· articole
· intamplari

Cum iti ajuti copilul sa isi descopere talentele secrete?png"/>
Te-ai intrebat vreodata daca adultii talentati pe care ii cunosti au fost asa inca din copilarie?

Toți copiii au câte o pasiune, o aptitudine mai pronunțată sau o înclinație către un anumit domeniu, iar pentru a le descoperi și hrăni talentele este nevoie de mai multe experiențe și încercări. Părinții au un rol important în dezvoltarea copilului, reprezintă modele pentru aceștia și pot susține și îndrepta pașii astfel încât cel mic să își dezvolte armonios talentele. Nu puține sunt situațiile în care unii părinți apreciază că ceea ce de fapt este talentul copilului este doar o joacă de copii și astfel ignoră aptitudinile copilului, iar talentul se irosește.

Primii pași către o carieră împlinită, care să reprezinte ceea ce copilul își dorește să facă de fapt, sunt reprezentați de susținerea și încrederea pe care o au părinții în talentul și pasiunea copilului. De cele mai multe ori, copiii nu spun clar și deschis ce le place să facă sau ce pasiuni au, astfel că părinții se transformă în detectivi și trebuie să citească toate semnalele copiilor în legătură cu talentele lor. În general părinții îi pot ajuta pe copii în legătură cu aspectele administrative și organizatorice legate de pasiunile lor cum ar fi găsirea unui profesor, cursuri extrașcolare, cercuri de copii cu aceleași pasiuni, timp petrecut împreună cu el realizând ceea ce îi place, etc.

Este important, ca părinte, să susțineți dezvoltarea talentului copilului, dar să încurajați în același timp și o evoluție multilaterală, astfel încât copilul să nu se concentreze doar pe pasiune în detrimentul altor aspecte din viață lui cum ar fi școala sau prietenii. Nu este benefic pentru dezvoltarea copilului să condiționați dezvoltarea talentului de rezultatele pe care acesta le are la școală, deoarece lecția pe care copilul o învață este că școala uneori te ține departe de ceea ce îți place să faci.

Cum îți dai seama ce talent are copilul?

Una din cele mai importante modalități prin care poți intra în universul copilului tău pentru a observa ce îi place să facă și ce talente are este jocul. Jocul, atât de firesc și natural pentru copil, întrepătrunde imaginația cu realitatea și permite copilului să se viseze în diverse posturi și să își hrănească idealurile.
Observați-i joaca, ce activități preferă și ce jucării și oferiți-i cât mai multe oportunități! Talentele încep să se contureze chiar de când sunt mici, deci trebuie să aveți grijă ca încă din perioadă bebelusiei să le oferiți cât mai multe experiențe:

- citiți cărți împreună, discutați pe lângă cele citite.

- cumpărați-i jucăriile pe care și le dorește (în limita bugetului și în limitele stabilite împreună) chiar dacă sunt „de fete” sau „de baieti”.

- oferiți-i posibilitatea să se exprime prin artă, puneți-i la dispoziție culori, creioane, acuarele, cărți de colorat, etc.

- faceți puzzle-uri împreună la început, apoi stimulați-l să le facă singur.

- încurajați atât jocul de grup (foarte benefic pentru abilitățile de socializare și de relații interumane ale copilului) cât și individual (concentrare și atenție).

- ascultați-l atunci când simte nevoia să vă comunice ceva, fiți deschiși în ceea ce privește mesajele comunicate și nu îl forțați niciodată să facă ceva ce nu își dorește, țineți cont de preferințele lui.

- observați-l și determinați ce stil de a învăța are, ce temperament, cum comunică nonverbal, etc.

- de îndată ce poate, oferiți-i posibilitatea să încerce bicicleta, rolele, să joace diverse sporturi (fotbal, baschet, volei, înot). Fiți pregătiți să încercați mai multe sporturi, să se lase apoi să ceară iar la ședințe, etc.

- o soluție bună este să testați ce cursuri (pictură, gătit, sport, matematică, dans) îi plac, iar cele care îi plac îl vor captiva și își va dori să meargă în continuare la ele, pe când cele care nu îl atrag nu vor fi așteptate cu nerăbdare, ci mai degrabă evitate.

-atunci când alege drept pasiune un domeniu care nu se potrivește cu ceea ce vă așteptați voi să aleagă, acceptați ideea și nu îi impuneți ceea ce vă place dvs. Sprijiniți-i alegerile și veți avea un copil dedicat și talentat cu adevărat.

Cum îl ajutăm să își dezvolte pasiunile?

Din momentul în care ați descoperit pasiunea copilului este esențial să încercați să hrăniți talentul, cumpărând materiale informative, instrumente de lucru, înscriindu-l la cursuri sau cluburi specializate în ce îi place lui. Lăsați-l să interacționeze singur, dacă vrea, cu echipa sau copiii, și asigurați-i un mediu stabil și sigur în care să își exploreze pasiunile.

Încurajați copiii să se joace așa cum își doresc ei, încurajați explorarea și apreciați-i eforturile atunci când se concentrează la pasiunea lui. Copiii sunt liberi să își exploreze interesele, curiozitățile și pasiunile, iar cele mai bune rezultate le vor returna, la fel ca și în cazul adulților, atunci când sunt apreciați la adevărata lor valoare.

Libertatea pe care voi părinții i-o oferiți îi va da încredere în forțele sale și îl va ajuta să se dezvolte.

Cel mai important aspect al descoperirii talentului copilului este să aveți încredere în el și să îl susțineți orice ar fi, chiar dacă pasiunea lui nu este pe placul dumneavoastră. În primul rând copiii au nevoie să fie iubiți și mai apoi direcționați în scopuri educative și evolutive.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent