· articole
· intamplari

Cum iti ajuti copilul sa faca fata comentariilor jignitoare legate de trasaturi fizicejpg?oh=d6803984b003306dc1a9421eb2377fb7&oe=58361253&__gda__=1475785902_0becc52617c9f96271f90d4d55ed8909"/>
Pe la 6-8 ani, și chiar mai târziu, copilului nu-i place să iasă în evidență când vine vorba de trăsături fizice.


Se simte stânjenit la afirmații care vizează trăsături fizice, precum greutatea sau înălțimea. Desigur, niciun copil nu dorește să fie clasificat drept prea înalt, prea scund, prea gras, prea slab și problemele legate de felul în care este etichetat la școală, de felul în care este ironizat sunt reale și dureroase. Slăbănoaga, grasul clasei, lungana sau piticania… sunt doar câteva afirmații jignitoare care se rostesc în grupurile de copii. Multe manechine de succes au povestit cum, în școală, erau complexate din cauza înălțimii lor. Dar și-au depășit complexele și au transformat ceea ce considerau defecte fizice în avantaje de imagine. Prin urmare, ajută-ți copilul să se simtă confortabil în pielea lui și să-și depășească complexele. Arată-i că îl iubești și că îl apreciezi pentru ceea ce este și cum este – mic sau mare de statură, mai slăbuț sau mai rotofei. În acest fel, îl ajuți să-și depășească nesiguranțele legate de felul în care arată și îl ajuți să capete încredere în persoana lui.

Jocul de rol poate ajuta.
Tu sau tati puteți interpreta rolului unui “factor aggresor”, numind copilul piticanie sau adresându-i un termen peiorativ, cu care se confruntă când este în comunitate. Apoi, împreună, găsiți răspunsul potrivit. Acesta poate fi chiar o replică banală, rostită însă pe un ton plictisit, afișând un dezinteres dezarmant: "Da, eu sunt scund și tu ești înalt…" Este important să-i subliniezi să nu răspundă cu o remarcă provocatoare la afirmațiile jignitoare ale celuilalt, deoarece agresorul trebuie descurajat, nu provocat. O figură plictisită îl poate face să renunțe, deoarece nu obține reacția pe care și-o dorește. Totuși, până să dea rezultat și până când copilul tău își va convinge adversarul că nu-i pasă și că-și bate gura de pomană, s-ar putea să fie nevoie ca situația să se mai repete.

Pe de altă parte, dacă tu sau soțul tău sunteți scunzi, aveți grijă să nu rostiți comentarii critice despre propria înălțime sau alte trăsături fizice pe care le considerați defecte. Nu de alta, dar anulați toate eforturile pe care le depuneți pentru a-l învăța pe copil să se aprecieze și să-și dezvolte stima de sine.

Dacă, la rândul tău, ai fost vreodată în aceeași situație, povestește-i copilului despre cum te-ai descurcat. Spune-i ce-ai simțit, cum ai reacționat, cum ai considerat potrivit să reacționezi. Acest lucru îl va ajuta deoarece va afla că nu este singurul care se află în această situație.

Sursă: BabyCenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: 123RF.
"Cum iti ajuti copilul sa faca fata comentariilor jignitoare legate de trasaturi fizice" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent