument eficient în educație și nu-și pierde din valoare în fața copilului. Laudă-l când vezi că face un gest frumos și asigură-te că știe exact la ce anume te referi. De pildă: „Mă bucur tare mult că ai luat-o și pe Dănuța în jocul vostru și că ai avut grijă de ea, chiar dacă am văzut că te încetinește și că-ți dădea de gol ascunzătorile.”

Autor: Adina Gruia, Foto: 123RF.
"Cum insufli copilului tau valori morale. 3 strategii care iti pot fi de ajutor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent