· articole
· intamplari

Cum invata copilul tau in afara scolii. Cu tine!0-0/s261x260/13164428_1002586523111755_959208353836613216_n.jpg?oh=8880e3898919b559a479dcc601e3426e&oe=57AFAE3C"/>
Autor de cărți de specialitate și specialist în educație, Clark Aldrich are câteva idei interesante care vizează procesul de învățare din afara școlii.

Acesta subliniază cât de important este rolul părinților în acest proces și cât de mult contează ca un copil să fie expus experiențelor, să fie lăsat să facă propriile lui descoperiri și să-și înțeleagă și urmeze pasiunile. În continuare, am prezentat pe scurt câteva dintre ideile și recomandările lui Clark Aldrich.

Explorează pasiunile copilului tău, nu te limita la materiile de la școală sau la teme.
Copiii mergeau la școală pentru a dobândi cunoștințe și informații care altfel erau greu de aflat, spune Aldrich. Chiar și acum 20 de ani trebuia să mergi la biblioteci pentru a găsi materiale. Dar, în prezent, odată cu explozia internetului, informația este pretutindeni (iar programa școlară este, în multe cazuri, depășită). Încurajează-ți copilul să studieze și să exploreze subiecte de care este pasionat, chiar dacă nu au legătură cu școala. Dacă îi plac animalele, căutați filmări despre viața la fermă, despre domeniul veterinar.

Lasă-l să exploreze lumea Lumea de afară, adică lumea din afara școlii este o permenentă sursă de informații și de descoperiri. Lasă-l pe copilul să o exploreze, să descopere fenomene ale naturii, să pună întrebări. Ieșiți în natură, oferă-i ocazii de a descoperi și învăța.

Expune-l experiențelor: dacă sunteți din mediul urban, mergeți împreună sau lasă-l o săptămână la o fermă de la țară, unde poate învăța multe. E valabilă și situație inversă: pentru copilul din mediul rural, orașul – cu ritmul lui alert, posibilitățile mărite de amuzament, muzee – este absolut fascinant.

Ajută-l să învețe
Dobâdirea de cunoștințe este lăsată, în general, pe seama învățătorilor și a profesorilor. Dar învățarea este un proces permanent, care nu cunoaște delimitarea școală – casă. În plus, tu cunoști mai bine înclinațiile și pasiunile copilului tău. Tu poți veni cu informații care să le completeze pe cele de la școală, să-i oferi experiențe diferite și să-l expui experiențelor. De exemplu, în loc să-l lași acasă când mergi la magazin, ia-l cu tine. Citind prețurile, etichetele, calculând, copilul tău va descoperi “pe viu” la ce sunt utile noțiunile matemetice și de ce este nevoie să știe să citească.

Adultul – prieten și mentor
Majoritatea copiilor cresc văzând în adulți figuri autoritare – mai degrabă persoane care au puterea să pedepsească sau să corecteze, decât oamenii de la care pot afla lucruri interesante și care-i pot ajuta să descopere lumea. Caută să schimbi această situație. De exemplu: fetița ta este fascinată de clădiri? Atunci fă-i cunoștință cu un architect. Băiatului tău îi plac animalele? Fă-i cunoștință cu un veterinar. Copilul tău nu va avea decât de câștigat!

Câștigă timp!
În loc să mergeți cu mașina pe distanțe scurte, mergeți pe jos. Este un prilej să observați și să comentați despre lucrurile pe care le întâlniți și care, din viteza mașini, ar trece neobservate. Lasă-l să descopere și să învețe spontan, lasă-l să facă propriile lui descoperiri, nu-l încărca doar cu activități structurate și planificate

Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF .
"Cum invata copilul tau in afara scolii. Cu tine!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent